Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 3. 2024,
17.27

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,37

Natisni članek

Anže Lanišek Anže Lanišek Lovro Kos Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc RAW AIR smučarski skoki

Petek, 15. 3. 2024, 17.27

1 mesec, 1 teden

Smučarski skoki, turneja Raw Air, Vikersund, kvalifikacije

Peter Prevc v kvalifikacijah ugnal vso konkurenco!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,37
Peter Prevc | Peter Prevc je zmagovalec kvalifikacij. | Foto Guliverimage

Peter Prevc je zmagovalec kvalifikacij.

Foto: Guliverimage

Zmagovalec kvalifikacij na letalnici v Vikersundu je slovenski as Peter Prevc. Triintridesetletnik je pristal pri 235,5 metra in kvalifikacije dobil prvič po več letih. Na drugem mestu, 3,5 točke za Prevcem je končal Stefan Kraft, tretji je bil z daljavo dneva 238 metrov Daniel Huber. Prevc je v seštevku turneje napredoval na drugo mesto. Na sobotni tekmi, ki se bo začela ob 16. uri, bo nastopilo vseh pet Slovencev, pa tudi 51-letni Noriaki Kasai, ki si je nastop zagotovil z 200 metrov dolgim poletom.

Peter Prevc
Sportal Planica s posebno noto družine Prevc in morebitnim malim čudežem #video
NIka Prevc Ljubno nedelja 2024
Sportal Nika Prevc dočakala polete, Ema Klinec kot prva v letu čez čarobno mejo

Potem ko so s treningom v Vikersundu najprej opravile skakalke – Ema Klinec je bila ena redkih, ki je preskočila 200 metrov, Nika Prevc pa je sploh prvič letela – so bili popoldan na delu tudi skakalci, ki so opravili tako z dvema serijama za trening kot kvalifikacijami za sobotno tekmo. V teh je bil najboljši 33-letni slovenski as Peter Prevc, ki v zadnjih tednih kariere še naprej navdušuje.

Prevc je v meglenem Vikersundu poletel do 235,5 metra in kvalifikacijsko zmago s 3,5 točke prednosti pred Avstrijcem Stefanom Kraftom, ki je skočil 233 metrov. Vodilni v svetovnem pokalu je imel po doskoku nekaj težav, na koncu iz poleta vseeno izvlekel veliko, a premalo, da bi premagal Prevca. Na tretjem mestu je kvalifikacije končal še en Avstrijec, Daniel Huber je z 238 metri postavil daljavo dneva in za zmago zaostal 4,9 točke.

Vesel, da je premagal močnega Krafta

"Ne vem, kdaj sem zmagal zadnjič v kvalifikacijah, morda je še več kot pet let od tega. Dolgo sem čakal na kvalifikacijsko zmago. Ta je še posebej posebna, saj sem prehitel Krafta, ki je zelo močan to sezono. Odličen začetek konca tedna v Vikersundu, a to še ne pomeni nič, saj se jutri začenja vse z ničle," je v prvi izjavi po kvalifikacijski zmagi v mikrofon organizatorja dejal Prevc.

Ta ima na prvem mestu seštevka v poletih enako število točk kot Kraft (160), Timi Zajc jih ima na tretjem mestu 150.

Na tekmi vsi Slovenci, pa tudi Kasai 

Na sobotni tekmi bomo videli tudi preostale štiri Slovence. Timi Zajc, ki je na drugem treningu pristal pri 237,5 metra, je na zahtevo trenerja Roberta Hrgote skočil z nižjega zaletišča, poletel 215,5 metra, tako da ni dobil dodatnih točk, zbral jih je 196,7 in zasedel 13. mesto.

Timi Zajc je kvalifikacije končal na 13. mestu. V drugi seriji za trening je poletel 237,5 metra. | Foto: Guliverimage Timi Zajc je kvalifikacije končal na 13. mestu. V drugi seriji za trening je poletel 237,5 metra. Foto: Guliverimage

Lovro Kos je z 212,5 metra dolgim poletom (192,3 točke) zasedel 17. mesto, Anže Lanišek je bil z 210,5 metra (189,7 točke) 19., Domen Prevc, ki je bil na treningu drugi in deveti, pa je v kvalifikacijah skočil 206,5 metra (186,9 točke) in končal na 23. mestu. 

Nastop na tekmi si je zagotovil tudi legendarni Noriaki Kasai, ki je pri 51. letih doskočil pri 200 metrih.

Vodstvo Krafta, P. Prevc napredoval na drugo mesto na turneji

Stefan Kraft vodi v seštevku turneje, zanesljivo je na prvem mestu tudi v svetovnem pokalu. | Foto: Guliverimage Stefan Kraft vodi v seštevku turneje, zanesljivo je na prvem mestu tudi v svetovnem pokalu. Foto: Guliverimage

Stefan Kraft vodi v seštevku turneje, na drugo mesto pa je napredoval Peter Prevc, ki za Avstrijcem zaostaja 48,8 točke. Prevc je izkoristil kvalifikacijsko smolo Jana Hörla, ki je z drugega mesta zdrsnil na četrto. Tretji ostaja Johann Andre Forfang (62,3 točke zaostanka). Zajc je 9., Lanišek 10., Kos 16., D. Prevc 26.

Kraft ima štiri posamične tekme pred koncem sezone (ob teh bo v Planici še ena ekipna) v skupnem seštevku svetovnega pokala 303 točke prednosti pred Rjojujem Kobajašijem in 493 pred tretjim Andreasom Wellingerjem. Tridesetletni Avstrijec si lahko tako v soboto že zagotovi veliki kristalni globus.

Vikersund, kvalifikacije:

 

D. Prevc najdaljši na prvem treningu, Zajc na drugem  Domen Prevc je bil na treningu drugi in deveti. | Foto: Guliverimage Domen Prevc je bil na treningu drugi in deveti. Foto: Guliverimage

Domen Prevc je v prvi seriji za trening pristal pri 228 metrih, kar je bila daljava prvega treninga – izenačil jo je Stefan Kraft – in zasedel drugo mesto, za 1,7 točke ga je prehitel Aleksander Zniszczol (227,5). Timi Zajc in Lovro Kos, ki sta ob poletu prejela nekaj malega vetrovnega dodatka, sta doskočila pri 219 oziroma 218,5 metra (5. in 6. mesto), Peter Prevc pri 205,5 metra (15. mesto), Anže Lanišek pa je skočil 193 metrov in bil 20. V Vikersundu leti tudi zimzeleni Noriaki Kasai, ki je na prvem trening skoku zmogel 183 metrov, kar je zadostovalo za 25. mesto.

Na drugem treningu je Zajc odjadral do 237,5 metra in z daljavo dneva za 4,7 točke zaostal le za Kraftom, ki je bil pol metra krajši. Tretji je bil Zniszczol, ki se v Vikersundu odlično znajde. Po Zajčevem skoku so znižali zaletno mesto. Peter Prevc (222) je bil 5., Lovro Kos (225,5) 6., Domen Prevc (224,5) 9., Anže Lanišek (206) pa 22.

Peter Prevc, Lahti 2024
Sportal Avstrijska veselica v Trondheimu: sosedom najbolje pariral Peter Prevc

Preberite še:

Alexander Stöckl
Sportal Stefan Kraft o norveškem zapletu: Če ga ne želijo več, ga bomo vzeli mi
Ne spreglejte