Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 11. 2014,
19.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Pokljuka Rudno polje biatlon svetovno prvenstvo Tomaž Šušteršič

Sreda, 12. 11. 2014, 19.07

8 let

Prvi koraki že narejeni, v boj za svetovno prvenstvo na Pokljuki uradno leta 2016

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ideja, da bi Pokljuka leta 2020 gostila biatlonsko svetovno prvenstvo, kljub zapletom glede vodnega zajetja na Rudnem polju ni zamrla. Leta 2016 naj bi vložili tudi uradno kandidaturo.

Na letošnjem kongresu Mednarodne biatlonske zveze (IBU) so odločali o prireditelju svetovnega prvenstva leta 2019. Ker za tisto leto za svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah kandidira tudi Planica, so se v biatlonski vrsti umaknili in se bodo v boj za svetovno prvenstvo podali leto pozneje. Obe panogi namreč spadata pod okrilje Smučarske zveze Slovenije (SZS), prevelika pogoltnost v boju za prestižna tekmovanja pa bi najbrž obema prizoriščema zmanjšala možnosti za gostitev velikega dogodka, da o dvojnih stroških priprave projektov niti ne govorimo.

Slovenska žezla v ognju: Pokljuka 2020 in Planica 2021

"Vsekakor pa nameravamo na kongresu leta 2016 vložiti kandidaturo za prvenstvo leta 2020," nam je potrdil Tomaž Šušteršič, vodja panoge biatlon pri SZS in generalni sekretar organizacijskega odbora Pokljuka. Pojasnil je: "To pomeni, da bo treba zelo intenzivno začeti kandidaturo tudi pripravljati. Ocenjujemo, da je mogoče v letu, letu in pol kandidaturo korektno pripraviti in po možnosti vključiti tudi vse tiste prijeme, ki potem vplivajo na to, da nekdo stisne tipko zate in za nekoga drugega. V tem trenutku je najbolj pomembno to, da je zeleno luč za to kandidaturo prižgal tudi že izvršilni odbor Smučarske zveze Slovenije, bo pa seveda treba iti tudi po soglasje na vlado. To je namreč potrebno za to, da se kandidatura lahko tudi uradno vloži."

Prvenstvo na Pokljuki bo "zeleno"

Visokoletečih načrtov biatlonskega dela SZS niso ustavili niti zapleti glede vodnega zajetja na Rudnem polju, ki nima okoljevarstvenega dovoljenja in o katerem trenutno tečejo pravni postopki. Šušteršič nam z novimi podatki o tej temi ni mogel postreči.

"Bolj ali manj se ni nič spremenilo od najinega zadnjega pogovora. Čakamo, kaj bodo rekli sodni organi. To nas v tem trenutku najbolj zanima. Kakršenkoli že bo razplet, se bomo morali nanj prilagoditi. Iz tistega stanja bomo izhajali, ko se bo pripravljala kandidatura za svetovno prvenstvo," še pravi Šušteršič in poudarja, da bo prvenstvo, če bo dodeljeno Pokljuki, t. i. "zeleno prvenstvo".

"Kandidatura bo šla definitivno v smer nekega sobivanja in trajnostne naravnanosti. Ko smo Pokljuko predlagali in na nek način že prepričevali določene ljudi za podporo kandidaturi 2020, govorim predvsem o mednarodni areni, smo jim poskušali dopovedati, da bo to zelena kandidatura. Pokljuka ne nazadnje leži v Triglavskem narodnem parku in to svetovno prvenstvo ne bo takšno, da bi šli na obseg, temveč na kakovost."

Vodni zbiralnik pomembnejši za tekme svetovnega pokala

Sam vodni zbiralnik, v primeru, da bi ga morali zasuti, ne bo vplival na svetovno prvenstvo, je pa toliko pomembnejši za razvoj te športne panoge v Sloveniji, dodaja Šušteršič: "Če je svetovno prvenstvo enkraten dogodek, ki sicer presega obseg normalnega svetovnega pokala in bo zanj treba nekatero infrastrukturo dograditi, bodisi s permanentnimi bodisi pomožnimi objekti, pa si na Pokljuki želimo imeti tekme svetovnega pokala tudi po letu 2018. To vodno zajetje je predvsem pomembno za nek kontinuiran razvoj in za zadržanje svetovnega pokala na Pokljuki. Svetovno prvenstvo je ponavadi tudi v tistem top terminu, na Pokljuki najverjetneje v februarju, ko je tudi zima bolj radodarna, zato te težave mogoče ne bodo toliko vidne. Svetovni pokal pa je ob začetku ali ob koncu sezone in vremenske razmere ta zbiralnik zahtevajo. Za nas je pomembno, da ga ohranimo v obstoječih gabaritih."

Že decembra bodo trepetali in gledali v nebo

Prvi preizkus potrpljenja bo za pokljuške delavce že decembra letos, ko se bo na Rudnem polju ustavil potujoči biatlonski cirkus, z vsemi največjimi zvezdnicami in zvezdniki tega športa. Svetovni pokal na Pokljuki bo letos od 17. do 21. decembra, vprašanje pa je, ali na naravnem ali umetnem snegu. "Trepetali bomo in pogledovali v nebo. To pravzaprav počnemo že zdaj. Pri vremenoslovcih poskušamo preveriti malce bolj dolgoročne napovedi. Menda naj bi bile tam okoli 25. novembra neke padavine, bo pa predvsem odvisno od tega, kako hladno bo. Ali se bo meja sneženja spustila toliko, da bo zajelo tudi Pokljuko, ali ne. Po lanski sezoni, ko je bilo snega skoraj preveč, nas zdaj čaka trepetanje."

Ne spreglejte