Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 2. 2019,
12.30

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

1

Natisni članek

Urša Bogataj Urša Bogataj Špela Rogelj Maja Vtič Jerneja Brecl Seefeld 2019 Zoran Zupančič Nika Križnar Nika Križnar

Ponedeljek, 25. 2. 2019, 12.30

5 let, 3 mesece

Pred začetkom tekem skakalk na svetovnem prvenstvu v Seefeldu

Pogled, usmerjen proti kolajni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

1

Ljubno Smučarske Skakalke Skoki | Smučarke skakalke bodo danes opravila prve skoke na srednji napravi v Seefeldu. V torek sledi ekipna tekma, na kateri je cilj kolajna, v sredo še posamična tekma, v soboto pa bosta dve skakalki tekmovali tudi na tekmi mešanih ekip. | Foto Matic Ritonja/Sportida

Smučarke skakalke bodo danes opravila prve skoke na srednji napravi v Seefeldu. V torek sledi ekipna tekma, na kateri je cilj kolajna, v sredo še posamična tekma, v soboto pa bosta dve skakalki tekmovali tudi na tekmi mešanih ekip.

Foto: Matic Ritonja/Sportida

"Posamično si želimo ene tekmovalke do petega, druge do desetega in preostalih do dvajsetega mesta. Vesel sem, da imamo tudi ekipno tekmo, kjer bo naš cilj medalja," pred začetkom preizkušenj skakalk na svetovnem prvenstvu pravi trener Zoran Zupančič, ki mu je prikimala tudi Nika Križnar: "Če bomo skakale kot na Ljubnem, res lahko skočimo na stopničke." Dekleta bodo danes opravila treninge, v torek sledi ekipna, v sredo pa posamična tekma.
 

Timi Zajc
Sportal V skakalnem taboru so od velike naprave pričakovali več

Potem ko so na nordijskem svetovnem prvenstvu razdelili prva kompleta odličij v moški skakalni konkurenci, v ospredje stopajo dekleta. Ta bodo v Seefeldu na srednji skakalnici danes opravila trening, v torek sledi ekipna tekma, ki so jo organizatorji v koledar dodali šele tik pred prvenstvom, v sredo pa kvalifikacije in boj za naslov svetovne posamične prvakinje. Konec tedna bodo nato dekleta moči združila še na mešani ekipni tekmi.

Ena med pet, ekipno je cilj kolajna

Zoran Zupančič, glavni trener slovenske ženske reprezentance, ki je pred mesecema zaradi poškodbe kolena ostala brez prve adutinje Eme Klinec, je na prvenstvo odpeljal peterico: Niko Križnar, Uršo Bogataj, Špelo Rogelj, Majo Vtič in Jernejo Brecl. V kvalifikacijah bodo lahko sodelovale le štiri. 

Trener Zoran Zupančič si na posamični tekmi želi ene uvrstitve med pet, še ene med deset in dveh do 20. mesta. "Veseli me, da imamo še ekipno tekmo, kjer bo naš cilj medalja," pa pravi o ekipni torkovi tekmi, ki so jo na koledar SP uvrstili sploh prvič. | Foto: Vid Ponikvar Trener Zoran Zupančič si na posamični tekmi želi ene uvrstitve med pet, še ene med deset in dveh do 20. mesta. "Veseli me, da imamo še ekipno tekmo, kjer bo naš cilj medalja," pa pravi o ekipni torkovi tekmi, ki so jo na koledar SP uvrstili sploh prvič. Foto: Vid Ponikvar

"Vidimo, da smo stopnjevali svoje nastope in da imamo možnosti na ekipni in posamični tekmi. Posamično si želimo ene tekmovalke do petega, druge do desetega in preostalih dveh do dvajsetega mesta. To so visoki cilji, zdaj ko smo ostali brez Eme Klinec, a če bodo preostale odskakale, kot znajo, mislim, da je to dosegljivo. Vesel sem, da imamo tudi ekipno tekmo, kjer bo naš cilj medalja," je pred odhodom razmišljal Zupančič, ki se je v tej sezoni razveselil petih stopničk svojih varovank.

Lampič Višnar
Sportal Slovenska bera: srebrni tekaški dvojček

Rezerv je veliko

Za dve tretji mesti je poskrbela Ema Klinec, dvakrat je na tretje mesto s prvimi stopničkami v karieri skočila Bogatajeva (na Ljubnem in v Oberstdrofu), na Ljubnem pa so Križnarjeva, Bogatajeva, Rogljeva in Brecljeva zaostale le za Nemkami.

Nika Križnar je pred odhodom na SP dejala, da ima kar nekaj rezerv, in izrazila upanje, da bo v Seefeld odnesla občutke z Ljubnega. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Nika Križnar je pred odhodom na SP dejala, da ima kar nekaj rezerv, in izrazila upanje, da bo v Seefeld odnesla občutke z Ljubnega. Foto: Matic Ritonja/Sportida

Za trenutno najboljšo Slovenko v seštevku svetovnega pokala, šesto Križnarjevo, bo to drugo svetovno prvenstvo. "Izkušnje s prvenstva v Lahtiju mi bodo zagotovo prav prišle. Predvsem s tega vidika, da vem, da svetovno prvenstvo ni noben bavbav, da lahko brez prevelikega pritiska skočim na večji tekmi. Tekmovalke so iste kot v svetovnem pokalu. Morda je res, da vsaka pride z nekaj rezerve, ki so jo še imele v materialu, samih dresih. Tudi mi se bomo poskusili potruditi, da bomo na svetovnem prvenstvu izkoristili rezerve, ki jih še imamo. Treba bo dati vse od sebe in skočiti, kot najbolje znam," pravi 18-letnica, ki je pred odhodom na Tirolsko izpostavila precej prostora za izboljšave.

"Rezerve so v opremi, v sami postavitvi smuči v zraku, tehniki in telemarku. V zraku precej pritiskam v smuči in tako izgubim precej metrov, precej točk gre tudi zaradi telemarka, pri katerem imam kar nekaj težav."

Nika Križnar o željah na SP:

Na SP prenesti občutke z Ljubnega, ekipno so že dokazale, da spadajo v vrh

Križnarjeva se je za zdaj edinih stopničk na posamični tekmi razveselila lani v Romuniji, ko je bila tretja, letos pa je večkrat skočila v bližino zmagovalnega odra. Še najbližje mu je bila s četrtim mestom na domačem Ljubnem. 

Timi Zajc SP 2019
Sportal Stopničke za slovenske orle neulovljive, Nemci so prvaki

"Poskušala bom prenesti občutek z Ljubnega, kjer sem res dobro delovala. Tam je bila manjša skakalnica, tudi na prvenstvu je manjša skakalnica, tako da moram ostati pri teh občutkih," pravi najstnica. In cilji? S čim bo zadovoljna po misiji Seefeld?

Pred Slovenkami so na Ljubnem končale le Nemke. Se bodo na Tirolskem veselile kolajne? | Foto: Matic Ritonja/Sportida Pred Slovenkami so na Ljubnem končale le Nemke. Se bodo na Tirolskem veselile kolajne? Foto: Matic Ritonja/Sportida

"Pred sezono sem si zadala deseterico na prvenstvu. Cilj se sicer ni precej spremenil, ampak vem, da spadam tudi višje. Ekipno smo letos dokazale, da spadamo med tri. V Zau se nam sicer ni posrečilo (peto mesto, op. a.), ampak to smo pokazale na Ljubnem, ko je vsaka pokazala najboljše skoke. Če bomo tako skakale tudi v Seefeldu, bi res lahko skočile na zmagovalni oder."

Če bi se vse izšlo ...

Edina od slovenskih predstavnic na Tirolskem, ki je letos na posamični tekmi skočila na zmagovali oder, je Bogatajeva. Dvakrat je bila tretja. 

"Svetovno prvenstvo je samo še ena tekma. Zaradi letošnjih stopničk ne čutim nobenega pritiska ali bremena. Borila se bom po najboljših močeh. Kar bo, bo. Verjamem, da bi mi, če mi uspeta dva vrhunska skoka, morda uspelo priti tudi na zmagovalni oder, a treba je vedeti, da je krog favoritinj za stopničke res zelo širok. Treba je biti na realnih tleh," je previdna 23-letnica, za katero bo to prav tako drugo prvenstvo. 

Urša Bogataj je v tej sezoni dvakrat skočila na zmagovalni oder na posamičnih tekmah. Pred prvenstvom je v napovedih previdna. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Urša Bogataj je v tej sezoni dvakrat skočila na zmagovalni oder na posamičnih tekmah. Pred prvenstvom je v napovedih previdna. Foto: Matic Ritonja/Sportida

Sploh prvič bo skakala na napravi v Seefeldu: "Nimamo še izkušenj s to skakalnico. Upam, da se bomo dobro znašle." Tudi Bogatajeva se zaveda, da z ekipo lahko posežejo visoko, a o žlahtnih ciljih javno noče  govoriti: "Vemo, da smo ekipno lahko zelo močne. Vedno moraš imeti neki cilj, drugače nima smisla tekmovati, a ne bi na glas govorila o njih."

Dekleta bodo danes opravila trening, v torek ob 16.15 sledi novost na prvenstvu, ženska ekipna tekma, v sredo 16.15 posamična, v soboto ob 16. uri pa še tekma mešanih parov.

Slovenski ženski tabor pred SP:

Preberite še:

Katja Višnar, Anamarija Lampič
Sportal Ob zgodovinskem uspehu se mu je od srca odvalil velikanski kamen
Ne spreglejte