Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 2. 2019,
16.36

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

5

Natisni članek

Seefeld 2019 Peter Prevc Peter Prevc Žiga Jelar Timi Zajc Timi Zajc Anže Lanišek Anže Lanišek Gorazd Bertoncelj

Nedelja, 24. 2. 2019, 16.36

5 let, 1 mesec

seefeld, NORDIJSKO SP, SMUČARSKI SKOKI, VELIKA SKAKALNICA, ekipna tekma

Stopničke za slovenske orle neulovljive, Nemci so prvaki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

5

Timi Zajc SP 2019 | Slovenijo so na ekipni tekmi zastopali isti skakalci kot na posamični tekmi: Timi Zajc (na fotografiji), Peter Prevc, Anže Lanišek in Žiga Jelar. | Foto Reuters

Slovenijo so na ekipni tekmi zastopali isti skakalci kot na posamični tekmi: Timi Zajc (na fotografiji), Peter Prevc, Anže Lanišek in Žiga Jelar.

Foto: Reuters

Na nordijskem svetovnem prvenstvu so se smučarji skakalci pomerili na ekipni tekmi na veliki skakalnici v Innsbrucku. Slovenci v postavi Anže Lanišek, Peter Prevc, Žiga Jelar in Timi Zajc so bili šesti, naslov prvakov pa so osvojili Nemci.

Katja Višnar, Anamarija Lampič
Sportal Izjemno! Katja Višnar in Anamarija Lampič svetovni podprvakinji v šprintu!

Na nordijskem SP je pod streho še druga tekma na veliki skakalnici na Bergislu. Ekipno zlato so osvojili Nemci (Karl Geiger, Richard Freitag, Stephan Leyhe in Markus Eisenbichler), srebro Avstrijci in bron Japonci. Branilci naslova iz Lahtija Poljaki so bili četrti.

Slovenija je bila šesta. Glavni trener Gorazd Bertoncelj je v ekipo uvrstil iste skakalce kot za sobotno posamično tekmo, Anžeta Laniška, Petra Prevca, Žigo Jelarja in Timija Zajca.

Daleč od stopničk

Čeprav so v slovenskem taboru pred tekmo obljubljali boj za odličje, so bili danes daleč od zmagovalnega odra. Pred prvenstvom so napovedovali, da je le šest reprezentanc, ki se lahko vmešajo v boj za vrh, Slovenci so končali prav na zadnjem mestu med njimi. Takšen razplet je bilo sicer po sobotni posamični tekmi, ko je le Prevc izdatno izboljšal svoje predstave, Zajc pa se na Bergislu na tem prvenstvu ni našel, moč pričakovati.

Slovenci so finale začeli s šestega mesta, potem ko je le Prevc v prvi seriji prikazal dober skok, s katerim je bil tretji v svoji skupini. Tudi finalna serija ni prinesla vidnega napredka pri nastopih Slovencev, zaostanek se je večal iz skoka v skok, skupno so za zmagovalci zaostali kar 128,8 točke in nastope na veliki napravi sklenili s šestim mestom.

Prevc: Vsi skupaj smo naredili preveč napak

Najizkušenejši član ekipe Prevc, ki ima sicer sam s SP poleg dveh posamičnih kolajn, srebra in brona s SP 2013 v dolini Fiemme, tudi ekipni bron na veliki skakalnici iz Osla 2011, je po tekmi dejal, da s takšnim dosežkom Slovenci niso zadovoljni.

"Ne, seveda z današnjim rezultatom ekipe res ne moremo biti zadovoljni. Vsi skupaj smo naredili preveč napak, da bi se lahko borili za kakšno višjo uvrstitev. Ampak se lahko po koncu tolažimo s tem, da je naša ekipa mlada in da je treba za velika tekmovanja še nabrati nekaj izkušenj," je dejal Prevc.

Zajc: Pričakovali smo malo boljšo uvrstitev

Najmlajši v ekipi, a najboljši Slovenec v svetovnem pokalu, 18-letni debitant Zajc, je bil po tekmi odkrit, da so fantje pričakovali več: "Mislim, da smo vsi pričakovali malo boljšo uvrstitev, menim, da smo bili sposobni tudi za boj za stopničke, ampak se nam ni izšlo. Vsak po svoje je delal napake, tako da se moramo zadovoljiti s tem, kar smo dosegli."

Oder za zmagovalce so zasedli Nemci, Avstrijci in Japonci. | Foto: Reuters Oder za zmagovalce so zasedli Nemci, Avstrijci in Japonci. Foto: Reuters

Zmaga Nemcev ni bila vprašljiva niti za trenutek

V boju za odličja pa zmaga ni bila niti za trenutek vprašljiva. Po dvojni nemški zmagi na sobotni posamični tekmi, ko je naslov svetovnega prvaka osvojil Eisenbichler, podprvaka pa Geiger, sta se ekipi za moštveno preizkušnjo pridružila še Freitag in Leyhe in upravičila visoka pričakovanja.

Nemčija je osvojila ekipni naslov prvič po 18 letih, prednost pred zasledovalci pa je bila velikanska - 56,6 točke oziroma kar 31 metrov. Nemški skakalci so torej SP začeli s popolnim izplenom, z dvema zlatima odličjema in srebrom; takega izkupička niso imeli vse od "zlatih časov" Martina Schmitta in Svena Hannawalda.

Po današnji ekipni tekmi se bodo smučarski skakalci preselili na srednjo skakalnico v Seefeld, kjer jih posamična tekma čaka naslednji petek, v soboto pa bo na sporedu še zadnja skakalna preizkušnja SP, tekma mešanih ekip.

Timi Zajc SP Seefeld Innsbruck
Sportal Nemško zmagoslavje v Avstriji, Slovenci se niso vmešali v boj za stopničke

Selitev na srednjo skakalnico

Po ekipni tekmi se bodo skakalci preselili na srednjo skakalnico v Seefeld, kjer se bodo za posamični naslov prvaka potegovali v petek, dan zatem pa bo sledila tekma mešanih ekip. 

Bodo pa na tej napravi že prej aktivna dekleta, ki jih v torek čaka ekipna tekma, v sredo pa še posamična.

Nordijsko SP, velika skakalnica, ekipna tekma:

 

Prva serija:

 

Preberite še:

Lampič Višnar
Sportal Slovenska bera: srebrni tekaški dvojček
Therese Johaug
Sportal Johaugovi zmaga na skiatlonu, Alenka Čebašek "padla na realna tla"
Eric Frenzel
Sportal Frenzel v Seefeldu še šestič svetovni prvak, Slovenca daleč od stopničk
Ne spreglejte