Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 2. 2019,
13.59

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

Alenka Čebašek tek na smučeh Seefeld 2019 svetovno prvenstvo Therese Johaug

Sobota, 23. 2. 2019, 13.59

5 let, 1 mesec

Seefeld, nordijsko svetovno prvenstvo, skiatlon (ženske)

Johaugovi zmaga na skiatlonu, Alenka Čebašek "padla na realna tla"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Therese Johaug | Norvežanka Therese Johaug, ki je morala svetovno prvenstvo leta 2017 in lanske olimpijske igre izpustiti zaradi dopinškega prekrška, je v Seefeldu prišla do svoje osme zlate medalje s svetovnih prvenstev. | Foto Reuters

Norvežanka Therese Johaug, ki je morala svetovno prvenstvo leta 2017 in lanske olimpijske igre izpustiti zaradi dopinškega prekrška, je v Seefeldu prišla do svoje osme zlate medalje s svetovnih prvenstev.

Foto: Reuters

Na svetovnem nordijskem prvenstvu v Seefeldu v Avstriji so smučarske tekačice opravile s skiatlonom na 15 kilometrov. Zmagala je Norvežanka Therese Johaug, edina slovenska predstavnica Alenka Čebašek pa je zasedla 36. mesto. 

Therese Johaug je v preizkušnji, na kateri so dekleta odtekla 7,5 kilometra v klasični tehniki in prav toliko še v prosti, za slabo minuto ugnala rojakinjo Inglvid Flugstad Osterberg (+ 57,6), tretje mesto pa je zasedla Rusinja Natalija Neprjajeva (+ 58,7).

Olimpijske igre izpustila zaradi dopinške kazni

30-letna norveška tekačica je prišla še do svoje osme zlate medalje na svetovnih prvenstvih (pete posamične), ob tem ima še eno srebrno in tri bronasta odličja. V lasti ima tudi komplet olimpijskih medalj, po eno zlato, srebrno in bronasto. 

"Za mano je izjemen dan. Dve leti sem garala, da sem to dosegla. Moje prejšnje svetovno prvenstvo je že zelo oddaljeno, zato sem še bolj vesela, da sem uresničila svoje sanje," je povedala Johaugova. 

SP leta 2017 in lanske olimpijske igre je morala izpustiti, ker so ji naložili 18-mesečno kazen, ker je bila pozitivna na dopinškem testu jeseni 2016. V belo karavano se je vrnila v tej zimi in dobila vse tekme na razdaljah, na katerih je nastopila. Na SP je doslej poleg osmih zlatih odličij osvojila še srebro in dva brona.

Edina slovenska predstavnica na skiatlonu je bila Alenka Čebašek. | Foto: Morgan Kristan/Sportida Edina slovenska predstavnica na skiatlonu je bila Alenka Čebašek. Foto: Morgan Kristan/Sportida

Čebaškova "padla na realna tla"

Edina slovenska predstavnica Alenka Čebašek je pridelala dobre štiri minute zaostanka (+4:04,9) in končala na 36. mestu. Na štartni listi je bila sicer tudi Barbara Jezeršek, ki nastopa za Avstralijo, vendar ni tekla.

Čebaškova je ves čas tekla okrog tridesetega mesta. "Danes sem padla na realna tla in ugotovila, da forma po tour de skiju ni več tista prava. Ni taka, kot je bila na začetku sezone. Danes sem se mučila. Škoda, ker sem imela super smuči, proga je bila super, vse je bilo super. Punce se niti niso tako pognale, a jaz sem imela v sebi blokado, enostavno preko tega ne zmorem in je, kar je," je bila razočarana Čebaškova, ki se ji tudi uvodni šprint ni razpletel po željah.

V četrtek na šprintu v prosti tehniki je bila 27. Anamarija Lampič, Eva Urevc in Katja Višnar pa so počivale za nedeljski ekipni šprint.

Tudi v moški konkurenci slavje Norveške

Norvežan Sjur Roethe je zmagal v skiatlonu na 30 kilometrov. Drugi je bil Rus Aleksander Bolšunov, ki je zaostal za desetinko, tretji pa drugi Norvežan Martin Johnsrud Sundby s sedmimi desetinkami zaostanka. Na štartu ni bilo Slovencev.

Seefeld, skiatlon 2 x 7,5 km (ženske):

 

Seefeld, skiatlon 2 x 15 km (moški):

 

Preberite še:

Katja Višnar
Sportal Dvojno norveško zmagoslavje, Slovenke obstale v četrtfinalu, Lampičeva šokirana
Lampič Višnar
Sportal Slovenska bera: srebrni tekaški dvojček
Peter Prevc
Sportal Slovenski skakalci niso našli stika z najboljšimi, Zajc je imel težave
Ne spreglejte