Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 2. 2019,
17.02

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Seefeld 2019 svetovno prvenstvo Eric Frenzel nordijska kombinacija

Petek, 22. 2. 2019, 17.02

5 let, 1 mesec

SP Seefeld, nordijska kombinacija

Frenzel v Seefeldu še šestič svetovni prvak, Slovenca daleč od stopničk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Eric Frenzel | "Ne vem, zakaj je tako. Vsakič, ko pridem v Seefeld, ljudje rečejo, da bom zmagal. A še zdaleč ni lahko," je po šesti zlati kolajni na SP povedal Eric Frenzel. | Foto Reuters

"Ne vem, zakaj je tako. Vsakič, ko pridem v Seefeld, ljudje rečejo, da bom zmagal. A še zdaleč ni lahko," je po šesti zlati kolajni na SP povedal Eric Frenzel.

Foto: Reuters

Nemški nordijski kombinatorec Eric Frenzel je na svetovnem prvenstvu v avstrijskem Seefeldu osvojil svoj šesti naslov prvaka. Tridesetletnik je dobil današnjo tekmo in najbolje opravil s skokom na veliki skakalnici v Innsbrucku in 10-kilometrskim tekom. Slovenec Vid Vrhovnik (+3:24,6) je zasedel 29., njegov rojak Ožbej Jelen (5:45,4) pa 45. mesto.

Skakalni del tekmovanja sta ovirala megla in veter, svoje pa je k dobro uro in pol dolgi izvedbi serije dodala tudi zaščitna mreža v izteku, s katero so imeli organizatorji kar nekaj težav ob nameščanju. Na koncu je najboljši skok prikazal Frenzel, ki si je pred tekaškim delom nabral pet sekund prednosti pred domačinom Mariom Seidlom, na tretjem mestu sta s po desetimi sekundami zaostajala Schmid in Rehrl.

Vrhovnik nekaj pridobil, Jelen izgubil

Vrhovnik je na 30. mestu po skoku za vodilnim zaostajal 2:26 minute, Jelen pa na 41. mestu še 61 sekund več. Na tekaškem delu preizkušnje je Vrhovnik hitro pridobil dve mesti, na 28. mestu je tekel po četrtini proge, na petih kilometrih je bil še vedno na 28. mestu, mesto nižje je bil 2,5 km pred ciljem. V cilj 10-kilometrske preizkušnje je prišel na 29. mestu, Jelen pa je debitantski nastop sklenil na 45. mestu.

"Tekma je končana. Z njo moram biti kar zadovoljen, ujel sem trideseterico, a vem, da sem sposoben še več. A za višjo uvrstitev bo treba več pokazati na skakalnici, z boljšim izhodiščem po skoku bo tudi lažje teči. Prvenstvo je še dolgo, čakata nas še dve tekmi. Z Ožbejem bova šla na ekipni sprint povsem neobremenjeno, bržkone bova najmlajša tekmovalca, tako da se nimava česa bati in upam, da bova pokazala, kaj zmoreva," je po tekmi dejal Vrhovnik, ki je z 29. mestom dosegel svojo najboljšo uvrstitev na SP doslej.

Oranič: Z optimizmom zremo naprej

Glavni trener slovenske vrste Mitja Oranič je dejal, da sta se njegova varovanca danes hrabro borila, spodbudno nastopila na skakalnem delu tekme, saj sta oba zelo napredovala glede na poskusno serijo.

"Žal se je na skokih zgodila kratka prekinitev takoj po nastopu Vida, po številki 24. Takrat so se zelo izboljšale vetrovne razmere in skoki so postali zelo dolgi. Vid je startal kot 30., Ožbej pa kot 41. To je bila osnova za nadaljevanje tekme. Vid je pridobil eno mesto, Ožbej pa je prvič nastopil med svetovno elito, boril se je zelo hrabro in končal na 45. mestu. Z optimizmom zremo naprej in upam, da na naslednji individualni preizkušnji izboljšamo oba rezultata," je dejal Oranič.

Frenzel v Seefeldu nepremagljiv

V ospredju je v boju za naslov presenetil Frenzel, ki vse od marca lani ni zmagal na tekmi svetovnega pokala. A prizorišče v Seefeldu mu zelo odgovarja, saj je tu osvojil že 14 zmag. "Ne vem, zakaj je tako. Vsakič, ko pridem v Seefeld, ljudje rečejo, da bom zmagal. A še zdaleč ni lahko," je po šesti zlati kolajni na SP, ob tem ima še pet srebrnih in dve bronasti, dejal izkušeni nemški kombinatorec.

"Neverjetno je, da se mi je vse izšlo. O tem sem sanjal, a takšne sanje se le redko uresničijo," je dodal svetovni prvak. Srebro je osvojil Norvežan Jan Schmid, ki je za Frenzlom zaostal za 4,3 sekunde, bron pa domačin Franz-Josef Rehrl (+8,7).

Prvi favorit pred dirko, Norvežan Jarl Magnus Riiber, zmagovalec svetovnega pokala, ki je to sezono nanizal devet zmag, se je moral zadovoljiti s petim mestom.

Izidi nordijske kombinacije v Seefeldu (skok na veliki skakalnici/10-km. tek):

 1. Eric Frenzel (Nem)           23:43,0
 2. Jan Schmid (Nor)               + 4,3
 3. Franz-Joseph Rehrl (Avt)         8,7
 4. Mario Seidl (Avt)               15,3
 5. Jarl Magnus Riiber (Nor)        20,9
 6. Akito Watabe (Jap)              22,0
...
29.Vid Vrhovnik (Slo              3:24,6
45. Ožbej Jelen (Slo)             5:45,4

...

Preberite še:

Lampič Višnar
Sportal Slovenska bera: srebrni tekaški dvojček
Peter Prevc
Sportal Slovenski skakalci niso našli stika z najboljšimi, Zajc je imel težave
Katja Višnar
Sportal Dvojno norveško zmagoslavje, Slovenke obstale v četrtfinalu, Lampičeva šokirana
Ne spreglejte