Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 9. 2020,
19.13

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Pokljuka 2021 Pokljuka 2021 IBU svetovno prvenstvo Pokljuka

Sobota, 26. 9. 2020, 19.13

3 leta, 4 mesece

Tudi prihajajoča sezona v znamenju covid-19

Pokljuško SP potrjeno, spremembe v svetovnem pokalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Pokljuka Rudno polje | Pokljuka bo februarja prihodfnje leto gostila svetovno biatlonsko prvenstvo. | Foto Urban Urbanc

Pokljuka bo februarja prihodfnje leto gostila svetovno biatlonsko prvenstvo.

Foto: Urban Urbanc

Mednarodna biatlonska zveza (IBU) je potrdila svetovno prvenstvo v biatlonu 2021 na Pokljuki in objavila načrte za prvo trimesečje sezone svetovnega pokala v biatlonu

Izvršni odbor (IO) Mednarodne biatlonske zveze je danes sporočil, da je svetovno prvenstvo v biatlonu, ki ga bo od 9. do 21. februarja 2021 gostila Pokljuka, potrjeno. Hkrati so sporočili, da bodo v prvem trimesečju sezone 2020/21 potekala štiri tekmovanja svetovnega pokala, tako, kot je bilo načrtovano. Da bi potovanja čim bolj zmanjšali in zaščitili varnost športnikov in deležnikov, pa jih bodo gostili na samo dveh prizoriščih. Datumi in discipline tekmovanj ostajajo nespremenjeni.

Rok Tršan
Sportal Tršan prehitel Bauerja in Faka, presenečenje Repinčeve

Prilagojen koledar sezone

S prilagojenim koledarjem se bo svetovni pokal v biatlonu začel v Kontiolahtiju na Finskem, kot je predvideno, nato pa bo ostal tam še en teden za drugi dogodek svetovnega pokala, preden bo karavana potovala v avstrijski Hochfilzen za tretji in četrti svetovni pokal. Prvotno sta bila kot gostitelja dveh od teh tekmovanj predvidena švedski Östersund in francoski Annecy-Le Grand Bornard. Toda po posvetovanjih z organizacijskimi odbori, ustreznimi nacionalnimi organi in zdravniško svetovalno skupino IBU so se izvršni odbor ter organizatorji strinjali, da bi zmanjšanje števila prizorišč zaščitilo zdravje udeležencev in zmanjšalo potovalne izzive. Skupna odločitev IBU in vpletenih organizatorjev kaže na enotnost v teh težkih časih.

Pokljuka splošna | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Upoštevati bo treba smernice glede covid-19

Pred odločitvijo je IBU sodeloval z organizacijskimi odbori svetovnih pokalov in svetovnega prvenstva, nacionalnimi zvezami ter proizvajalci televizijskih prenosov, da bi ocenil možnosti potovanja in proračunske posledice za gostovanje tekmovanj v skladu s smernicami in predpisi glede Covid-19, razpoložljivostjo vsakega prizorišča in možnosti za gostovanje več tekmovanj. Odbor se je odločil tudi, da bo okrepil finančno podporo vsem organizatorjem - tako tistim, ki prirejajo dodatna tekmovanja svetovnega pokala po novem programu, kot tistim, ki jih po novem urniku ne bodo več gostili.

Jakov Fak
Sportal Fak stopil na najvišjo stopničko
Odločitev glede razporeda svetovnih pokalov, ki so predvideni za januar 2021, bo sprejeta oktobra 2020, razpored svetovnih pokalov februarja in marca 2021 pa novembra 2020.

 Soočeni z izzivi, kakršnih še ni bilo

"V prvem trimesečju smo ohranili enako število tekmovanj za svetovni pokal in zagotovili, da bodo v prihodnji sezoni potekala mednarodna tekmovanja na vseh nivojih." | Foto: Sportida "V prvem trimesečju smo ohranili enako število tekmovanj za svetovni pokal in zagotovili, da bodo v prihodnji sezoni potekala mednarodna tekmovanja na vseh nivojih." Foto: Sportida "Biatlon se tako kot vsi športi sooča z izzivi, s katerimi se še nismo srečali. Čeprav smo razočarani, se moramo strinjati, da so spremembe našega prvotnega koledarja nujno potrebne. Toda v sodelovanju z vsemi zainteresiranimi stranmi v biatlonu smo lahko našli rešitve, ki dajejo prednost zdravju naše biatlonske družine in hkrati povečajo število tekmovanj, ki se lahko izvedejo. Verjamemo, da je načrt, ki smo ga razvili, to dosegel. V prvem trimesečju smo ohranili enako število tekmovanj za svetovni pokal in zagotovili, da bodo v prihodnji sezoni potekala mednarodna tekmovanja na vseh nivojih. Športniki in navijači se imajo česa veseliti. Še naprej bomo sledili strokovnim zdravniškim navodilom in izvajali skrbno premišljene varnostne ukrepe na vseh naših tekmovanjih. Ostajamo prilagodljivi, vendar se zelo veselimo začetka nove sezone," javnosti sporoča predsednik IBU Olle Dahlin.

Kakršna koli odločitev glede tega, ali in koliko gledalcev se bo smelo udeležiti prireditev, je odvisna od predpisov nacionalnih zdravstvenih organov, ki veljajo za vsako prizorišče, seveda v skladu s smernicami, je še sporočila Mednarodna biatlonska zveza.

"Prvenstvo smo sposobni izpeljati tudi v teh nepredvidljiv časih"

"Pozitivno odločitev oz. potrditev Mednarodne biatlonske zveze smo pričakovali, saj smo bili z njimi ves čas v stiku in smo kot organizator zagotovili, da smo sposobni izpeljati prvenstvo tudi v teh nepredvidljiv časih." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Pozitivno odločitev oz. potrditev Mednarodne biatlonske zveze smo pričakovali, saj smo bili z njimi ves čas v stiku in smo kot organizator zagotovili, da smo sposobni izpeljati prvenstvo tudi v teh nepredvidljiv časih." Foto: Grega Valančič/Sportida Potrditev IBU je zadovoljila tudi pokljuške prireditelje. "Organizacijski odbor Pokljuka se je ves čas aktivno pripravljal na izvedbo svetovnega prvenstva na Pokljuki. Pred kratkim smo s strani Mednarodne biatlonske zveze prejeli tudi COVID-19 smernice in protokole. Te sedaj implementiramo pri organizaciji, ki jo bomo temu primerno prilagodili in tako varno gostili največji zimsko-športni dogodek v Sloveniji do sedaj. Pozitivno odločitev oz. potrditev Mednarodne biatlonske zveze smo pričakovali, saj smo bili z njimi ves čas v stiku in smo kot organizator zagotovili, da smo sposobni izpeljati prvenstvo tudi v teh nepredvidljiv časih," pravi generalni sekretar OO Pokljuka Tim Farčnik.

Preberite še:

Gelsenkirchen - biatlonska ekshibicija 2018
Sportal Biatlonci letos ne bodo dirkali na nemškem nogometnem stadionu
doping
Sportal Afera Aderlass dobiva epilog na sodišču
Olle Dahlin
Sportal Mednarodna zveza želi biatlonsko sezono izpeljati po načrtih
Jakov Fak
Sportal Jakov Fak trenira po svoje
Ne spreglejte