SiolNET. Sportal Drugi športi
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Afera Aderlass dobiva epilog na sodišču

0,18

termometer

doping |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Münchnu se bo v sredo začelo sojenje v dopinški aferi Aderlass. Gre za odmevno dopinško zgodbo, ki je izbruhnila februarja lani ob robu svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v avstrijskem Seefeldu. V osrčju afere je nemški zdravnik Mark Schnmidt iz Erfurta, zgodba pa je prestopila državne meje, tudi slovensko.

doping Sportal V Nemčiji prve obtožnice v aferi, v katero so vpleteni tudi Slovenci

Avstrijski in nemški policisti so svetovno prvenstvo v Seefeldu izkoristili za protidopinško akcijo in razkrinkali združbo, ki je športnike zalagala s prepovedanimi poživili. V skrbno načrtovani akciji so razkrinkali celo dopinško mrežo in doslej potrdili vpletenost najmanj 23 športnikov iz osmih držav in različnih športnih panog. Osrčje zgodbe sestavlja že imenovani nemški zdravnik za športno medicino, ki mu grozi zaporna kazen od enega do 10 let.

Osumljeni zdravnik z najmanj četverico pomočnikov naj bi športnikom med leti 2011 in 2019 pomagal predvsem z nedovoljenimi transfuzijami krvi. Obtoženi se bodo morali zagovarjati zaradi organizacije prometa s prepovedanimi sredstvi in pomoči pri uživanju nedovoljenih sredstev, glavni osumljenec pa si je prislužil še obtožnico zaradi povzročanja telesnih poškodb. Svojim strankam je zdravnik zaračunaval med 5.000 in 15.000 evrov na leto.

Dominik Baldauf Sportal Avstrijski smučarski tekač zaradi dopinga v zapor

Primer segel tudi v Slovenijo

Dopinški primer se je izkazal za zelo razvejanega, segel pa je tudi v Slovenijo. Zaradi povezav v aferi je Mednarodna kolesarska zveza (Uci) slovenska kolesarja Boruta Božiča in Kristijana Korena kaznovala z dveletno prepovedjo nastopanja. Na spisku pa je po poročanju tujih medijev še en, doslej neimenovan slovenski kolesar. Za Božiča je bila kazen brez pomena, saj je pred tem končal kariero.

Zaradi povezav v aferi je Mednarodna kolesarska zveza (Uci) slovenska kolesarja Boruta Božiča in Kristijana Korena kaznovala z dveletno prepovedjo nastopanja.  | Foto: Urban Urbanc/Sportida Zaradi povezav v aferi je Mednarodna kolesarska zveza (Uci) slovenska kolesarja Boruta Božiča in Kristijana Korena kaznovala z dveletno prepovedjo nastopanja. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Pod povečevalnim steklom Ucija se je po navedbah tujih medijev, v prvi vrsti specializiranega portala cyclingnews.com, znašel tudi Milan Eržen, eden najbolj zaslužnih slovenskih kolesarskih strokovnjakov za ustanovitev moštva Bahrain Merida in eden glavnih mož v tej ekipi z močnim slovenskim zastopstvom.

V ekipi so vse navedbe proti Erženu v zvezi z domnevnimi nezakonitimi dejavnostmi že ob takratnem poročanju maja 2019 zavrnili kot neresnične in neutemeljene. Tudi Erženov odvetnik Blaž Tomažin Bolcar je poročanje tujih medijev danes označil za dokazano napačno, saj Eržen po njegovih navedbah nikoli ni bil v preiskavi Ucija niti obeh tožilstev, ki preiskujejo primer Aderlass, Münchenskega in Innsbruškega. To po Bolcarjevem potrjujejo dopisi teh organizacij, s katerim razpolaga njegova pisarna.

doping Sportal Švicarski kolesar Lang priznal zlorabo dopinga: Goljufal sem.

Številni kolesarji

Med športniki, ki so jih ujeli v operaciji Aderlass oziroma operaciji puščanja krvi, so bili še nekateri znani kolesarji, tudi Danilo Hondo, Alessandro Petacchi, Hrvat Kristijan Đurasek, jedro osumljenih sodelovanja z zdravnikom pa so sestavljali smučarji tekači na čelu z Avstrijcem Johannesom Dürrom, ki je afero razkril v intervjuju in dobil 15-mesečno pogojno zaporno kazen, med njimi pa so bili tudi Kazahstanec Aleksej Poltoranin in Estonca Karel Tämmjarv in Andreas Veerpalu.

Doping kolesarstvo Tour de France 2017 | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

30 prič

Podrobnosti bo zdaj razkrilo sojenje. Tožilstvo je zbralo za več kot 50 fasciklov gradiva in zbralo 30 prič. Najbolj obremenilnih pa je 40 vrečk zamrznjene krvi, ki jih je policija našla med racijo in je bila namenjena transfuziji.

Posamezniki so afero Aderlass primerjali tudi z afero Eufemiano Fuentes, pred 14 leti razkrito zgodbo o sistematičnem dopingu v kolesarstvu, kjer je imel glavno vlogo španski zdravnik. Vzporednic je res veliko. V obeh primerih je šlo za doping z menjavanjem lastne krvi, pri čemer športniku odvzamejo tudi po liter krvi, ki se jo spravi in z zamrzovanjem konzervira.

Tožilstvo je zbralo za več kot 50 fasciklov gradiva in zbralo 30 prič. Najbolj obremenilnih pa je 40 vrečk zamrznjene krvi, ki jih je policija našla med racijo in je bila namenjena transfuziji. | Foto: Peter Susič Tožilstvo je zbralo za več kot 50 fasciklov gradiva in zbralo 30 prič. Najbolj obremenilnih pa je 40 vrečk zamrznjene krvi, ki jih je policija našla med racijo in je bila namenjena transfuziji. Foto: Peter Susič

 

Zaradi zmanjšane količine krvi telo začne proizvajati rdeča krvna telesca, pogosto celo v kombinaciji s hormonom EPO. Ko se krvna slika normalizira, si tekmovalec vnovič vbrizga odvzeto kri in jo na ta način izdatno obogati z rdečimi krvnimi telesci, ki so potrebna predvsem v vzdržljivostih športih.

Podobnosti se porajajo tudi na drugih področjih. V primeru Fuentes je španska policija maja 2006 našla preko 200 pripravljenih vrečk za kri in napravami za transfuzijo, več deset vrečk je policija našla tudi v Erfurtu. V obeh primerih sta v središču zgodbe zdravnika in oba sta očitno uporabljala lažna imena o svojih pacientih. V obeh primerih je šlo tudi za zgodbo, ki so jo preiskovalci široko zasnovali. V prvem primeru je bila to Operacion Puerto (Operacija pristanišče), v drugem pa Operation Aderlass (Operacija puščanja krvi).

Stefan Denifl Sportal Kolesar Denifl na sodišču priznal zlorabo dopinga

Seefeld doping | Foto: Reuters Foto: Reuters

Doping tik pred tekmo

Primer Seefeld je do novega spoznanja pripeljal tudi preiskovalce. V povezavi s tovrstnim krvnim dopingom so preiskovalci doslej domnevali, da gre za postopek, ki ga športniki uporabijo nekaj dni pred tekmovanji. Seefeld je pokazal, da je to možno tudi tik pred tekmo, pa čeprav so tveganja za okužbe večja, pa tudi sam transport prepovedanih sredstev je bolj tvegan. A očitno gre za še eno skrajno možnost izboljšanja dosežkov.

Najnovejša pa je novica o novem dopinškem sredstvu H7379 Hemoglobin Human. O tem je v preteklem tednu poročal nizozemski časnik Het Nieuwsblad. Tega naj bi vpleteni v afero Aderlass uporabljali v letih 2016 in 2017. Časnik poroča, da gre za zamrznjen človeški hemoglobin, ki ima podoben učinek kot Epo, a ga ni moč dobiti na farmacevtskem trgu. Časnik je poročal tudi, da bo Uci na podlagi novih dognanj izvedla vnovične teste dopinških vzorcev iz tega obdobja in iskala morebitne kršitelje.

Seznam domnevno vpletenih športnikov v aferi Aderlass


Avstrija (7):
Dominik Baldauf, Johannes Dürr, Max Hauke (vsi smučarski tek), Stefan Denifl, Georg Preidler (oba cestno kolesarstvo), Christina Kollmann-Forster (gorsko kolesarstvo), Gerhard Tritscher (alpinistično smučanje)

Nemčija (4):
Robert Lehmann-Dolle (hitrostno drsanje), Danilo Hondo (cestno kolesarstvo), ter dva še neimenovana kolesarja

Estonija (3):
Algo Kärp, Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu (vsi smučarski tek)

Slovenija: (3)
Kristijan Koren, Borut Božič (oba cestno kolesarstvo), ter še en doslej neimenovani kolesar

Italija (2):
Alessandro Petacchi (cestno kolesarstvo), Daniel Taschler (biatlon)

Hrvaška (2):
Kristijan Đurasek (cestno kolesarstvo), Lisa Nemec (atletika)

Kazahstan (1):
Aleksej Poltaranin (smučarski tek)

Švica (1):
Pirmin Lang (cestno kolesarstvo)

Preberite še: 

Seefeld doping Sportal Novo razkritje v dopinški aferi Aderlass, vpletena Avstrijec in Hrvat
delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin