Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 2. 2020,
12.59

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

doping Aderlass

Ponedeljek, 3. 2. 2020, 12.59

4 leta, 2 meseca

Kolesar Denifl na sodišču priznal zlorabo dopinga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Stefan Denifl | Nekdanji kolesar Stefan Denifl je priznal uporabo krvnega dopinga, a pravi, da je bil prepričan, da s tem nikogar ne goljufa. | Foto Reuters

Nekdanji kolesar Stefan Denifl je priznal uporabo krvnega dopinga, a pravi, da je bil prepričan, da s tem nikogar ne goljufa.

Foto: Reuters

Nekdanji avstrijski profesionalni kolesar Stefan Denifl je danes še na sodišču v Innsbrucku priznal, da se je posluževal krvnega dopinga, a da je menil, da s tem nikogar ne goljufa. Prepovedana sredstva je uporabljal med letoma 2014 in 2018, s čimer je po mnenju tožilstva zavajal tako organizatorje tekmovanj kot navijače.

Stefan Denifl je že kmalu po izbruhu dopinške afere Aderlass priznal zlorabo krvnega dopinga, kar je zdaj potrdil tudi na sodišču. Povedal je, da mu je pomagal nemški zdravnik Mark S., a je vseeno prepričan, da ni kriminalec.

Dvaintridesetletnik je dodal, da v profesionalnem kolesarstvu "čist" težko uspeš. Prav tako trdi, da so ekipe vedele za to in da si v kolesarstvu veliko športnikov do boljših dosežkov pomaga s prepovedanimi sredstvi. "Brez dopinga ne bi dobil pogodbe," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije Apa dejal Tirolec.

Odvetnik: V kolesarstvu ni "popolno čistega športnika"

Deniflov odvetnik pravi, da je bil njegov klient enkrat že kaznovan za to dejanje, saj je že moral vrniti denarne nagrade in osvojene naslove ter prejel suspenz, zato upa, da zdaj ne bo še dodatno kaznovan. Odvetnik je poudaril, da njegova stranka ni nikomur želela hudega in da v kolesarstvu tako ni "popolno čistega športnika".

Lovro Žiberna
Sportal Lovro Žiberna: Pri dopingu me prav nič več ne more presenetiti #intervju

Afera je izbruhnila februarja lani med svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v avstrijskem Seefeldu in kasneje dobila ime Aderlass. A Seefeld je bil le končna stopnica daljše preiskave, v kateri so zdravniku iz Nemčije (Marku Schmidtu, op. STA) očitali in dokazali omogočanje krvnega dopinga. Že med samim tekmovanjem je bila priprta četverica udeležencev SP, pozneje pa je bilo razkritih še veliko več imen vpletenih.

Ne spreglejte