Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
8. 12. 2020,
7.02

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,86

3

Natisni članek

Planica 2020 Planica Planica

Torek, 8. 12. 2020, 7.02

3 leta, 4 mesece

Planica zapira vrata

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,86

3

Planica | Planica bo letos v drugačni luči, kot smo je vajeni. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Planica bo letos v drugačni luči, kot smo je vajeni.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Svetovno prvenstvo v poletih v Planici bo zgodovinsko. Morda tudi zaradi premierne slovenske medalje na domačih tleh, zagotovo pa zaradi vseh režimov, ki bodo veljali zaradi koronavirusa. V Planici bodo veljala posebna pravila, možnost vstopa vanjo pa bodo imeli le določeni posamezniki.

Planica 2020 - sneg, ratrak, priprava
Sportal Dodatna težava v Planici: prihaja ogromna pošiljka snega

Skakalci, ki bodo nastopili v Planici, so v ponedeljek v dopoldanskem času s čarterskim letom iz Nižnega Tagila poleteli proti Ljubljani in se nemudoma podali na testiranje za covid-19, ki je postalo njihova stalnica.

Na letalo pa se niso mogli vkrcati vsi, saj je avstrijska reprezentanca zaradi štirih okuženih skakalcev morala ostati v Rusiji, prav tako direktor smučarskih skokov Sandro Pertile.

Simon Ammann
Sportal Štirikratni olimpijski zmagovalec odpovedal nastop v Planici
Gorazd Bertoncelj
Sportal V nujnem iskanju višje prestave

V Planici še strožji varnostni ukrepi

Jasno je, da jih na svetovnem prvenstvu v poletih v Planici ne bomo videli, saj morajo v karanteno. V avstrijskem taboru imajo na začetku sezone s koronavirusom ogromno preglavic, saj so se morali iz svetovnega pokala že umakniti Stefan Kraft, Michael Hayböck, Gregor Schlierenzauer … Kdaj bodo naši severni sosedje sploh prišli v Slovenijo in v kakšni sestavi, še ni jasno.

Zaradi razmer s koronavirusom je potrebnih ogromno prilagoditev. | Foto: Zaradi razmer s koronavirusom je potrebnih ogromno prilagoditev.

Na prvenstvu bodo veljali še strožji varnostni ukrepi za preprečitev širjenja virusa, ki povzroča številne preglavice po vsem svetu, kot je to praksa v svetovnem pokalu. Prav pandemija koronavirusa je bila kriva za to, da so morali prvenstvo z marca prestaviti na decembrski termin. 

Halvor Egner Granerud
Sportal Popolno norveško slavje, znana slovenska orožja za Planico
Daniel Huber
Sportal Kaos v Rusiji, direktor tekmovanj in več Avstrijcev prejelo pozitivne teste

Dva mehurčka

Planica se je zaradi prvenstva zaprla. In kdo bo sploh imel možnost prihoda v dolino pod Poncami, ki jo bo v noči na sredo dodobra pobelil sneg, kar bo organizatorju povzročilo ogromno logističnih preglavic tudi pri pripravi Letalnice bratov Gorišek - zapadlo naj bi do 60 centimetrov snega? Jasno je, da navijači, ki so sicer srce planiškega praznika, ne. Vsaj fizično ne. Zato so se pri zavarovalnici Triglav kot dolgoletnem pokrovitelju spomnili poteze, ki smo ji že bili priča denimo v košarkarski ligi NBA, v kateri smo navijače videli na digitalnih zaslonih za klopjo obeh ekip. Določenemu številu ljubiteljem poletov bodo namreč omogočili, da bodo del virtualnega navijaškega vzdušja.

Planica Letalnica bratov Gorišek, smučina | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Pri OK Planica so se odločili, da vse prisotne na prvenstvo razdelijo v dva mehurčka. Poleg skakalnih reprezentanc bodo v zeleni coni, v katero so vstopili danes, še člani televizijskih hiš, ki imajo pravice za prenos smučarskih skokov, član predsedstva pri FIS Roman Kumpost, predstavniki organizatorja tekmovanja …

V ta mehurček, ki so ga poimenovali snežinka, bodo v petek vstopili tudi podeljevalci nagrad, med njimi bodo predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) Enzo Smrekar, predsednik zbora za smučarske skoke Ljubo Jasnič … - prav vsi bodo morali v sredo opraviti test.

Tomaž Knafelj
Sportal Filmsko življenje gorenjske olimpijske dvoživke
Espen Bredesen
Sportal V Planici obrnil hrbet veljakom na FIS in požel simpatije

Posebno tudi z vidika slovenskih rezultatov?

Na SZS imajo pripravljene tudi rezerve, če bi bil slučajno kdo od podeljevalcev pozitiven na testiranju. Tako sta na čakalni listi podpredsednik Luka Steiner in direktor Uroš Zupan.

Drugi del mehurčka bo predstavljala siva cona, v kateri bodo preostali novinarji in planiški delavci, ki bodo prav tako lahko vstopili v Planico le ob negativnem covid-19 testu. Nihče ne bo imel stika z zeleno cono in prav vsi prisotni bodo spali tudi v ločenih hotelih.

Planica | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Dejstvo je, da bo letošnja Planica posebna z organizacijskega vidika. Tudi v času prvenstva bo organizator s hitrimi testi testiral prisotne, ali so morebiti okuženi s covid-19. V primeru slabšega počutja bodo vsakega posameznika osamili in izločili iz celotne skupine.

Če bo prvenstvo v poletih posebno zaradi največjega sovražnika na svetu, pa Slovenci in Slovenke, ki bodo spremljali najboljše skakalce v domačih naslonjačih, upajo, da bo planiški dogodek poseben tudi z drugega vidika. Na prejšnjih šestih na Letalnici bratov Gorišek še nobenemu slovenskemu skakalcu ali ekipi ni uspelo osvojiti medalje. Uspešni so bili v tujini. Ali je čas za premierno domačo medaljo?

Uradni program v Planici

Četrtek

16.00, kvalifikacije

Petek

16.00, I. in II. serija posamične tekme

Sobota

16.00, III. in IV. serija posamične tekme

Nedelja

16.00, ekipna tekma

 

Jelko Gros
Sportal Planica brez gledalcev je, kot da bi lizal sladoled skozi šipo
Ne spreglejte