Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
25. 1. 2024,
16.00

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

svetovno prvenstvo v poletih Kulm Peter Prevc Peter Prevc

Četrtek, 25. 1. 2024, 16.00

3 mesece, 1 teden

Peter Prevc pred svetovnim prvenstvom v poletih na Kulmu

Peter Prevc je moral prijeti za voz

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78
Kulm, odprtje SP v poletih, slovenska reprezentanca | Peter Prevc ima za seboj spodbudno sezono in je enajsti skakalec zime. Na SP v Kulmu bo moral prevzeti vodilno vlogo v reprezentanci, na slavnostnem odprtju je že nosil slovensko zastavo.  | Foto Smučarska zveza Slovenije

Peter Prevc ima za seboj spodbudno sezono in je enajsti skakalec zime. Na SP v Kulmu bo moral prevzeti vodilno vlogo v reprezentanci, na slavnostnem odprtju je že nosil slovensko zastavo.

Foto: Smučarska zveza Slovenije

Izkušeni slovenski skakalec Peter Prevc dobro ve, kaj je potrebno za osvojitev medalje na velikih tekmovanjih. V svoji bogati karieri jih je osvojil že kar nekaj, tudi na svetovnem prvenstvu v poletih. Zaveda se, da je ob pravi formi sposoben poseči visoko tudi na letalnici na Kulmu, kjer je kraljeval pred osmimi leti, a si z uvrstitvijo ne beli glave.

Za najizkušenejšega slovenskega skakalca Petra Prevca bo Kulm predstavljal že šesto svetovno prvenstvo v poletih, na katerih se lahko pohvali tudi z dvema posamičnima medaljama in dvema ekipnima.

Kot posameznik je do prve poletel v Harrachovu pred natanko desetimi leti, ko je bil bronast. Dve leti pozneje je poletel do velikega zlata, od takrat naprej pa je prišel čas za ekipna odličja. Z reprezentančnimi kolegi je bil nato leta 2018 v Oberstdorfu srebrn, pred dvema letoma pa v Vikersundu še zlat.

Lovro Kos
Sportal Težave na svetovnem prvenstvu na Kulmu

Na Norveškem je bil leta 2022 na posamični preizkušnji četrti in bo ob dobri dnevni formi kandidat za visoko uvrstitev tudi na Kulmu. Vendarle ima dobro sezono in je trenutno enajsti skakalec zime.

Slovenski orli se bodo na Kulmu morali znajti brez poškodovanega Anžeta Laniška. | Foto: Smučarska zveza Slovenije Slovenski orli se bodo na Kulmu morali znajti brez poškodovanega Anžeta Laniška. Foto: Smučarska zveza Slovenije "Ko enkrat prebiješ tisto mejo težko mogočega, ti da dodatno samozavest"

Deluje sproščeno, uživa v skokih, ob tem pa dodaja: "Lažje je, boljše je. Ko ti gre, ti gre in se dobro počutiš. Hodiš nasmejan po svetu, doma se ne kregaš. Ko ne gre, se z vsakim kregaš in je vse narobe."

Dobrodošlo je bilo, da je bil že na uvodu v sezono v Kuusamu dobro razpoložen in je potem ujel pravi veter. Tako dobrega, da je na treningu na finski skakalnici skočil kar 150 metrov: "Zagotovo je ta skok pomagal. Ko enkrat prebiješ tisto mejo težko mogočega na katerikoli skakalnici, ti da dodatno samozavest, sproščenost, da lahko."

Navkljub vsemu pa je priznal, da takšne sezone ni pričakoval: "Ne, nisem. Pet točk sem osvojil na poletnem Grand Prixu. Malce me je že zaskrbelo. V Kuusamu se je dobro začelo. Prijeti sem moral voz."

Domen Prevc
Sportal "Vsa Slovenija se je sestavila, da smo nekaj naredili"

"Avstrijci ti gredo včasih že kar malce na živce"

V slovenskem taboru so njegovi mlajši kolegi pred odhodom na Kulm v en glas trobili, da gredo v prvi vrsti uživati na letalnico. A 31-letni Peter ni povsem enakega mnenja: "Uživati grem jaz težko na velikanko že od nekdaj (smeh, op. a.). Uživaš potem, ko ti uspe dober skok. Tistih pet sekund, ki ti ostane v zraku. Predvsem so cilji, da dobro opravim svojo nalogo."

Peter Prevc | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Najstarejši od bratov Prevc se lahko pohvali tudi kot prvi Zemljan, ki se je vpisal v klub 250, potem ko je leta 2015 ravno toliko poletel v Vikersundu in za kratek čas postal tudi svetovni rekorder.

Zdaj ta znamka znaša 253,5 metra, katere lastnik je Stefan Kraft. Avstrijec je sodeč po formi osrednji favorit za zlato medaljo tudi na domačih tleh. Nasploh so Avstrijci zelo vroči, zaradi česar si organizatorji obetajo ogromno število obiskovalcev ob izteku letalnice na Kulmu.

O tem, ali je Kraft osrednji favorit, je Prevc še pristavil: "Kraft zagotovo. Avstrijci so tako svinjsko močni, da ti gredo včasih že kar malce na živce."

Timi Zajc
Sportal Timi Zajc in vprašanje za milijon
Oberstdorf Lovro Kos
Sportal "Vsi smo smrtniki"
Halvor Egner Granerud
Sportal Junak lanske zime: Po eni strani bi bilo bolje, da bi ostal doma
Slovenska skakalna reprezentanca
Sportal Hrgota bo verjetno moral sprejeti težko odločitev
Ne spreglejte