Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
23. 1. 2024,
16.00

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

Natisni članek

Kulm svetovno prvenstvo v poletih Lovro Kos

Torek, 23. 1. 2024, 16.00

3 mesece, 2 tedna

Lovro Kos pred svetovnim prvenstvom v poletih na Kulmu

"Vsi smo smrtniki"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01
Oberstdorf Lovro Kos | Lovro Kos v tej sezoni kaže dobre predstave. | Foto Guliverimage

Lovro Kos v tej sezoni kaže dobre predstave.

Foto: Guliverimage

Po novoletni turneji je pred skakalci nov vrhunec, na katerem bi rad dobro nastopil tudi slovenski predstavnik Lovro Kos. Svetovnega prvenstva v poletih na Kulmu se zelo veseli. Razlog je jasen, saj mu gre v tej zimi zelo dobro. Rezultatskih pričakovanj si kljub temu ne postavlja, vsaj na glas ne. Predvsem bi rad užival na letalnici, na kateri se počuti domačega.

Za Lovra Kosa bo svetovno prvenstvo v poletih na Kulmu drugo v karieri. Nastopa na posamični ali ekipni tekmi še nima, je pa bil prisoten na treningu pred dvema letoma v Vikersundu, kjer je bila med slovenskimi orli izjemna konkurenca.

Pohvali se lahko s petim in osmim dosežkom na obeh treningih, a je bilo to premalo za mesto med četverico, ki je dobila vstopnico za posamično preizkušnjo. Tudi letos lahko med slovenskimi skakalci že na četrtkovem uradnem treningu pričakujemo napet boj.

Osnovo ima Kos tokrat še boljšo kot leta 2012. Vendarle je na lestvici svetovnega pokala tretji Slovenec, na 12. mestu. Ob tem je treba dodati, da je prve štiri tekme izpustil, vse odtlej pa je nanizal šest uvrstitev med najboljšo deseterico.

Halvor Egner Granerud
Sportal Junak lanske zime: Po eni strani bi bilo bolje, da bi ostal doma

"Ali jih imam? Ne morem reči."

Kar štirikrat je bil četrti, stopničke so se mu tako za las izmuznile: "Povsem nič nisem zaradi tega nervozen. Vsakega rezultata med deset sem vesel. Sicer pa je moja sezona boljša, kot sem si zaželel. Na začetku nisem mislil, da bo tako. Prijetno sem presenečen."

V slovenski reprezentanci vlada dobro vzdušje. | Foto: Guliverimage V slovenski reprezentanci vlada dobro vzdušje. Foto: Guliverimage

Veseli se odhoda v Avstrijo in skakanja na skakalnici na Kulmu, na kateri je bil lani 16. in 24. "Najprej se moram uvrstiti v ekipo. Pomembno je, da bom tam užival. Tudi če ne bi prišel v ekipo, se da dogovoriti, da bi skakal kot predskakalec. Rad bi predvsem užival in se ne obremenjeval. Od lanskega leta imam dobre spomine. Upam, da bo letos prav tako."

Z dobrimi rezultati je prišla tudi samozavest, kar bo zanj dobrodošlo. Po drugi strani nima takšnega pritiska kot nekateri drugi slovenski skakalci, kar bi lahko bila njegova prednost. In kje so njegove prednosti v izvedbi skoka? "Ali jih imam? Ne morem reči. Najbolj suverenega se čutim v letu, kjer največ pridobim v primerjavi z našimi. A tu je Domen (Domen Prevc, op. a.) zmagovalec. Še vedno so napake. Rezerve vidim na mizi, kjer sem malce preveč agresiven. Grem iz skoka v skok. Ko se bom umiril, bodo morda tudi stopničke prišle," odgovarja Kos, ki daje vedeti, da bo na Kulmu težko preletel znamko 236 metrov, kolikor znaša njegov osebni rekord: "Že dolgo časa imam ta osebni rekord. Na Kulmu je ta daljava kar daleč. Bom raje pustil za Vikersund ali Planico."

Slovenska skakalna reprezentanca
Sportal Hrgota bo verjetno moral sprejeti težko odločitev

"Avstrijci so premagljivi"

Za konec se je dotaknil še favoritov za zlato medaljo.

Na Kulmu bi rad užival. | Foto: Guliverimage Na Kulmu bi rad užival. Foto: Guliverimage Kot iz topa je izstrelil ime vodilnega v svetovnem pokalu, ki kaže odlične skoke in je tudi zmagal na zadnji postojanki v Zakopanah: "Stefan Kraft je favorit, potem bi rekel Jan Hörl in Manuel Fettner, Johan Andre Forfang stopnjuje formo. Anže (Anže Lanišek, op. p.), Domen, Timi (Timi Zajc, op. p.) …" je našteval Kos in potem malce zajel zrak ob novinarskem posredovanju, ali je tudi Lovro ime, ki ga je nameraval omeniti. Pa se je nasmejal: "Nič ne bom rekel. Sicer pa ja, bo kar Kraft dobil. Blizu je tudi Kobajaši, ki sicer več niha. Kar zadeva ekipno tekmo, so Avstrijci zelo močni. A smo tudi mi, če se zberemo. Premagljivi so. Vsi smo smrtniki."

Spored na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu

Četrtek

14.00 – kvalifikacije

Petek

14.00 – posamična tekma (1. in 2. polet)

Sobota

14.00 – posamična tekma (3. in 4. polet)

Nedelja

14.00 – ekipna tekma

Ne spreglejte