Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 2. 2023,
13.08

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Anamaria Lampič Jakov Fak Jakov Fak Johannes Thingnes Boe SP v biatlonu Oberhof biatlon

Sobota, 18. 2. 2023, 13.08

1 leto, 2 meseca

Oberhof 2023 moška štafeta

Vetrovna loterija, Boe ostal brez šestega zlata, Slovenci deveti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Johannes Thingnes Boe |  Johannes Thingnes Boe | Foto Reuters

Johannes Thingnes Boe

Foto: Reuters

Biatlonci so se na svetovnem prvenstvu v Oberhofu pomerili za štafetna odličja, pa čeprav je bila tekma sprva zaradi vetra in odjuge vprašljiva. Veter je na strelišču povzročal nemalo težav, tudi na tem prvenstvu premočnim Norvežanom. In tako je Johannes Thingnes Boe na šesti tekmi ostal brez šeste zlate kolajne. Osvojili so drugo mesto. Svetovni prvaki so postali Francozi (en kazenski krog in devet poprav). Bron gre Švedom. Slovenska četverica je osvojila deveto mesto.

Biatlon 20 km Oberhof
Sportal Veter, dež in odjuga ogrožajo finale biatlonskega SP

Organizatorji svetovnega prvenstva v Nemčiji so v petek sporočili, da sta zaradi slabe vremenske napovedi ogroženi sobotni štafetni preizkušnji. V soboto zjutraj so vendarle sporočili, da tekmi bosta. Posvetovali so se tako z meteorologi kot gozdarskimi strokovnjaki. Zaradi močnih sunkov vetra bi namreč lahko prišlo do lomljenja drevja in zato del proge v gozdu ne bi bil varen za tekmovalce. Vremenska napoved za Oberhof je predvidevala sunke vetra do 85 kilometrov na uro.

Quentin Fillon Maillet | Foto: Reuters Quentin Fillon Maillet Foto: Reuters Francozi v postavi Antonin Guigonnat, Fabien Claude, Emilien Jacquelin in Quentin Fillon Maillet so bili skozi celotno preizkušnjo pri vrhu. Fillon Maillet je kot zadnji zadržal lepo prednost pred Norveško, ki je pred tem na začetku tekme v težkih razmerah zapravila možnost za zlato odličje. Norvežan Johannes Thinges Boe, ki je v zadnjem krogu lovil Francoza, je tako prišel do šeste medalje na tem SP, a je prvič ostal brez najžlahtnejšega odličja.  Francoska reprezentanca je na koncu zmagala s prednostjo 38,8 sekunde, tretji so bili Švedi (+1:39,9).

Jakov Fak | Foto: AP / Guliverimage Jakov Fak Foto: AP / Guliverimage Slovenija je v postavi Alex Cisar, Miha Dovžan, Jakov Fak in Toni Vidmar zasedla deveto mesto z zaostankom 4:48,7. Za Slovence je prvi teren preizkusil mladi Cisar, ki je dobro držal stik z najboljšimi. Štafeto je predal na devetem mestu s 47 sekundami zaostanka za vodilno Francijo. Dovžan je nato moral teči dva kazenska kroga, kar je pomenilo, da so Slovenci po drugi menjavi oziroma polovici tekme zasedali 15. mesto z 2:41,9 zaostanka.

Fak je nato Slovenijo vrnil med prvo deseterico. Kljub popravam mu kazenskega kroga ni bilo treba odteči in je v zadnji predaji za takrat vodilno Češko nekoliko zmanjšal zaostanek (2:24,2). Kot zadnji je za Slovenijo tekel Vidmar, ki je prav tako moral v kazenski krog. Na koncu se je z Romunom Raulom Florejem tik pred ciljem v teku boril za osmo mesto, a ga je ta uspešno zaprl.

SP v biatlonu, Oberhof, moška štafeta:

1. Francija  1:21:48,8 (1+9)

(Antonin Guigonnat, Fabien Claude, Emilien Jacquelin, Quentin Fillon Maillet)
2. Norveška +38,8 (2+14)
(Vetle Sjaastad Christiansen, Tarjei Boe, Sturla Holm Laegreid, Johannes Thingnes Boe)
3. Švedska +1:39,9 (1+13)
(Peppe Femling, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson)
4. Češka +2:04,2 (2+10)
5. Nemčija +3:51,8 (5+8)
6. Švica +4:08,1 (6+8)
7. Italija +4:22,9 (0+14)
8. Romunija +4:48,6 (0+13)
9. Slovenija  +4:48,7 (3+14)
10. Finska +5:08,8 (3+7)

Fak: Ni bilo lahko, tudi zaradi vetra

"Ni bilo lahko, tudi zaradi vetra. Tudi na strelišču je bilo zelo dinamično, razmere so se hitro spreminjale. Veliko je bilo poprav, malo ekip se je izognilo kazenskemu krogu. Tekmovanje je ostalo zanimivo vse do konca, stvari so se hitro spreminjale. V svoji predaji sem se želel pomakniti naprej, kar mi je uspelo. V zadnjem krogu sem sicer izgubil mesto, a s tem zdravjem se trudim maksimalno," je povedal najizkušenejši člen slovenske vrste Fak.

Na ženski tekmi, ki se začne ob 15. uri, je kandidatk za najvišja mesta precej. Slovenija se bo predstavila z ekipo Živa Klemenčič, Lena Repinc, Anamarija Lampič in Polona Klemenčič. Prvenstvo se bo končalo v nedeljo s tekmama s skupinskim štartom. Prvič v karieri bosta na tem tekmovanju nastopila tudi Polona Klemenčič in Alex Cisar.

Uroš Velepec, Oberhof 2023
Sportal Sliši se presenetljivo, a v Nemčiji je manj biatloncev kot na Norveškem ali v Franciji
Ne spreglejte