SiolNET. Sportal Zimski športi
4,71

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Novoletna turneja, Oberstdorf (kvalifikacije)

Pet Slovencev na tekmi, grozen padec Ceneta Prevca, polom Zajca

4,71

termometer

Cene Prevc
Cene Prevc je danes na treningu grdo padel, nato pa bil v kvalifikacijah najboljši izmed Slovencev. Na tekmi se bo pomeril s Poljakom Kamilom Stochom, zmagovalcem zadnje novoletne turneje, ki pa letos ni v tako dobri formi. Foto: Guliverimage

V Oberstdorfu v Nemčiji se je z današnjimi kvalifikacijami uradno začela jubilejna 70. izvedba novoletne turneje smučarjev skakalcev. Na sredino tekmo se je uvrstila peterica Slovencev: Anže Lanišek, Cene, ki je grdo padel pri drugem trening skoku, in Peter Prevc, Lovro Kos ter Žiga Jelar. Zalomilo se je le Timiju Zajcu. Na prvem trening skoku je imel najboljši dosežek med vsemi Kos, ki je skočil 132,5 metra.

Najboljši izmed peterice slovenskih kvalifikantov je bil Cene Prevc (126 m/133,1 t) na 13. mestu. Ta je na drugem skoku za trening pri doskoku na zaradi dežja močno zmehčanem doskočišču grdo padel, a jo je k sreči odnesel brez poškodb. Mesto za njim je kvalifikacije končal Anže Lanišek (121 m/131,4 t), Peter Prevc (123,5 m/130 t) je bil 17., Lovro Kos (122 m/127 t) 21. in Žiga Jelar (117,5 m/116,4 t) 41.

Edini Slovenec, ki je obstal v kvalifikacijah, je bil Timi Zajc s skromnih 109,5 metra (104,5 t).

Kvalifikacije je sicer dobil Japonec Rjoju Kobajaši (129 m/149,3 t) pred Nemcem Karlom Geigerjem (127,5 m/144,9 t) in Norvežanoma Halvorjem Egnerjem Granerudom (126,5m/144,5 t) in Andrejem Johannom Forfangom (132(144,5), ki sta si razdelila tretje mesto.

Cene Prevc je na treningu padel, k sreči ni staknil poškodbe. Cene Prevc je na treningu padel, k sreči ni staknil poškodbe. Foto: Guliverimage

V prvi seriji jutrišnje tekme, ki se bo začela ob 16.30, se bodo skakalci borili na izpadanje, štirje Slovenci so si danes priborili vlogo nosilcev, le Jelar izzivalca. Cene Prevc se bo pomeril z branilcem skupne zmage na novoletni turneji, Poljakom Kamilom Stochom, ki pa letos ni v prav odlični formi. S tekmeci se Prevc niti ne obremenjuje. "Ni pomembno, kdo je nasprotnik. Skočiti moraš dobro. Če opravim dobro, ni nevarnosti, da se ne bi uvrstil med srečne poražence," je povedal za Televizijo Slovenija.

Pari s slovenskimi skakalci:

Lovro Kos (Slo) – Simon Ammann (Švi)

Peter Prevc (Slo) – Ulrich Wohlgennat (Avt)

Anže Lanišek (Slo) – Artti Aigro (Est)

Cene Prevc (Slo) – Kamil Stoch (Pol)

Žiga Jelar (Slo) – Daniel Andre Tande (Nor)

Lovro Kos zablestel na treningu

Na prvem od dveh trening skokov v Oberstdorfu je zablestel slovenski skakalec Lovro Kos, ki je bil s 132,5 metra daleč najboljši med vsemi. Drugega Norvežana Fredrika Villumstada je prehitel za 13,6 točke. Tretji je bil njegov rojak Halvor Egner Granerud, četrti prvi favorit za skupno zmago Japonec Rjoju Kobajaši.

Naslednji Slovenec je bil na 15. mestu Anže Lanišek, Cene Prevc je zasedel mesto nižje in si ga je delil z vodilnim v skupnem seštevku Karlom Geigerjem. Peter Prevc je imel 25., povratnik Žiga Jelar 30., Timi Zajc pa 58. rezultat.

Tudi v drugem skoku za trening je Lovra Kosa poneslo daleč, s 129,5 metra pa je za 8,6 točke zaostal za Granerudom (135 m) in 10,4 točke za zmagovalcem drugega treninga, Nemcem Karlom Geigerjem.

Zajc (128,5 m) je bil naš drugi najboljši s 13. dosežkom, Lanišek (122 m) 24., Peter Prevc (121 m) 34., Jelar (113 m) 53. in Cene Prevc (110 m) 57.

Planica ekipna tekma svetovnega prvenstva Karl Geiger Sportal Trpljenje Nemcev

Na prestižni novoletni turneji, ki poteka na štirih skakalnicah v Nemčiji in Avstriji, se je v zadnjih letih najbolj smejalo Poljakom. V prejšnji sezoni je zlatega orla osvojil Kamil Stoch, sezono prej pa njegov rojak Dawid Kubacki. V tej sezoni je prvi favorit za skupno zmago Japonec Rjoju Kobajaši, eden izmed treh smučarskih skakalcev, ki so se v bogato zgodovino tekmovanja vpisali kot zmagovalci s prvimi mesti na prav vseh štirih skakalnicah. V skupnem seštevku svetovnega pokala vodi Nemec Karl Geiger.

V tej "olimpijski" sezoni je v slovenskem taboru največje število točk v svetovnem pokalu zbral Anže Lanišek. V tej "olimpijski" sezoni je v slovenskem taboru največje število točk v svetovnem pokalu zbral Anže Lanišek. Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenske barve bo na tekmah, na katerih podobno kot v prejšnji sezoni zaradi covidnih protokolov ne bo gledalcev, branilo šest tekmovalcev. Na delu bodo Anže Lanišek (štartna številka 67), Timi Zajc (58), Cene Prevc (62), Peter Prevc (45), Lovro Kos (42) in Žiga Jelar (14), povratnik na tekme svetovnega pokala. V kvalifikacijah bo nastopilo 70 tekmovalcev.

Treningi se bodo začeli ob 14. uri, kvalifikacije pa poltretjo uro pozneje. Tekma v Oberstdorfu se bo v sredo začela ob 16.30.

Tri okužbe s covid-19 v taboru Estonije

Iz Oberstdorfa, kjer so pred začetkom tekmovanja izvedli množična testiranja na koronavirus, prihajajo manj prijetne novice iz tabora Estonije. Na testiranju so bile namreč pozitivne tri osebe. Skakalca, estonske barve na novoletni turneji branita Kevin Maltsev in Artti Aigro, na srečo nista okužena. Pozitivni so bili predstavnika medijev ter za zdaj neimenovani član skakalne ekipe. Prireditelji sporočajo, da so se okužene osebe, tudi osebe, s katerimi so bili okuženi v neposrednem stiku, takoj samoizolirale.

Lovro Kos Skakalci trening Planica Sportal Slovenski debitant upa, da s točkami "odkljuka" vse štiri postaje Timi Zajc Sportal V Planici okronali nova državna prvaka Cene Prevc Sportal Cene Prevc ima razlog za nasmešek na obrazu Domen Prevc Sportal Zgodovinski dan za skakalke vse bližje, fantje z optimizmom po ustaljeni poti Peter Prevc Sportal Peter Prevc se ne predaja Anže Lanišek Sportal Obrnil je ploščo in zadihal

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin