SiolNET. Sportal Zimski športi
1,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Smučarski skakalci in skakalke ter nordijski kombinatorci odštevajo dneve do začetka sezone

Prvi v ogenj skakalci, razrešena še zadnja neznanka v skakalnem taboru

1,33

termometer

smučarski skoki | Smučarski skakalci in skakalke ter nordijski kombinatorci so strnili misli pred začetkom nove sezone. Prvi bodo v ognju smučarski skakalci, sezona se s kvalifikacijami začenja v petek v Wisli. | Foto: Vid Ponikvar
Smučarski skakalci in skakalke ter nordijski kombinatorci so strnili misli pred začetkom nove sezone. Prvi bodo v ognju smučarski skakalci, sezona se s kvalifikacijami začenja v petek v Wisli. Foto: Vid Ponikvar

Konec tedna se bo v Wisli začela jubilejna, 40. sezona smučarskih skokov, pred katero v slovenskem taboru ni več skrivnosti. Glavni trener Gorazd Bertoncelj je namreč razkril še sedmega potnika na Poljsko. Ob Jerneju Damjanu, Anžetu Semeniču, Timiju Zajcu, Anžetu Lanišku, debitantu Žaku Mogelu in Boru Pavlovčiču bo slovenske barve branil tudi Tomaž Naglič. Ob skakalcih, ki začenjajo prvi, so proti sezoni pogledali še skakalke in nordijski kombinatorci.

Jernej Damjan Sportal Jernej Damjan ne želi še enega "boja za preživetje"

Čeprav zunaj še ne diši po zimi, je slovenska nordijska reprezentanca že v povsem nizkem štartu na novo sezono. Z izjemo smučarjev tekačev in tekačic, ki so že v Skandinaviji, so pred prvimi tekmami misli strnili in cilje razgrnili smučarski skakalci in skakalke ter nordijski kombinatorci. 

Prva bo konec tedna v novo tekmovalno obdobje skočila moška skakalna reprezentanca, dekleta začetek čaka čez dobra dva tedna v Lillehammerju, kombinatorce pa čez teden dni v Ruki na Finskem.

Še naprej z roko v roki

Franci Petek je tekmovalcem zaželel srečno sezono. | Foto: Vid Ponikvar Franci Petek je tekmovalcem zaželel srečno sezono. Foto: Vid Ponikvar

Športnike so uvodoma nagovorili direktor Gorenja Drago Bahun, predsednik zbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Smučarske zveze Slovenije (SZS) Ljubo Jasnič in Franci Petek, ki so ga prava danes imenovali za polni štiriletni mandat na položaju direktorja SZS.

Jasnič je med drugim povedal, da je SZS uspelo s skoraj vsemi dozdajšnjimi sponzorji podaljšati sodelovanje za nov olimpijski ciklus in dodatno leto, ko bo Planica (2023) gostiteljica nordijskega svetovnega prvenstva. "S tem je finančno pokrit ves program reprezentanc, ki so ga trenerji začrtali s strokovnim vodstvom za prihajajočo sezono. Tudi pogodbe imajo vsi ne le za štiri leta, do olimpijskih iger, temveč za pet, ko bo v Planici svetovno prvenstvo," je dejal Jasnič in izpostavil poker pomembnejših dogodkov sezone skakalnega dela reprezentance: novoletna turneja, tekme svetovnega pokala na Ljubnem, svetovno nordijsko prvenstvo februarja v Seefeldu in Planica.

Franci Petek Sportal Franci Petek imenovan za polni mandat na položaju direktorja SZS

Naglič zaokrožil slovensko sedmerico

Planica je sicer še daleč, vse bližje pa je uvod 40. sezone smučarskih skokov za moške. Gostila ga bo Wisla, kjer se bo predstavila sedmerica Slovencev. Glavni trener Gorazd Bertoncelj, ki bo na Poljskem doživel selektorski krst, je razkril še zadnjega skakalca, na katerega bo računal.

Zadnji si je mesto v slovenski ekipi priskakal Tomaž Naglič. | Foto: Ana Kovač Zadnji si je mesto v slovenski ekipi priskakal Tomaž Naglič. Foto: Ana Kovač

Najizkušenejšemu Jerneju Damjanu, Anžetu Semeniču, Timiju Zajcu, Anžetu Lanišku, debitantu Žaku Mogelu in Boru Pavlovčiču je dodal Tomaža Nagliča, ki se je na zadnjih treningih najbolj izkazal. Peter Prevc po dveh operacijah gležnja še ni pripravljen na vrnitev v svetovni pokal.

"Moram povedati, da smo imeli zadnja dva meseca res dobre pogoje za trening, izkoristili smo jih. Fantje so stopnjevali svojo pripravljenost, tudi tehniko. Strokovno vodstvo, moj štab smo prepričani, da so fantje dobro pripravljeni, komaj čakamo začetek. Imam dober občutek, tudi opremo smo dobro preizkusili. Fantje se dobro razumejo, tako da je vzdušje prijetno," je dejal Bertoncelj, ki si je za cilj na svetovnem prvenstvu postavil kolajno na posamični ali ekipni tekmi.

Ekipni svetovni podprvaki lanske sezone Anže Semenič, Jernej Damjan, Domen Prevc in Peter Prevc so prejeli nagrade (ure) za srebrne kolajne. Prva dva bosta tekmovala že na Poljskem, brata Prevc pa bosta na svetovni pokal še počakala. | Foto: Vid Ponikvar Ekipni svetovni podprvaki lanske sezone Anže Semenič, Jernej Damjan, Domen Prevc in Peter Prevc so prejeli nagrade (ure) za srebrne kolajne. Prva dva bosta tekmovala že na Poljskem, brata Prevc pa bosta na svetovni pokal še počakala. Foto: Vid Ponikvar

Peter Prevc Sportal Prave umirjenosti pri Petru Prevcu še ni #intervju

Slovenci do Wisle ne bodo več skakali, v sredo bodo opravili le še kondicijski trening, v četrtek pa odpotovali na prizorišče prvih tekem. V petek sledijo kvalifikacije za nedeljsko posamično tekmo, v soboto pa ekipna tekma.

Fotoutrinki s ponedeljkovega treninga skakalcev v Planici (foto: Ana Kovač)

1 / 26
2 / 26
3 / 26
4 / 26
5 / 26
6 / 26
7 / 26
8 / 26
9 / 26
10 / 26
11 / 26
12 / 26
13 / 26
14 / 26
15 / 26
16 / 26
17 / 26
18 / 26
19 / 26
20 / 26
21 / 26
22 / 26
23 / 26
24 / 26
25 / 26
26 / 26

Povprečna starost odprave za Wislo je 23 let, med mladeniči po izkušnjah izstopa 35-letni Jernej Damjan. Kaj napoveduje pred Wislo, si lahko ogledate v spodnjem videoprispevku:

Dekleta najprej na ledeno smučino, nato na sneg in Norveško

Tudi v ženskem skakalnem taboru se je zgodila menjava v trenerskem štabu. Staneta Baloha je zamenjal Zoran Zupančič, ki bo na tekmah svetovnega pokala debitiral 29. novembra na Norveškem. Do takrat dekleta čakajo treningi na ledeni smučini v Planici, upa pa, da bodo do Lillehammerja tudi že na snegu. 

"Če bo ostalo pozimi tako, kot je bilo poleti, se nimamo česa bati," pred začetkom sezone smučark skakalk pravi novi trener Zoran Zupančič. | Foto: Vid Ponikvar "Če bo ostalo pozimi tako, kot je bilo poleti, se nimamo česa bati," pred začetkom sezone smučark skakalk pravi novi trener Zoran Zupančič. Foto: Vid Ponikvar

"Adrenalin pred začetkom sezone narašča. Če bo ostalo pozimi tako, kot je bilo poleti, se nimamo česa bati. S skoki na ledeni smučini začnemo jutri, upamo, da bo do konec meseca, ko nas čakajo prve tekme v Lillehammerju, mogoč še kakšen trening na snegu. Testirali bomo še nekaj opreme, sicer pa je to to," je razmišljal Zupančič, prihod katerega v izbrano vrsto je s palcem navzgor pozdravila najboljša slovenska skakalka zadnje zime in druga skakala poletne velike nagrade Ema Klinec.

Ema Klinec je zadovoljna s poletnim delom sezone, ko je v seštevku poletne velike nagrade končala le za Saro Takanaši. | Foto: Vid Ponikvar Ema Klinec je zadovoljna s poletnim delom sezone, ko je v seštevku poletne velike nagrade končala le za Saro Takanaši. Foto: Vid Ponikvar

"S trenersko spremembo je seveda prišlo tudi do sprememb v treningih. Spremembe so bile potrebne. Določene vaje so drugačne. Potrebovali smo nekaj časa, da smo se vpeljali, a zdaj smo že vajeni drug drugega, tako da vse poteka gladko. Vzdušje v ekipi je na lepi ravni."

Kakšna bo ožja ekipa za uvod v Lillehammerju uradno še ni znano, veseli pa dejstvo, da se po poškodbi vrača izkušena Maja Vtič. Dekleta bodo imela tudi letos svoje tekme na Ljubnem, karavana se bo v Sloveniji ustavila med 7. in 10. februarjem.

Na Finsko le Vrhovnik

Svoj, precej bolj dolgoročen pogled so predstavili tudi v taboru nordijskih kombinatorcev. Glavni trener, nekdanji nordijski kombinatorec Mitja Oranič, je dejal, da bo mlada ekipa delala v pričakovanju uresničitve dolgoročnega cilja, in sicer ekipnega nastopa na nordijskem svetovnem prvenstvu leta 2023. 

Vid Vrhovnik bo edini slovenski nordijski kombinatorec na uvodu v sezono v finski Ruki (23. november). | Foto: Vid Ponikvar Vid Vrhovnik bo edini slovenski nordijski kombinatorec na uvodu v sezono v finski Ruki (23. november). Foto: Vid Ponikvar

Kombinatorci bodo sezono začeli 23. novembra v Ruki, kjer bo nastopil le en tekmovalec. "Verjamem, da smo dobro pripravljeni, da smo dobro delali. Podobno kot skakalci na prvih tekmah iščemo to sproščenost. Verjamem, da je izkušenim lažje, skozi tekme upam, da bodo bolj sproščeni postali tudi mlajši. Moramo se zavedati, da je ekipa zelo mlada, letnik 1999, 2000. Od njih ne smemo preveč pričakovati, tako da bomo na prvo tekmo poslali le enega tekmovalca, in sicer Vida Vrhovnika. Pozneje se bo priključil še Gašper Brecl. Dolgoročni cilj je, da na SP v Planici nastopimo z ekipo," je pred začetkom sezone dejal Oranič.

Spored svetovnega pokala v Wisli:

Petek, 16. november
18.00 kvalifikacije

Sobota, 17. november
16.00 ekipna tekma

Nedelja, 18. november
15.00 posamična tekma

Preberite še:

Peter Prevc Sportal Začetek sezone brez Petra Prevca

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 61
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin