Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 11. 2018,
12.08

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Jernej Damjan smučarski skoki Gorazd Bertoncelj Wisla

Ponedeljek, 12. 11. 2018, 12.08

5 let, 5 mesecev

Jernej Damjan pred začetkom svetovnega pokala v Wisli

Jernej Damjan ne želi še enega "boja za preživetje"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Jernej Damjan | Jernej Damjan je pripravljen na začetek jubilejne, 40. sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih, v kateri spet stavi na sproščenost in uživanje v skokih. | Foto Žiga Zupan/Sportida

Jernej Damjan je pripravljen na začetek jubilejne, 40. sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih, v kateri spet stavi na sproščenost in uživanje v skokih.

Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Kar sem videl lani v Wisli, ni bil boj za rezultate, ampak boj za preživetje. Vesel sem, da me ni bilo tam. Izvedbe takih tekem ne bi smeli dovoliti. Upam, da so se kaj naučili," pred petkovim začetkom nove sezone smučarjev skakalcev na Poljskem pravi Jernej Damjan. Izkušeni član slovenske zasedbe, ki se ob skokih izobražuje za tehničnega delegata, je zadovoljen s svojo pripravo, še naprej bo stavil na sproščenost, o ciljih pa bo raje govoril, ko se bo sezona začela.

Konec tedna se bo na Poljskem začela jubilejna, 40. sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Slovenske barve bo zastopala sedmerica, med katero bo tudi letos najizkušenejši 35-letni Jernej Damjan

"Za zdaj moram reči, da me nič ne boli, kolena so cela, na skakalnici uživam, vse gre po načrtu. Kam spadajo moji skoki, s katerimi sem bil na treningih sicer zadovoljen, je ta trenutek težko reči, saj primerjave nisem imel, tako da bomo počakali še nekaj dni," sproščeno, kot vselej, pred prvo postajo skakalne karavane razlaga Ljubljančan. 

Peter Prevc
Sportal Prave umirjenosti pri Petru Prevcu še ni #intervju

Brez izrazitih sprememb

V pripravah sta skakalcem v zadnjih dneh nekoliko zagodla toplo vreme in veter, tako da so ostali brez treningov v Innsbrucku, a se s tem ne obremenjuje: "Innsbruck mi prav nič ne manjka. Pred sezono imam dobre občutke, tudi z opremo sem zadovoljen, je takšna, kot si želim, in že kar komaj čakam tekmo."

"Poskusiš kaj novega, dodaš kaj, da vidiš, kaj ti bolj, manj ustreza, a izrazitih sprememb nisem vpeljal." | Foto: Vid Ponikvar "Poskusiš kaj novega, dodaš kaj, da vidiš, kaj ti bolj, manj ustreza, a izrazitih sprememb nisem vpeljal." Foto: Vid Ponikvar

Pred Wislo, kamor bodo zagotovo potovali še Anže Semenič, Timi Zajc, Anže Lanišek, Žak Mogel in Bor Pavlovčič (Peter Prevc bo uvod izpustil, saj po dveh operacijah gležnja še ni pripravljen na vrnitev), zadnjega skakalca pa bo trener Gorazd Bertoncelj določil tik pred odhodom, želi Damjan "urediti še določene stvari, da bom imel pred začetkom sezone v glavi mir".

Tudi letos se je prekaljeni skakalni maček kondicijsko pripravljal sam, skoke pa opravljal z reprezentanco, ki zadnje občutke lovi v Planici. "Nekaj novosti moraš vseskozi uvajati, napredek je potreben, a na tej ravni so to malenkosti. Poskusiš kaj novega, dodaš kaj, da vidiš, kaj ti bolj, manj ustreza, a izrazitih sprememb nisem vpeljal."

Gorazd Bertoncelj
Sportal V slovenskem taboru pred uvodom sezone le še ena neznanka

Dokazal, da je njegov maksimum lahko dovolj za svetovni vrh

Sedemnajsti skakalec svetovnega pokala lanske zime, ki je presenetil z zmago na drugi postaji v Kuusamu, o ciljih pred sezono ne želi podrobneje razpredati. 

"Vseskozi iščem svoj maksimum. V preteklosti sem z rezultati dokazali, da je moj maksimum lahko tudi pri samem svetovnem vrhu," pravi Damjan, ki se s pomanjkanjem primerjav, poleti ni skakal na poletni veliki nagradi, ne obremenjuje. Kot pravi, mu je všeč, da je neznanka. | Foto: Reuters "Vseskozi iščem svoj maksimum. V preteklosti sem z rezultati dokazali, da je moj maksimum lahko tudi pri samem svetovnem vrhu," pravi Damjan, ki se s pomanjkanjem primerjav, poleti ni skakal na poletni veliki nagradi, ne obremenjuje. Kot pravi, mu je všeč, da je neznanka. Foto: Reuters

"Toliko let sem že v teh vodah, da vem, da si je ogromne cilje, dokler se tekme ne začnejo, težko postavljati, sploh če nimaš primerjave. Skoke, ki sem jih kazal na treningih, želim prenesti na tekme. Osnovni cilj je odskakati vse skoke. Kakšna pa je forma, bomo videli. Vseskozi iščem svoj maksimum. V preteklosti sem z rezultati dokazali, da je moj maksimum lahko tudi pri samem svetovnem vrhu," pravi Damjan, ki se s pomanjkanjem primerjave, v poletni sezoni ni skakal na nobeni tekmi poletne nagrade, ne obremenjuje: "Mi je kar všeč, da sem neznanka."

Kljub vsemu ob naštevanju vrhuncev sezone izpostavi svetovno prvenstvo, ki ga bo med 20. februarjem in 3. marcem gostil Seefeld. "Štiri kolajne s svetovnih prvenstev imam, ne bi se branil še pete. V Innsbrucku sem lani dobro skakal (5. mesto, op. a.), a do tja je še daleč."

Sportal Na Nebotičniku prodali prve vstopnice za Planico 2019

Če gledaš le na nagrade, greš lahko kar domov

Ena ključnih sestavin, na katero bo v upanju na uspešno sezono še naprej stavil, je sproščenost. "Najtežja stvar je priti do sproščenosti. Ko jo ujameš, pa je najlažje skakati. V skokih je namreč treba uživati. Če prideš na tekmo in gledaš le številke, denarne nagrade in podobno, greš lahko kar domov. Tak način nima smisla in nikoli ne 'laufa'. Ko pa prideš do tega, da želiš samo uživati in da so rezultati nagrada tega, da znaš uživati, potem pa je to nekaj najboljšega."

Lani je izpustil Wislo in se karavani pridružil na Finskem, kjer je slavil svojo drugo posamično zmago. | Foto: Sportida Lani je izpustil Wislo in se karavani pridružil na Finskem, kjer je slavil svojo drugo posamično zmago. Foto: Sportida

Upa, da so se od lani kaj naučili

Tokrat bo lahko užival že na uvodu v svetovni pokal, ki ga je lani spremljal prek televizijskega zaslona. In ko danes pogleda nazaj, je vesel, da ga na Poljskem sploh ni bilo. 

"Če je bilo že po televiziji na tisti tekmi vse videti tako slabo, je moralo biti v resnici še trikrat huje. Kar sem videl lani v Wisli, ni bil boj za rezultate, ampak boj za preživetje. Res si ne želim, da bi se kaj takega ponovilo. Izvedbe takih tekem ne bi smeli dovoliti," je podal kritiko odgovornim za izvedbo lanske tekme v Wisli, kjer so imeli skakalci veliko težav ob precej neutrjeni smučini in doskočišču, nagajal pa je tudi veter.

Takole je lani v Wisli padel Daiki Ito:

Kot pravi, bi sam prižgal rdečo luč. "Počasi se izobražujem za tehničnega delegata. On je tisti, ki bi moral vajeti vzeti v svoje roke, saj bi morala biti varnost vedno na prvem mestu. Na taki skakalnici jaz fantov ne bi pustil skakati. Treba se je zavedati, da večina fantov, ko pride v Wislo, nima opravljenega nobenega skoka na snežni podlagi pri pristajanju in da potrebuješ nekaj časa, da se spet privadiš, zato je vse skupaj še toliko težje. Vedno je treba najti tisti optimum, kaj je še sprejemljivo in kaj ni več. Jaz mislim, da so se lani tam nekaj naučili in da bo letos drugače. Po navadi se take tekme ne ponavljajo," je v upanju na mirnejši razplet prihajajoče poljske izkušnje še dodal Damjan.

Skakalce v petek v Wisli čakajo kvalifikacije za nedeljsko tekmo, v soboto sledi ekipna tekma. Slovenci, ki se bodo na pot odpravili v četrtek, so lani končali na šestem mestu.

Spored svetovnega pokala v Wisli:

Petek, 16. november
18.00 kvalifikacije

Sobota, 17. november
16.00 ekipna tekma

Nedelja, 18. november
15.00 posamična tekma

Preberite še:

Stefan Kraft
Sportal Avstrijci pohiteli, izkušeni povratnik bo moral še počakati

 
Ne spreglejte