Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 2. 2024,
0.35

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,36

Natisni članek

Lovro Kos Lake Placid smučarski skoki

Nedelja, 11. 2. 2024, 0.35

2 meseca, 2 tedna

SMUČARSKI SKOKI, SUPEREKIPNA TEKMA, LAKE PLACID (M)

Lovro Kos in Domen Prevc za konec dolgega dne šesta, zmaga Avstrijcema

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,36
Lovro Kos | Lovro Kos se je danes veselil krstne zmage na posamični tekmi svetovnega pokala, zvečer pa z Domnom Prevcem nastopil še na superekipni tekmi.  | Foto Guliverimage

Lovro Kos se je danes veselil krstne zmage na posamični tekmi svetovnega pokala, zvečer pa z Domnom Prevcem nastopil še na superekipni tekmi.

Foto: Guliverimage

Po posamični sobotni tekmi v Lake Placidu, na kateri se je prve zmage v svetovnem pokalu razveselil Lovro Kos, so se smučarski skakalci na tej ameriški skakalnici pomerili še na superekipni tekmi. Slovenske barve sta zastopala Lovro Kos in Domen Prevc, zasedla pa sta šesto mesto. Napet boj je potekal za zmago, za pičle 0,2 točke pa sta na koncu Avstrijca Stefan Kraft in Michael Hayböck premagala nemški par Philipp Raymund – Andreas Wellinger. Tretja sta bila Norvežana Johann Andre Forfang in Marius Lindvik.

Lovro Kos
Sportal Lovro Kos do premierne posamične zmage! #video

Smučarske skakalce je v ZDA pričakal zgoščen urnik tekem. Kar tri bodo opravili v dobrem dnevu. Dve sobotni so že. Na individualni preizkušnji je zmagal Lovro Kos, ki je z Domnom Prevcem nastopil še na večerni superekipni tekmi. Slovenca pa sta na njej zasedla šesto mesto.

Na tekmi, sestavljeni iz treh serij, so nastopili pari iz 11 držav: Romunije, ZDA, Finske, Italije, Švice, Poljske, Japonske, Norveške, Slovenije, Nemčije in Avstrije. V zadnjo serijo se je uvrstilo osem najvišje uvrščenih po dveh serijah. To so bile Avstrija, Norveška, Nemčija, Japonska, Italija, Poljska, Slovenija in Švica. 

Začelo se je dobro

Domen Prevc je za Slovenijo dobro odprl tekmo in bil tri točke za Norveško na drugem mestu, tretja je bila Nemčija, le 0,7 točke za Slovenijo. Šele deseta je bila tedaj Japonska.

Kosov prvi skok ni bil posebej uspešen, s 121 metri je 19,7 točke zaostal za Norveško, druga Poljska je bila tedaj 7,6 točke pred pred peto Slovenijo, Avstrija pa tretja (+6,4). Prevc je bil drugič slabši kot v uvodu in Slovenija je izgubila še eno mesto ter bila že 36,5 točke za Norveško, ki je vodila po polovici tekme pred Avstrijo in Nemčijo, sledili sta Italija in Japonska.

Najboljši trije pari superekipne tekme | Foto: Guliverimage Najboljši trije pari superekipne tekme Foto: Guliverimage

V četrtem skoku ekipe in svojem drugem je Kos skočil še manj kot prvič, 115 metrov, kar je pomenilo, da sta s Kosom 54 točk zaostajala za Avstrijo. Ta je na drugo mesto potisnila Norveško. Slovenca sta nazadovala na sedmo mesto, ker sta ponovno zaostala tudi za Poljsko.

V finalu Prevc pridobil mesto

Tretja in zadnja serija je prinesla 120 metrov dolg skok Prevca, ki je prehitel poljsko dvojico in znižal zaostanek za italijansko na 11,5 točke. Pred zadnjo izmenjavo skakalcev je bila znova prva Norveška, 2,3 točke je vodila pred Avstrijo in 6,8 pred tretjo Nemčijo.

Kos je s 122 metri sklenil slovenski nastop, po katerem sta Poljaka dokončno zaostala, Italijana pa sta za 1,4 točke presenetljivo prehitela Kosa in Prevca za peto mesto. V troboju za zmago je Wellinger s 128 metri postavil velik izziv. Kraft, najboljši posameznik tekme, je nato s 123 metri v zahtevnih razmerah le z dvema desetinkama naskoka ubranil prednost. Johann Andre Forfang je s 118,5 metra zaostal za obema ekipama za tretje mesto.

"Danes sva ga z Lovrom oba malo 'biksala', žal je bilo preveč napak za kakšno boljšo uvrstitev," je po tekmi dejal Domen Prevc. | Foto: Guliverimage "Danes sva ga z Lovrom oba malo 'biksala', žal je bilo preveč napak za kakšno boljšo uvrstitev," je po tekmi dejal Domen Prevc. Foto: Guliverimage

"Danes sva ga z Lovrom oba malo 'biksala'"

Slovencema ni uspelo ponoviti uspeha s prve superekipne tekme sezone, na kateri sta Kos in Anže Lanišek pred mesecem dni v Wisli zanesljivo ugnala vso konkurenco in najbližja zasledovalca Nemca premagala za več kot 40 točk. 

"Superekipna tekma je za nami. En tak zanimiv način tekmovanja. Danes sva ga z Lovrom oba malo 'biksala', žal je bilo preveč napak za kakšno boljšo uvrstitev," je bil vseeno zadovoljen Domen Prevc, trener Robert Hrgota pa je za Smučarsko zvezo Slovenije povedal: "Žal se nam ta superekipna tekma danes res ni izšla. Fanta sta delala res preveč grobe napake. Mislim, da se je poznalo tudi, da je to druga tekma danes. Ne moremo kaj, danes se nam ni izšlo. Jutri je nov dan in mislim, da bo jutri že druga zgodba."

V nedeljo bodo skakalci opravili še eno posamično tekmo, začela se bo ob 15.15, nato pa sledi selitev v Azijo, natančneje v Saporo.

Lake Placid, izidi superekipne tekme:

1. Avstrija                    809,2
(Michael Hayböck, Stefan Kraft)
3. Nemčija                     809,0
(Philipp Raimund, Andreas Wellinger)
3. Norveška                    793,6
(Marius Lindvik, Johann Andre Forfang)
4. Japonska                    750,1
5. Italija                     741,3
6. Slovenija                   739,9
(Domen Prevc, Lovro Kos)

...

Pokal narodov (20):

1. Avstrija                   4.128
2. Nemčija                    3.322
3. Slovenija                  2.391
...

Preberite še:

Jani Grilc
Sportal Ob najavi slovesa Petra Prevca se mu je zavrtel poseben film
Nika Prevc, Willingen
Sportal Skakalke ne bodo potovale v Romunijo
Lovro Kos
Sportal Izjemni obeti: Lovro Kos najboljši v kvalifikacijah Lake Placida!
Ne spreglejte