Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 2. 2021,
19.54

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Uroš Velepec Alex Cisar Rok Tršan Miha Dovžan Jakov Fak Jakov Fak Pokljuka 2021 Pokljuka 2021

Sreda, 17. 2. 2021, 19.54

3 leta, 2 meseca

Po posamični tekmi svetovnega prvenstva na Pokljuki

Na trenutke je bilo videti odlično, na koncu nasmejan le Miha Dovžan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Jakov Fak - Pokljuka 2021 | Jakovu Faku je polovico posamične tekme kazalo odlično, na zadnjem strelskem postanku pa je z dvema zgrešenima streloma izpadel iz boja za najvišja mesta. | Foto Guliverimage

Jakovu Faku je polovico posamične tekme kazalo odlično, na zadnjem strelskem postanku pa je z dvema zgrešenima streloma izpadel iz boja za najvišja mesta.

Foto: Guliverimage

Na najdaljši, 20-kilometrski posamični tekmi na biatlonskem svetovnem prvenstvu na Pokljuki je bil Jakov Fak do drugega strelskega postanka v boju za kolajno, odlično pa je šlo od rok in nog tudi Mihi Dovžanu, ki se mu je nasmihala uvrstitev v deseterico. Tudi mladinec Alex Cisar, ki je nadomestil Klemna Bauerja, in Rok Tršan sta nastopala spodbudno. Prvi je slabo začel in odlično nadaljeval, drugi pa odlično začel in malo manj odlično končal, a na koncu so bili rezultati naših biatloncev slabši, kot smo si med nadvse zanimivo tekmo obetali.

Jakov Fak je bil tokrat naš najboljši tekmovalec, po skupno treh zgrešenih strelih je končal na 21. mestu, kar zagotovo ni zadovoljilo njegovih apetitov. Kljub temu, da je danes pokazal najbrž najboljšo tekaško predstavo na tem prvenstvu, je 20-kilometrska tekma tekma strelcev. Če bi bil na strelišču stoodstoten, bi bil v igri za bron.

Sturla Holm Laegreid
Sportal Norvežan se veseli naslova svetovnega prvaka, Fak bo obžaloval zadnje streljanje

Preveč čustev tam, kjer jih ne bi smelo biti

"Želja je bila velika, ampak na zadnjem streljanju je bilo preveč čustev, ravno tam pa ne sme biti nobene. Želja je bila po prvih tekmah res velika, tudi med tekmo je kazalo veliko bolje. Že en zgrešen strel manj bi pomenil veliko lepšo uvrstitev, kaj šele boljši strelski izkupiček," je bil razočaran v ciljni areni biatlonskega stadiona na Rudnem polju.

"Ko sem šel v sezono, sem bil veliko bolj sproščen, priznati pa moram, da sem nato skozi sezono malo težje ohranjal osredotočenost na določenih tekmah. Tudi tukaj na Pokljuki je bila moja prva tekma dobra, naslednji dve slabi, danes pa je kazalo do zadnjega streljanja precej boljše," nam je še razlagal prvi zvezdnik slovenske reprezentance, ki je na zadnjem strelskem postanku z dvema minutama kazenskega pribitka dokončno izpadel iz boja za najvišja mesta.

"Po slabšem zadnjem streljanju je prišel še slabši zadnji krog ... Pa ne, da si ne bi želel. Preveč sem si želel," je še dodal.

Citroën, biatlon, Pokljuka
Sportal Zakulisje svetovnega prvenstva v biatlonu na Pokljuki

Dovžan si je priboril skupinski start

V cilju se je tudi danes smejalo le Mihi Dovžanu, ki na tem prvenstvu blesti. Čeprav je posamično tekmo končal dve mesti za Fakom, je bil to zanj veliko večji dosežek. Na obeh streljanjih v stoječem položaju je zgrešil po enkrat. "Sem kar zadovoljen, škoda je le za tisti zgrešen strel na prvem streljanju stoje, ampak upam, da sem kljub dvema kazenskima minutama vseeno dobil zadostno število točk za uvrstitev na skupinski štart v nedeljo, kar je moja velika želja," nam je tekmovalec iz Spodnjih Gorij razlagal, še preden so v cilj prišli vsi tekmovalci.

Miha Dovžan si je priboril pravico nastopa na nedeljskem skupinskem startu, biatlonski formuli ena. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Miha Dovžan si je priboril pravico nastopa na nedeljskem skupinskem startu, biatlonski formuli ena. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Le nekaj minut po našem pogovoru je namreč dobil tudi potrditev, da se mu je uspelo uvrstiti na nedeljsko biatlonsko formulo ena.

"Bolj je toplo, bolje je"

Dovžan je močno napredoval v tekaški formi, zdaj se lahko skoraj enakovredno kosa s tekmeci, ki jim je še pred nedavnim gledal v hrbet. K temu so danes pripomogle tudi izvrstno pripravljene smuči, pravi. Še lani bi ga ovirala tudi nekoliko mehkejša proga, za kar so na Pokljuki poskrbeli sonce in temperature nad ničlo. Zdaj pa o tem pravi le: "Proga je bila na nekaterih delih zelo južna, ampak to meni zelo ustreza. Bolj je toplo, bolje je. Tekaško se boljše počutim, lažje se ogrejem."

Na zadnjem strelskem postanku je streljal v nenavadnem vzorcu, pa to ni bilo zaradi kakšnega vraževerja, nam je povedal. "Ne, ni bilo vraževerje, temveč naključje. Repetiraš in pride ravno na drugo piko in samo ustreliš, saj potrebuješ preveč časa, da prestaviš na prvo." Je pa en strel poslal mimo. Zakaj? "To je pa posebna zgodba, to se mi je dogajalo že prej. Noge so se mi zatresle, na koncu sem očitno že močno utrujen, pulz ti močno upade, noge se začnejo tresti in če ne postreljaš v hitrem ritmu, je še težje. Tudi na štafeti, če bodo poprave, verjamem, da bo z vsako popravo težko."

Miha Dovžan
Sportal Dovžan še enkrat zmagovalec slovenske tekme v tekmi

Ambiciozni Tršan nezadovoljen, Cisar nabiral izkušnje

Kazalo je, da se bosta do točk svetovnega pokala prebila tudi Alex Cisar in Rok Tršan, toda prednju se je nagnetlo preveč tekmecev in ju izrinilo iz najboljše štirideseterice. Tršana, ki v tej sezoni po prebolenem koronavirusu ne najde prave forme, medtem ko njegove ambicije ostajajo visoke, nastop za 42. mesto ni niti malo razveselil. "Jaz nisem zadovoljen. Raven mojega teka je slabša, kot je bila lani. Letos je bila Pokljuka glavni cilj sezone in ni uspelo. Vsaj meni ne, zato sem precej razočaran."

Rok Tršan je nezadovoljen s tekaško formo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Rok Tršan je nezadovoljen s tekaško formo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Mladinec Cisar, ki je v reprezentanci nadomestil Klemna Bauerja, je začel z dvema zgrešenima streloma, nato pa do konca na strelišču ni več delal napak. "Bilo je zelo težko, žal mi je prvega streljanja, kjer sem zgrešil dva strela. Nekako sem se zavedal, da če danes dobro odstreljam, se pravi ničlo ali pa en zgrešen strel, bi imel možnost za eno zelo lepo uvrstitev. To je bil pritisk že sam po sebi. Ocenjujem sicer, da ne prevelik, ampak je bil vseeno prisoten. Po eni strani mi je žal, da se je razpletlo tako, po drugi pa sem nabral kar nekaj izkušenj, predvsem s temi pričakovanji, za katera verjamem, da bodo v prihodnjih letih, ko se bom, upam, boril za višja mesta, tudi prisotna.

Izkušnja je, na progi realno nisem imel možnosti, da bi se držal najboljših. Moje trenutno stanje ni takšno, da bi se lahko z njimi spopadel, zavedam se, da je treba opraviti še veliko treninga. Verjamem, da se bom skozi leta približeval najboljšim."

Jakov Fak
Sportal Francoz ubranil naslov, Fak se po veliki smoli ni pobral

Velepčeva ocena

In kako nastope slovenskih biatloncev ocenjuje glavni trener Uroš Velepec? Kazalo je na boljše izide. "Ta zadnja skupina tekmovalcev je imela precej boljše pogoje, mraz je začel pritiskati in proga je postala veliko hitrejša. Veliko manj renomiranih tekmovalcev, ki se le redko prebijejo na višje položaje, je to izkoristilo. Mi pa si nismo upali tvegati. Fantom sem to predlagal, pa so se odločili za prve skupine, ker je boljše iz čustvene plati, saj tako ne gledaš vse tekme, preden greš na štart."

"Z Miho smo več kot zadovoljni, kljub napakam. Vsi ga poznate, prej je z ničlo še imel kakšno možnost, z enim zgrešenim pa nobene več. Zdaj je že z dvema zgrešenima 23. Z Miho smo res zadovoljni, izboril si je skupinski start, še eno tekmo več torej v nedeljo, kar so sanje vsakega biatlonca," je ocenjeval Velepec.

"Za Jakova pa je škoda, en strelski postanek je odnesel upe, da bi se boril za stopničke. Ampak to je pač biatlon, v biatlonu je treba zadeti. Ni danes samo on osmoljenec, takih je precej. Veseli pa, da se je končno na smučeh počutil bolje, da je tekel hitreje. Ni še tam, kjer bi moral biti, ampak verjamem, da bo do konca prvenstva v tistem pravem stanju. Treba pa je pohvaliti servis, imeli smo izvrstne smuči, dovolj dobre, da bi lahko danes zmagali." 

Alex Cisar nabira dragocene izkušnje. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Alex Cisar nabira dragocene izkušnje. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Rok ni izkoristil tiste zadnje skupine, ko je imel malo boljše pogoje, da bi ujel tiste tako želene točke, dve strelski napaki sta bili pač preveč," ni bil zadovoljen Velepec, medtem ko od Cisarja niti ni pričakoval kakšnega rezultatskega presežka: "Kar zadeva Alexa, pa smo lahko zadovoljni. Seveda ga čaka še dolga pot, še naslednje leto bo mladinec. Kar nekaj časa je bil brez tekme. Mislim, da je šel pogumno na progo, malo je spreminjal ritem, ni še našel platoja, na katerem se teče takšne tekme. Ob slabem začetku se je zbral, naredil tri ničle, uvrstitev pa na koncu ni slaba, biti v prvi polovici uvrščenih je za takega mladega tekmovalca kar dosežek."

V četrtek je na sporedu tekma mešanih parov, slovenske barve bosta branila Jakov Fak in Polona Klemenčič. Tekma se bo začela ob 15.15.

Preberite še:

Živa Klemenčič
Sportal Najmlajša najboljša. "Živa si zasluži čestitke, Lea in Polona pa ..."
biatlon
Sportal Preizkusite se v virtualnem biatlonu
Sportal Koroška Slovenka uživa na Pokljuki: Le malo toplejše bi lahko bilo

 

Ne spreglejte