Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 2. 2018,
18.04

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

olimpijske igre Pjongčang 2018 Nika Križnar Nika Križnar Ema Klinec Ema Klinec svetovno prvenstvo

Petek, 2. 2. 2018, 18.04

6 let, 2 meseca

Mladinsko svetovno prvenstvo, ženske

Izjemen dan v Švici: Slovenki na OI kot svetovna prvakinja in podprvakinja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
Nika križnar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nika Križnar je v švicarskem Kandterstgnu postala mladinska svetovna prvakinja. To ji je uspelo kot prvi Slovenki. Uspeh je z ubranitvijo drugega mesta dopolnila Ema Klinec. Na zmagovalni oder je stopila še Norvežanka Anna Odine Stroem. 

Po alpski smučarki Meti Hrovat, ki si je zlato popotnico za olimpijske igre priborila v torek na slalomu, na mladinskem svetovnem prvenstvu spet odmeva Zdravljica. Tokrat v čast smučarski skakalki Niki Križnar, ki je že na uradnih treningih v Kanderstegu dala vedeti, da zlatega odličja ne bo zlahka izpustila iz rok.

Dekleta bi se morala pomeriti že v četrtek, a jim jo je zagodlo vreme, tako da so tekmo izpeljali danes. Naš tabor se je razveselil dveh kolajn. Ob premiernem slovenskem naslovu svetovne mladinske prvakinje je podprvakinja postala še Ema Klinec. Ema Klinec je ubranila srebrno kolajno. | Foto: Reuters Ema Klinec je ubranila srebrno kolajno. Foto: Reuters

Križnarjeva je vodila že po prvem skoku, ko je pristala pri 104 metrih, v finalu pa je skočila 100 metrov in za skoraj 15 točk premagala reprezentančno kolegico, ki je ubranila srebro z lanskega prvenstva v Park Cityju. Na najnižjo stopnico zmagovalnega odra je stopila Norvežanka Anna Odine Ström z 231,7 točke.

Med deseterico se je z osmim mestom prebila tudi Jerneja Brecl, Katra Komar je bila 18.

"Neverjetno"

"Tu so bili vsi skoki odlični, kakšen popravek je lahko sicer še pri samem doskoku, a to je pika na i," je bila vesela 17-letna mladinska svetovna prvakinja. | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Tu so bili vsi skoki odlični, kakšen popravek je lahko sicer še pri samem doskoku, a to je pika na i," je bila vesela 17-letna mladinska svetovna prvakinja. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Zelo sem vesela. Tu so bili vsi skoki odlični, kakšen popravek je lahko sicer še pri samem doskoku, a to je pika na i. Zelo sem vesela tudi za Emo, ki je stala ob meni na stopničkah. To je nekaj neverjetnega.To je to," je bila vesela najstnica, ki jo je rojakinja na drugem mestu dopolnila z besedami: "Danes sem zelo zadovoljna s srebrom v primerjavi z lani, ko sem bila razočarana. Letos sem vesela tega rezultata. Sem nisem prišla po rezultat, ampak po dobre občutke. Prvi skok je bil eden od boljših v tej sezoni, po to sem prišla. Niki pa res privoščim iz srca."

V ponedeljek na OI

Tako Križnarjeva kot Klinčeva bosta na OI del slovenskega ženskega skakalnega kvarteta.

V Pjongčang, kamor bodo odpotovale v ponedeljek, bosta skakali tudi Urša Bogataj in Špela Rogelj.

V primerjavi z moško konkurenco, ki bo imela tri tekme, bodo dekleta skakala le na eni.

Rezultati

  1. Nika Križnar (104/100 m) – 262,6 točke
  2. Ema Klinec (102/94m) – 248,3
  3. Anna Odine Stroem (97/93m) – 231,7
  4. Lucile Morat (93,5/94,5 m) – 229,9
  5. Lara Malsiner (95,5/90 m) – 221,5
  6. Gianina Ernst (92/90) – 220,5
  7. Lidiia Iakovleva (91,5/87) – 215
  8. Jerneja Brecl (88, 89,5) – 212

    18. Katra Komar (82/83,5) – 177,2

 

Tretja s posamičnim zlatom
 

Sedemnajstletna Križnarjeva je na svoji šesti tekmi na mladinskih svetovnih prvenstvih osvojila še šesto odličje. Na ekipnih tekmah ima dve zlati in eno srebrno, lani je prvo posamično osvojila s tretjim mestom. Križnarjeva je tretja Slovenka z naslovom na posamični tekmi mladinskega svetovnega prvenstva v smučarskih skokih. Pred njo je to leta 2012 uspelo Nejcu Dežmanu in leta 2013 Jaku Hvali.

Njena klubska kolegica Ema Klinec, ki letos zadnjič nastopa na mladinskih svetovnih prvenstvih, je od leta 2012 osvojila sedem kolajn, tri ekipne zlate, dve posamični in eno ekipno srebrno ter eno ekipno bronasto.

 

Ne spreglejte