SiolNET. Sportal Zimski športi
0,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Slovenska sestavljanka za SP

Mladinka in debitantka se ne smeta pustiti ujeti

0,56

termometer

Biatlon, slovenska reprezentanca, svetovno prvenstvo
Na prvi tekmi letošnjega svetovnega biatlonskega prvenstva v Östersundu pričakovano ne bo Jakova Faka in Urške Poje. Foto: Ana Kovač

Danes se v Östersundu na Švedskem začenja svetovno biatlonsko prvenstvo, za našo reprezentanco po pokljuškem začetku svetovnega pokala decembra lani na Pokljuki še "drugi vrhunec sezone". Ob 16.15 se bo začela tekma mešanih štafet, slovensko sestavljajo Polona Klemenčič, Lea Einfalt, Klemen Bauer in Miha Dovžan.

Na prvi tekmi prvenstva torej manjkata Jakov Fak in Urška Poje, v tej zimi naša najboljša v obeh konkurencah, ki pa sta imela tudi največ težav z zdravjem. Fak je zdrav, a prešibak za vse tekme in je glavnega trenerja sam prosil, da bi ga spregledal pri izbiri članov štafet, Pojetova pa je pravzaprav še vedno bolna in se bo reprezentanci v Östersundu pridružila šele v soboto.

Biatlon, slovenska reprezentanca, svetovno prvenstvo Sportal S kopico vprašanj in upanjem, da se ga trener usmili

"Težko bo ostati v dirki po dveh predajah" 

"Urške na prvi mešani štafeti ne bo, zato bo razmeroma težko ostati v dirki po dveh predajah, ampak borili se bomo za vsako mesto, za vsako sekundo in s takšno ekipo, kot jo imamo, poskušali doseči čim več," pravi glavni trener slovenske izbrane vrste Uroš Velepec, ki se je že pred odhodom na sever Evrope sprijaznil s tem, da bo pri prijavljanju tekmovalcev potrebne nekaj kombinatorike.

Velepec o sezoni:

"Nastopili bomo na vseh tekmah, zato so tudi štiri dekleta in pet fantov," je odločen Velepec, priznava pa, da mogoče na nekaterih štafetah ne bodo nastopili v najmočnejši postavi. "Bomo pa mladim ponudili možnost, da nabirajo izkušnje," dodaja. Na obolelo Pojetovo računa šele naslednji konec tedna, ko sta na sporedu štafeti.

Pojetova nujna le za štafeto

"Na nekaterih štafetah ne bomo nastopili v najmočnejši postavi, Bomo pa priložnost ponudili mladim, da nabirajo izkušnje," pravi Uroš Velepec. "Na nekaterih štafetah ne bomo nastopili v najmočnejši postavi, Bomo pa priložnost ponudili mladim, da nabirajo izkušnje," pravi Uroš Velepec. Foto: Ana Kovač "Za zdaj smo dogovorjeni, da pride v štafeto, ker potrebujemo štiri dekleta, če pa se bo izkazalo, da se njeno stanje hitreje izboljšuje, pa lahko štarta na individualni tekmi," pričakuje od edine slovenske dobitnice točk svetovnega pokala v tej zimi, sicer pa od deklet tudi v Östersundu ne zahteva konkretnih rezultatov: "Predvsem je vse to zanje zelo dobra šola. Več štartov pomeni več izkušenj. Zmanjšuješ zaostanke in dirkaš že z mislimi na prihodnje sezone."

Edina Velepčeva izbira

Urška Poje se bo reprezentanci pridružila v soboto. Urška Poje se bo reprezentanci pridružila v soboto. Foto: Ana Kovač Ob odsotnosti Pojetove in Nine Zadravec, ki trenutno nastopa na mladinskem prvenstvu v Sjusjoenu na Norveškem, sta 21-letna Polona Klemenčič in nekdanja smučarska tekačica Lea Einfalt, ki prvo leto tekmuje med biatlonci, edina Velepčeva izbira, Bauer in Dovžan pa ob nerazpoložljivosti Faka najboljša mogoča. Dekleti morata na svojih šestih kilometrih in dveh strelskih postankih poskrbeti, da ju vodilne ne ujamejo, Bauer in Dovžan pa bi nato napadla kaj več.

Klemenčičeva in Einfaltova sta varovanki mladinske trenerke Andreje Mali in sta letos pahnjeni v položaj, ko morata reševati slovensko kvoto za naslednjo sezono svetovnega pokala med članicami. Medtem ko je bila glavnina članske reprezentance na pripravah v Nemčiji, mladinci pa na tekmah na Norveškem, sta se na Östersund pripravljali na Pokljuki pod nadzorom strelskega trenerja.

Biatlon, slovenska reprezentanca, svetovno prvenstvo Sportal Na vrsti je vrhunec sezone. Kaj pa Jakov Fak? Je zdrav?

"Malo upam na uvrstitev na zasledovalno tekmo"

Polona Klemenčič noče zgolj statirati. Polona Klemenčič noče zgolj statirati. Foto: Ana Kovač "Mislim, da je bilo kar pametno, da sva ostali na domačem terenu in sva pod nadzorom strelskega trenerja naredili še zadnje popravke," pravi Klemenčičeva, ki že drugo leto nabira izkušnje v najmočnejši konkurenci, na svetovnem članskem prvenstvu pa je nastopila že v Hochfilznu leta 2017 v ženski štafeti. Točk svetovnega pokala še nima, ambicije pač: "Upam, da bom na prvenstvu pokazala, kar znam, malo upam na uvrstitev na zasledovalno tekmo."

Nekdanja tekačica vesela dodatnega strelskega treninga

Lea Einfalt: "Prvenstvo bo zame predvsem priložnost, da opazujem izkušenejše tekmice in se čim več naučim, kar počnem tudi v svetovnem pokalu." Lea Einfalt: "Prvenstvo bo zame predvsem priložnost, da opazujem izkušenejše tekmice in se čim več naučim, kar počnem tudi v svetovnem pokalu." Foto: Ana Kovač Lea Einfalt je nekoliko bolj prekaljena tekmovalka, v svetovnem pokalu je nastopala že kot smučarska tekačica, letos pa se šele privaja na puško. "S Polono sva na Pokljuki predvsem obnavljali strelski trening, ki je meni prišel zelo prav, saj časa zanj med tekmovanji ni," je priznala, posebne treme ali pritiska pa ne čuti.

"Prvenstvo ne bi smelo biti prevelik zalogaj, veselim se ga in vesela sem, da sem to priložnost dobila že v svoji prvi sezoni med biatlonci. Zame bo to predvsem priložnost, da opazujem izkušenejše tekmice in se čim več naučim, kar počnem tudi v svetovnem pokalu. Vseeno pa seveda upam, da bom prav tam pokazala svoj najboljši nastop, da bom ostala sproščena in mi bo dobre strelske občutke iz treningov uspelo prenesti tudi na tekmo."

Alex Cisar Sportal Zlatu in srebru s svetovnega prvenstva dodal še evropski bron

Naslednje sestavljanje ekipe bo na vrsti šele v četrtek, 14. marca, ko je v Östersundu na sporedu tekma mešanih štafet.

Spored SP v Östersundu:

Četrtek, 7. marec:
16.15, mešana štafeta (2 x 6 km + 2 x 7,5 km)

Petek, 8. marec:
16.15, šprint, ženske (7,5 km)

Sobota, 9. marec:
13.45, šprint, moški (10 km)

Nedelja, 10. marec:
13.45, zasledovanje, ženske (10 km)
16.30, zasledovanje, moški (12,5 km)

Ponedeljek, 12. marec:
15.30, posamično, ženske (15 km)

Torek, 13. marec:
16.10, posamično, moški (20 km)

Četrtek, 14. marec:
17.10, mešani pari (6 km + 7,5 km)

Sobota, 16. marec:
13.15, štafeta, ženske (4 x 6 km)
16.30, štafeta, moški (4 x 7,5 km)

Nedelja, 17. marec:
13.15, skupinski štart, ženske (12,5 km)
16.00, skupinski štart, moški (15 km)

Preberite še:

doping Sportal Biatlonsko SP pod posebnim drobnogledom zaradi dopinga Simon Schempp Sportal Svetovni prvak Schempp ne bo branil naslova

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin