Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
9. 3. 2013,
20.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kranjska Gora Mitja Valenčič

Sobota, 9. 3. 2013, 20.53

8 let

Kostelić po desetletju na vrhu, Slovenci na dnu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Veliki napaki Alexisa Pinturaulta in Marcela Hirscherja je s pridom izkoristil Ivica Kostelić in se veselil slalomske zmage v Podkorenu.

Hrvat Ivica Kostelić je verjetno prvi pozabil, da je slalomsko preizkušnjo v Podkorenu zaznamovalo deževno vreme. Res pa je, da je večkrat pogledal v nebo. Kot bi čakal na znamenje in se nato zahvaljeval. Na koncu se je čustveno veselil svoje šestindvajsete zmage v karieri, druge kranjskogorske. Prvo je vknjižil pred desetimi leti, s tokratno pa potrdil , da mu je debelo desetletje uspelo ostati v samem slalomskem vrhu. ''Izjemna težka tekma za vse. Po takšnih tekmah je še toliko lepše stopiti na najvišjo stopničko. Treba je bilo veliko tvegati in smučati na meji,'' je bil zmage vesel 33-letni zagrebški šampion, ki se sicer večji del sezone ubada s hudimi bolečinami v kolenu in se v kratkih tekmovalnih premorih kot po pravilu podaja na ''popravke'' v kliniko v Baslu. ''Dokazal sem, da lahko, če mi telo to omogoča, še vedno zmagam. Danes sem dobil priložnost in jo izkoristil. Vesel sem,'' je dejal Kostelić, sicer tretji po prvi vožnji.

Kostelić je ob proslavljanju zmage priznal tudi, da so mu pot do podviga omogočili ali vsaj olajšali tekmeci. Davek zahtevnih pogojev je že v jutranjem delu programa plačal Marcel Hirscher, ki je storil velikansko napako, po kateri ima končno drugo mesto celo prizvok zmage, predvsem pa mu prinaša novih 80 točk v boju za drugi zaporedni veliki kristalni globus, medtem ko pa si je slalomskega že zagotovil. Slabše jo je odnesel Nemec Felix Neureuther, ki je po napaki odstopil. Še večji osmoljenec deževne preizkušnje pa je bil francoski mladenič Alexis Pinturault. V prvem teku je s pridom izkoristil štartno številko ena in si po vrhunskem nastopu priboril kar sekundo in 45 stotink prednosti pred Švedom Myhrerjem. Tudi v drugem nastopu je bil izjemno hiter, na merjenjih vmesnega časa sekundo in pol pred Kostelićem, v spodnjem delu pa je nato v eni od lukenj ob vratcih izgubil nadzor nad smučmi ter odstopil.

Že 52. pokal Vitranc pa v zgodovino ne bo odšel le po kislem in pretežno deževnem vremenu, temveč tudi po veliki rezultatski zaušnici domače izbrane vrste. Če je bila sobotna veleslalomska ničla le nadaljevanje več kot pol desetletja dolgega trenda, pa je tokrat praznih rok ostala tudi slalomska četa oziroma bolj konkretno – Mitja Valenčič. Edini slovenski slalomist v širšem svetovnem vrhu je bil tudi tokrat glavni ali kar edini slovenski adut. Njegov napad na edine točke v domačem koncu tedna in tudi na finale svetovnega pokala, kar je bila bržčas ''misija nemogoče'', se je končal z zdrsom v osrednjem delu prve proge. Že četrti zaporedni odstop na tekmah svetovnega pokala je razblinil slovenske upe ter potegnil črto pod najslabšo slovensko slalomsko sezono. ''Ne skrivam razočaranja. Domači neuspeh vedno najbolj skeli. Skušal sem unovčiti dobro pripravljenost. Napadal sem, a se v teh zahtevnih razmerah vse skupaj ni izšlo. Sedaj me čaka globok razmislek o tem, kako naprej,'' je po odstopu dejal Valenčič.

Upanje, da bi spodrsljaj prvega moža popravil kakšen mlajši rojak, se je kmalu izkazalo za prazno. Žan Kranjec in Martin Čater sta odstopila, Matic Skube je bil 33., a s precejšnjim zaostankom za finalom, Miha Kürner pet mest za njim, Patrick Jazbec pa se je moral sprijazniti z 48. mestom. Več težav s sprejemanjem končne slike je imel trener tehnične ekipe Marko Jurjec. ''Nimam pravega komentarja. Slalom v takšnih razmerah je vselej rizičen. Dejstvo pa je, da je treba vselej napadati, čeprav pogoji zelo otežujejo delo smučarjem z višjimi štartnimi številkami. Ne želim pa kritizirati organizatorjev, ki so ob dežju in visokih temperatura pripravili dobro progo,'' je po domači zaušnici dejal Marko Jurjec, ki prihodnji teden ne bo potoval v Lenzerheide, saj Slovenija v tehničnih disciplinah ne bo imela svojega predstavnika.

Ne spreglejte