Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 6. 2020,
19.53

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Janez Kocijančič SZS

Četrtek, 11. 6. 2020, 19.53

3 leta, 10 mesecev

Kocijančič posthumno za častnega predsednika SZS, znani tudi prejemniki nagrad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Janez Kocijančič | Člani Izvršilnega odbora SZS so soglasno podprli predlog predsednika SZS Enza Smrekarja, da nedavno umrlega Janeza Kocijančiča predlagajo za častnega predsednika zveze. | Foto Vid Ponikvar

Člani Izvršilnega odbora SZS so soglasno podprli predlog predsednika SZS Enza Smrekarja, da nedavno umrlega Janeza Kocijančiča predlagajo za častnega predsednika zveze.

Foto: Vid Ponikvar

Predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar je danes predlagal, da se Janeza Kocijančiča posthumno predlaga za častnega predsednika krovne nacionalne smučarske organizacije. Člani Izvršilnega odbora SZS so sklep soglasno podprli. IO je danes potrdil seznam prejemnikov najvišjih priznanj Smučarske zveze Slovenije za leto 2020.

Današnja seja IO SZS se je začela z minuto molka za nedavno umrlim Kocijančičem, nekdanjim predsednikom smučarske zveze in prvim predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije, ki je bil tudi član Izvršilnega odbora Smučarske zveze Slovenije in podpredsednik Mednarodne smučarske zveze Fis. Nazadnje je opravljal tudi funkcijo predsednika Evropskih olimpijskih komitejev.

Predlog, da se Kocijančiča posthumno imenuje za častnega predsednika SZS, bo uvrščen na sejo redne letne skupščine slovenske federacije za zimske športe, ki je edina pristojna za odločanje o častnem predsedniku.

Janez Kocijančič
Sportal Slovo cenjenega gospoda, ki ga je Slovenija premalo izkoristila

Znani prejemniki letošnjih nagrad SZS

Potrdili so tudi seznam prejemnikov najvišjih priznanj Smučarske zveze Slovenije za leto 2020. Vsakoletna tradicionalna priznanja, gre za kipce bloškega smučarja, bo smučarska zveza podelila za dosežke v sezoni 2019/20, ki je bila skrajšana zaradi pandemije novega koronavirusa.

Kipec bloškega smučarja, tega prejmejo nosilci stopničk na tekmah najvišjega mednarodnega ranga v minuli sezoni, bo za individualne dosežke letos prejelo osem tekmovalk in tekmovalcev.

Žan Kranjec je navdušil z veleslalomsko zmago v Adelbodnu. | Foto: Žan Kranjec je navdušil z veleslalomsko zmago v Adelbodnu.

Alpska smučarja Žan Kranjec, ki je navdušil z januarsko zmago na veleslalomu v Adelbodnu in še z dvema tretjima mestoma, ter Meta Hrovat s stopničkami na nadomestni Zlati lisici v Kranjski Gori.

V smučarskih skokih pa so za navdušenje poskrbeli Timi Zajc, Peter Prevc, ki je poskrbel za zmago v Lillehammerju, Anže Lanišek, Žiga Jelar, Ema Klinec in Nika Križnar. Kipec bloškega smučarja bo pripadel tudi ekipama, moški in ženski, v smučarskih skokih.

V smučarskih tekih je v minuli sezoni navdušila Anamarija Lampič, ki si je prislužila svoj kipec bloškega smučarja z odličnimi nastopi v svetovnem pokalu. V neolimpijskem športu telemarku pa bo kipec bloškega smučarja pripadel Juretu Alešu.

Kipec bloškega smučarja je prejela tudi Anamarija Lampič. | Foto: Grega Valančič/Sportida Kipec bloškega smučarja je prejela tudi Anamarija Lampič. Foto: Grega Valančič/Sportida

Znani so tudi prejemniki plaket SZS. Te dobijo člani smučarskih podmladkov za uspehe na mladinskih svetovnih prvenstvih. Med prejemniki priznanj so alpska smučarka Neja Dvornik, biatlonca Alex Cisar in Lovro Planko, v smučarskih skokih je navdušil Mark Hafnar, priznanje pa so si priborili tudi člani skakalnih podmladkov za ekipne dosežke v konkurencah fantov, deklet in mešano.

Kipec bloškega smučarja za delo v športu pa bo letos šel v roke treh zaslužnih smučarskih oziroma športnih delavcev. Kipec bodo prejeli Drago Bahun, Primož Finžgar in Milan Žvan.

Sprejeli vsa poročila panog

Soglasno so bila sprejeta vsa poročila panog za preteklo sezono. Predstavljeni so bili tudi finančni načrti za prihajajočo sezono, ki bo v znamenju reševanja številnih izzivov zaradi pandemije novega koronavirusa. Smučarsko zvezo in vse panoge čaka negotovo obdobje zaradi finančnega izpada, ki je posledica ohromitve celotnega svetovnega športa zaradi bolezni covid-19.

Zveza doživela finančni udarec

Tudi Slovenija se ni izognila valu odpovedi športnih tekmovanj, ki so bile posledica novega koronavirusa. Največji finančni udarec je smučarska zveza doživela zaradi odpovedi svetovnega pokala alpskih smučarjev Pokal Vitranc v Kranjski Gori ter zaradi odpovedi Planice, ki bi med 19. in 22. marcem morala gostiti svetovno prvenstvo v poletih. Pod Poncami bodo tekmovanje skušali izpeljati v sezoni 2020/21.

Tudi Vitranc in mariborska Zlata lisica, ki je bila izpeljana v Kranjski Gori še pred krizo, ostajata na koledarju svetovnega pokala v alpskem smučanju 2020/21.

"Panoge se odgovorno obnašajo, skrbno načrtujejo odhodke in prihodke, če se jim kaj 'zatakne' v pretekli sezoni, skušajo to pokriti v naslednji," pravi predsednik SZS Enzo Smrekar. | Foto: Vid Ponikvar "Panoge se odgovorno obnašajo, skrbno načrtujejo odhodke in prihodke, če se jim kaj 'zatakne' v pretekli sezoni, skušajo to pokriti v naslednji," pravi predsednik SZS Enzo Smrekar. Foto: Vid Ponikvar

Minusa je za milijon

"Najbolj pereča tema je, da začenjamo sezono z velikim minusom, ki je nastal prvenstveno iz naslova odpovedi tekem v Planici in v Kranjski Gori," je po koncu seje IO SZS dejal predsednik zveze Enzo Smrekar. Tega minusa je za milijon evrov.

Za dodatne zagate in skrbi so po koncu sezone poskrbeli v panogi za smučarski tek, ki se je znašla v rdečih številkah. Simon Jan je odstopil kot predsednik panoge za tek na smučeh, maja pa je vodenje panoge prevzel Roman Beznik, ki se je znašel v nehvaležni vlogi "kriznega upravitelja".

IO SZS proračunu panoge še ni prižgal zelene luči. Pri panogi za tek na smučeh bo v naslednjih dneh prišlo do pregleda proračuna in možnostih za njegovo uravnoteženje.

Dodaten pritisk na proračun

"Če prvih dveh minusov ne bi bilo, bi bil tudi pritisk na pokrivanje izgube panoge za teke toliko manjši. Vsi se zavedamo tega, da je pred nami tudi recesijsko leto ali recesijski dve leti, kar samo po sebi pomeni dodaten pritisk na proračun zveze," je pojasnil Smrekar, ki mu sicer poslovanje v zahtevnih finančnih razmerah ni tuje.

Smučarska zveza je bila ob njegovem prihodu na čelo organizacije pred šestimi leti na robu stečaja z izgubo, ki je znašala 3,5 milijona evrov. A je panogam vsilil gospodarski način poslovanja, ker je obrodilo sadove.

"Veseli me, da smo trenutno v drugačnem stanju, kot smo bili ob mojem prihodu, panoge se odgovorno obnašajo, skrbno načrtujejo odhodke in prihodke, če se jim kaj 'zatakne' v pretekli sezoni, skušajo to pokriti v naslednji. Panoge so podjetne na področju trženja, kar v večini primerov deluje," je dejal Smrekar, ki pa vidi pozitivno energijo tudi pri novem predsedniku panoge za teke. Apelirali pa bodo tudi za pomoč države.

Preberite še:

Janez Kocijančič
Novice V 79. letu starosti umrl Janez Kocijančič
Janez Kocijančič
Sportal Kasper o Kocijančiču: Športu je služil z odliko in modrostjo
Grega Koštomaj
Sportal Voda teče v grlo, a rezultata se ne da izsiliti
Ne spreglejte