Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
9. 10. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66

1

Natisni članek

Jurij Tepeš

Torek, 9. 10. 2018, 4.00

5 let, 6 mesecev

Jurij Tepeš pritisnil na gumb reset

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66

1

Jurij Tepeš | Jurij Tepeš upa na boljše čase. | Foto Žiga Zupan/Sportida

Jurij Tepeš upa na boljše čase.

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Pretekla sezona je bila za slovenskega skakalca Jurija Tepeša izjemno psihološko naporna, saj se mu ni iztekla, kot bi si želel. Poleti je trdo delal, da se mu bo skakalna zgodba spet začela obračati v pozitivno smer.

Jurij Tepeš je bil v pretekli sezoni le enkrat uvrščen med dobitnike točk v svetovnem pokalu. Pred domačimi navijači je poletel do 12. mesta, sicer pa zaradi slabših skokov izpustil večji del sezone, kakor tudi svetovno prvenstvo v poletih v Oberstdorfu in olimpijske igre v Pjongčangu. Priložnost je dobil na začetku sezone v Visli, nato v Ruki in še v Oberstdorfu, vendar ni prestal kvalifikacij. Zdaj je padel v reprezentanco B, s katero je večji del pretekle zime že treniral. Z opravljenim v poletnem obdobju je zadovoljen, dodatno spodbudo pa je dobil na zaključku poletnega grand prixa, ko je bil v Klingenthalu, kjer je tekma odpadla, v kvalifikacijah trinajsti.


Poletni del sezone se je zaključil v Klingenthalu, kjer ste pokazali nekaj dobrih skokov. Ste zadovoljni?
Tekme sicer ni bilo, vendar sem bil pri trening skokih približno dober, zato sem lahko zadovoljen.

Peter Prevc
Sportal Prevc odhaja na "neznani teren"
Čemu ste poleti namenjali veliko pozornosti?

Večinoma sem treniral. Letos tudi nisem šel nič na dopust tako kot pretekla leta. Več ali manj sem treniral. Bomo videli, kako bo pozimi.

Poleti je trdo delal, da bo imel med sezono večkrat razlog za zadovoljstvo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Poleti je trdo delal, da bo imel med sezono večkrat razlog za zadovoljstvo. Foto: Grega Valančič/Sportida Ali so treningi kaj drugačni, ker ste v B-reprezentanci?
So, ker je reprezentanca druga, prav tako trenerji. Drugače smo delali. Program je bil v zadnjem času bolj individualno naravnan. Zanima me, kako se bo vse skupaj zapeljalo v zimo. Dober pokazatelj je bil Klingenthal. Želel sem videti, kam spadam v družbi najboljših skakalcev.

Prva tekma sezone bo sredi novembra v Visli. Kako ste dogovorjeni z glavnim trenerjem A-reprezentance Gorazdom Bertoncljem glede morebitne vaše prisotnosti na začetku svetovnega pokala?
Tega za zdaj še ne vem. Ne ukvarjam se s tem. To je stvar mojega trenerja B-reprezentance Igorja Medveda. Potem morajo povedati jasna pravila. Bertoncelj jih bo. Če jih bomo dosegli, bomo verjetno šli na svetovni pokal. Sicer se bo treba uvrstiti na drugačen način.

Po navadi je bil zadnji trening na ledeni smučini v Oberstdorfu nekakšno merilo, kdo od skakalcev bo šel na prvo postojanko svetovnega pokala. Si lahko tam izborite mesto med elito?
Želja se je uvrstiti na prve tekme svetovnega pokala. Poleti sem skakal bolje kot zadnji dve sezoni. Oberstdorf je zame dokaj težka skakalnica, ampak sem tam že pokazal dobre skoke. S prazno glavo in dobrimi občutki z grand prixa grem na zbirno tekmo, če bo tam.

smučarija
Sportal Razlog za nasmeh je

Za konec sezone v Planici je razprl krila in dobil spodbudo za poletno delo. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Za konec sezone v Planici je razprl krila in dobil spodbudo za poletno delo. Foto: Žiga Zupan/Sportida Ali ste po slabi sezoni kaj spremenili miselnost?
Sem. Vsak po takšni sezoni kaj spremeni. Če ne drugega, treninge. Tudi glava začne drugače delati. Nisi več zagotovljeno tam. Veš, da te lahko vsaka sezona odpihne povsem na začetek. Lanska je bila zame čisti "reset". Ni mi steklo, nisem dobil priložnosti, ki bi si jih želel. Videl sem, da sem veliko bolj ranljiv, kot sem mislil, da sem.

Novi obrazi, čeprav nekatere že bolje poznate od prej, so verjetno dobrodošli?
Tri četrtine lanske zime sem že treniral z B-ekipo. Tam se je zgodilo nekaj, še zdaj ne vem, kaj. Kar je bilo, je bilo. Obrazi so novi, morda malce sveže spremembe. Je pa tudi v A-reprezentanci sprememba. Z A-reprezentanco nismo trenirali skupaj. V Innsbrucku in Oberstdorfu bosta dve postojanki, kjer se bo gledalo za naprej. Na treningu se bo videlo, kje smo.

Kaj si želite od sezone? Tekem na letalnicah ne bo prav veliko.
Glede na to, da kaže, da bosta le dve letalnici, imam cilje tudi na manjših. Z B-reprezentanco smo veliko delali na manjših napravah. Bistveno več. Na 90-metrski verjetno ne bom povsem med najboljšimi, zato pa so velik cilj 120-metrske skakalnice. Na teh sem že bil zelo dober in sem dobro skakal. Želim si, da bi bil letos med najboljšimi. Začeti je treba na novo. Najprej prek kvalifikacij, nato se uvrstiti med trideset. Upam, da se sezona ne bo razpletla kot lanska.

smučarski skoki
Sportal Ema Klinec tako visoko, kot ni bila še nobena Slovenka, tudi fantje ostali brez tekme
Ne spreglejte