Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 10. 2018,
16.30

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

1

Natisni članek

smučarski skoki Sara Takanaši Ema Klinec Ema Klinec Maja Vtič

Sreda, 3. 10. 2018, 16.30

5 let, 6 mesecev

Konec poletnega grand prixa

Ema Klinec tako visoko, kot ni bila še nobena Slovenka, tudi fantje ostali brez tekme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

1

smučarski skoki | Za Slovenkami je odlično poletno tekmovalno obdobje. | Foto SZS

Za Slovenkami je odlično poletno tekmovalno obdobje.

Foto: SZS

Vetrovni Klingenthal je še enkrat upravičil svoj sloves in zaradi neugodnih vremenskih razmer onemogočil finalno preizkušnjo za dekleta za letošnjo veliko nagrado. Zmagovalka skupnega seštevka je Japonka Sara Takanaši, ki je dobila tudi sedmo izvedbo tega tekmovanja. Takoj za odlično Japonko je končala Ema KlinecTako visoko v skupnem seštevku ni bila še nobena Slovenka. Do letos je med najboljšo trojico končala le Katja Požun, ko je bila leta 2013 na tretjem mestu. Odpovedana je bila tudi moška preizkušnja. Že pred predvideno tekmo si je skupno zmago zagotovil Jevgenij Klimov.

Druga najvišje uvrščena Slovenka je bila Jerneja Brecl na skupno 11. mestu, tudi sveža svetovna rekorderka med dekleti, potem ko je v Čajkovskem skočila 140 metrov. Rezultat sezone je članica velenjskega kluba postavila prav v Čajkovskem s šestim mestom. Špela Rogelj je končala tik za njo, tik za najboljšo petnajsterico je bila Urša Bogataj, Nika Križnar je bila 18. Šesta Slovenka s točkami v tem poletju je mlada Katra Komar, ki je skupno osvojila 34. mesto.

Ema Klinec je v skupnem seštevku poletne sezone končala le za Saro Takanaši. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Ema Klinec je v skupnem seštevku poletne sezone končala le za Saro Takanaši. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Občutki so dobri. Predvsem sem zadovoljna z zadnjim delom poletja, ko sem prenesla tudi tiste stvari, za katere smo se dogovorili, da jih moram prenesti na tekmi. Spremenila sem star način priprave na tekmo, ki mi očitno ni ustrezal, saj sem v preteklosti imela težave s finalnim skokom. Tako je bilo tudi večino poletja, a nato je bilo v redu. Drugo mesto mi pomeni potrditev tega, da zmorem biti pri vrhu, in predvsem to, da smo na pravi poti. To, kar delamo na treningih, se kaže tudi na tekmi. To je vse. Najpomembnejši so skoki, rezultat pa je pika na i, ki se ji lahko nasmehneš in greš potem nazaj na trening, da še naprej osvajaš takšne rezultate oziroma dobro skačeš," je po drugem mestu razmišljala Ema Klinec.

Slovenke v pokalu narodov spet le za Japonkami

V pokalu narodov so Slovenke zaostale le za Japonsko, tako kot že lani ter v letih 2015 in 2014. Vse izvedbe je dobila Japonska, naša reprezentanca je bila leta 2013 še tretja.

Ostati na visoki ravni

"Če ne bi verjel v takšne rezultate, se v to niti ne bi podal. Imamo sedem deklet, vsa z najboljšo predispozicijo. Imamo najbolj mlado in udarno ekipo, na katero lahko računamo v prihodnosti. Tega se lahko veselimo, a treba bo delati, tako kot smo si vse skupaj zastavili že od začetka. Zdaj moramo to zapeljati v zimo, tudi to, da ostaneš na visoki ravni, je težko, zdaj ko ne bo več tekmovalnega ritma," je misli po koncu uspešne poletne sezone v pogovoru s krovno zvezo strnil glavni trener Zoran Zupančič, ki je vodenje ženske reprezentance prevzel po lanski sezoni. 

"Imamo najbolj mlado in udarno ekipo, na katero lahko računamo v prihodnosti. Tega se lahko veselimo, a treba bo delati, tako kot smo si vse skupaj zastavili že od začetka," meni trener skakalk Zoran Zupančič. | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Imamo najbolj mlado in udarno ekipo, na katero lahko računamo v prihodnosti. Tega se lahko veselimo, a treba bo delati, tako kot smo si vse skupaj zastavili že od začetka," meni trener skakalk Zoran Zupančič. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Med pripravami jih čaka še kar nekdaj dela, tudi testiranj. "Nekatere stvari bi radi še preizkusili pri opremi. Moram reči, da so se letos vse korekture, ki smo jih naredili, izkazale kot zelo dobre. Nekaj tekmovalk mora seveda še izpiliti svojo formo. Skoki niso vedno stabilni. Pri stabilnosti moramo nekaj stvari še urediti," je proti pripravam še pogledal Zupančič.

Na premierni tekmi tudi Vtičeva

Ob uvodu v novo sezono v slovenski izbrani vrsti pričakujejo tudi izkušeno Majo Vtič, ki po rehabilitaciji kolena že uspešno opravlja tehnične treninge na skakalnici. 

Maja Vtič se počasi vrača po poškodbi kolena. | Foto: Vid Ponikvar Maja Vtič se počasi vrača po poškodbi kolena. Foto: Vid Ponikvar

"Z Majo sem zadovoljen. Rehabilitacija je v drugem delu. Prve skoke je opravila na 80-metrski skakalnici v Planici. Nekaj skokov je nato opravila še na 90-metrski skakalnici v Planici, zdaj pa odhaja na treninge v Kranj na 100-metrsko skakalnico. Mislim, da se bo s tem v popolnosti lahko priključila ekipi. Je pa res, da bo treba paziti na njeno koleno in da je po nepotrebnem ne smemo obremenjevati. Le toliko, kolikor je potrebno, da bo na skakalnici lahko pokazala najboljše skoke. Vidi se, da je izkušena tekmovalka in da je že bila vrhunska tekmovalka. Trenutno je na zelo dobri poti. Pokazala je  res lepe skoke že takoj na začetku ob vrnitvi na skakalnice," je o vrnitvi svoje varovanke dejal glavni trener.

Veter odpihnil tudi moško preizkušnjo, najvišje končal Zajc

Brez zadnje preizkušnje poletne sezone grand prixa so ostali tudi fantje. Brez krstnega nastopa med elito je ostal 17-letnik Žak Mogel, ki je Slovencem dodatno kvoto za svetovni pokal priskakal z drugim mestom v celinskem pokalu. Še pred zadnjim dejanjem je bilo jasno, da bo v skupnem seštevku najvišje končal Rus Jevgenij Klimov, ki je najbližjega zasledovalca Karla Geigerja ugnal za 140 točk.

Timi Zajc je poletno sezono končal na 13. mestu. | Foto: Vid Ponikvar Timi Zajc je poletno sezono končal na 13. mestu. Foto: Vid Ponikvar

Pod pričakovanji

Najvišje od Slovencev je končal Timi Zajc (13.), sledili so mu Jurij Tepeš (31.), Anže Lanišek (37.), Jaka Hvala (40.), Tomaž Naglič (49.), Robert Kranjec (58.), Domen Prevc (62.), Rok Tarman (71.) in Bor Pavlovčič (74.).

Trener Gorazd Bertoncelj meni, da je poletje pokazalo, da "imamo nekaj fantov, ki so sposobni biti v svetovnem vrhu." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Trener Gorazd Bertoncelj meni, da je poletje pokazalo, da "imamo nekaj fantov, ki so sposobni biti v svetovnem vrhu." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Po samih rezultatih sezona ni bila nič posebnega z izjemo Timija Zajca. Na tekmah smo zelo prevetrili poletno ekipo. Testirali smo tekmovalce, vsak je dobil svojo priložnost. Res pa je, da smo bili pod pričakovanji, a sem optimističen za zimsko sezono. Na razpolago imamo še natanko en mesec in pol, da se še marsikaj postoriti tako na področju tehnike kot motorike in tekmovalne opreme. Nekaj časa imamo, če smo dobro delali, lahko še to izboljšamo, izbrusimo. Mislim pa, da se je pokazalo, da imamo nekaj fantov, ki so sposobni biti v svetovnem vrhu," je poletno sezono komentiral glavni trener naših skakalcev Gorazd Bertoncelj.

Sezona se bo v moški konkurenci svetovnega pokala začela 16. novembra v Wisli.

 

Preberite še:

Ema Klinec
Sportal Ema Klinec odlična v kvalifikacijah, na tekmo vse Slovenke
Žak Mogel
Sportal Slovenski up prvič med elito, Damjan najvišje od Slovencev
Kenneth Gangnes
Sportal Saj ni res, pa je: nova poškodba nesrečnega Norvežana
Ne spreglejte