Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
23. 3. 2017,
17.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

Natisni članek

poleti Planica Planica Jernej Damjan

Četrtek, 23. 3. 2017, 17.00

6 let, 6 mesecev

Jernej Damjan bo zdaj lahko dal v višjo prestavo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85
Jernej Damjan | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Izkušeni Jernej Damjan je rutinirano opravil s kvalifikacijami za petkovo tekmo na Letalnici bratov Gorišek. Pri zadnjem poletu je naredil spremembo, ki je obrodila sadove. V Planico je pripotoval z naporne norveške turneje, na kateri so se mu dogajale raznorazne neprijetnosti. Ni dosti manjkalo, da bi se v Trondheimu celo peš odpravil nazaj na dno skakalnice, a so ga prepričali.

Pred prihodom v Planico so skakalci opravili z naporno norveško turnejo, na kateri so v desetih dneh zamenjali kar štiri prizorišča.

Ob odsotnosti Roberta Kranjca najizkušenejši v naši vrsti Jernej Damjan je imel še dodatne težave. V Lillehammerju se je takoj pod odskoku z mize lovil v zraku in se rešil pred najhujšim: "Na skandinavski turneji sem imel kar nekaj težav. Pa ne sam s sabo, ampak z drugimi stvarmi. V Lillehammerju, ko so prestavljali, so mi noge zaspale. Potem sem šel v Vikersund in me je tam sklatil dol še veter. To so težke stvari za glavo. Ni preprosto, vendar vem, da mi je Planica bistveno lepša skakalnica kot Vikersund."

Najprej odkorakal Schlierenzauer, nato sem šel z njim, a me je Sollem prepričal

"Po prvih skokih sem naredil spremembo in je šlo potem bolje. Zdaj bom lahko začel bolj stopnjevati. " | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Po prvih skokih sem naredil spremembo in je šlo potem bolje. Zdaj bom lahko začel bolj stopnjevati. " Foto: Žiga Zupan/Sportida Težave so bile tudi v Trondheimu, kjer je bil v kvalifikacijah tik pred tem, da ne nastopi: "V Trondheimu se je stvar ponovila. Skoraj sem šel z naleta že dol. Najprej je Gregor Schlierenzauer odkorakal. Vprašal sem ga, če gre dol in sem rekel, da grem z njim. Ko sem si pod naletom odpel vse, je Morten Sollem prišel za menoj in me prosil, naj grem, da bodo zdaj le začeli. Malce preveč so tiščali samo zato, da so speljali."

Zdaj je z mislimi povsem pri Planici in Letalnici bratov Gorišek. V kvalifikacijah je imel z 221 metri enajsti rezultat, pri prvem in drugem treningu pa ga je poneslo 181,5 in 210 metrov: "Prva skoka sta bila bolj tako, ker sem na mizi zamujal. Nato sem naredil spremembo in sem jo bolj začutil. Zdaj bom lahko začel bolj stopnjevati. "

"Slovenci bodo imeli kar težavo preglasiti Poljake"

"Vse zavrešči in zarohni pod tabo in veš, da vsi navijajo za nas." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Vse zavrešči in zarohni pod tabo in veš, da vsi navijajo za nas." Foto: Grega Valančič/Sportida V četrtek se je v Planici zbralo 15 tisoč navijačev, ki so pozdravili vsak slovenski nastop. In vzdušje da tudi Damjanu dodaten zagon: "Vse zavrešči in zarohni pod tabo in veš, da vsi navijajo za nas. Na Norveškem so v glavnem navijali za Poljake in malce za Norvežane. Zdaj bodo za nas in verjetno tudi za Poljake (napovedujejo dobrih pet tisoč poljskih navijačev, ki bodo spodbujali Kamila Stocha v boju za veliki kristalni globus, op. a.). Slovenci bodo imeli kar težavo jih preglasiti. Kar se tiče navijačev po vsem svetu, jim ni para."

Sezona se nezadržno približuje h koncu. Na sporedu sta le še dve posamični in sobotna ekipna tekma. Nato bo padel zastor, Damjan pa je zadovoljen s tem, kar je naredil: "Sploh, če gledam, kdaj sem šel pod nož."

Oktobra je bil namreč na operacijski mizi, potem ko je imel spet težave z meniskusom v kolenu. Decembra se je kot državni prvak že priključil ekipi za novoletno turnejo in bil odtlej vselej na tekmah svetovnega pokala. In to bi rad bil tudi v prihodnje ter osvajal točke v svetovnem pokalu.

Ne spreglejte