Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
23. 3. 2017,
13.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Tilen Bartol Anže Semenič Jernej Damjan Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Jurij Tepeš poleti Planica Planica

Četrtek, 23. 3. 2017, 13.34

6 let, 6 mesecev

Smučarski poleti, kvalifikacije, Planica:

Tepeš si je po 238 metrih zelo oddahnil #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Jurij Tepeš | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Na petkovi posamični preizkušnji v Planici bomo na delu videli šest slovenskih orlov. Kvalifikacijsko sito so prestali Anže Semenič, Jernej Damjan in Tilen Bartol, ki bodo delali družbo bratoma Prevc in Jurij Tepešu. Zadnji je skupaj s Semeničem poskrbel tudi za najdaljšo slovensko znamko (238), najdlje med vsemi pa je poletel Johan Andre Forfang. Doskočil je pri 241,5 metra, a so ga diskvalificirali.

Četrtkove kvalifikacije si je ogledalo kar 15 tisoč ljubiteljev poletov, v večini pa so bili ob izteku Letalnice bratov Gorišek mladi obrazi, ki imajo ob četrtkih tradicionalno svoj dan. Čeprav je sprva nagajal dež, so vendarle videli nekaj dolgih poletov.

Najdaljšo daljavo je dosegel grešnik Johan Andre Forfang, ki je poletel 241,5 metra, a so ga zaradi nepravilnega dresa nato diskvalificirali. Nemec Andreas Wellinger je bil naslednji, ki je imel z 240,5 metra najboljši dosežek dneva.

Od Slovencev je najdlje poneslo Anžeta Semeniča na prvem treningu in Jurija Tepeša v kvalifikacijah. Svoja poleta sta končala pri 238 metrih, a Tepeš ni bil zadovoljen s tem, kar je pokazal na treningu: "Zelo sem si oddahnil. Pri prvih dveh poletih sem mislil, da ne bo šlo. Delal sem takšne napake, da jih v letu nisem mogel popraviti. Videl sem, da moraš narediti super polet in se ne smeš zanašati le na delo v zraku."

Poleg Petra in Domna Prevca je imel nastop kot član elitne deseterice v razvrstitvi poletov že zagotovljen, Slovenija pa je imela v kvalifikacijah v ognju še deset železij. Na koncu se je le trem uspelo uvrstiti na petkovo posamično tekmo, ki se bo začela ob 15. uri. Vstopnico za petek so si priskakali Semenič, Jernej Damjan in Tilen Bartol.


Preberite še:


Semenič je kazal zelo konstantne nastope. Ob 238 metrih je poletel še 229,5 metra, v kvalifikacijah pa nato dva metra manj.

Anže Semenič je z 238 metri postavil osebni rekord. S tem dosežkom je imel pri prvem trening skoku drugi dosežek med vsemi. | Foto: Grega Valančič/Sportida Anže Semenič je z 238 metri postavil osebni rekord. S tem dosežkom je imel pri prvem trening skoku drugi dosežek med vsemi. Foto: Grega Valančič/Sportida

Anže Semenič po osebnem rekordu (238 metrov):

''Super. Vesel sem, da mi je uspel tako dolg skok. Pri doskoku nisem tvegal. Bil je 'ziher'ca' (smeh, op. a.). Ni prijetno, če dežuje, ne za nas ne za gledalce, a moram poudariti, da dež ne predstavlja velike ovire. Je v Planici mogoče skočiti nov svetovni rekord? Vse je mogoče. Če bodo idealne razmere … V soboto, pa tudi v nedeljo, so ponavadi dobre razmere. Morda pa bo."

Peter Prevc stopnjeval, Domen pravi, da ni bilo nič kaj dobrega

Razlog za optimizem ima tudi prvi mož zadnje zime Peter Prevc, ki je stopnjeval polete, dobro pa ve, kje še ima rezerve: "Prvi polet je bil narejen z rezervo. Pri drugem je bil odskok že boljši, v tretjem je šlo še bolje. Pri 190 metrih sem imel težave s premočno smučko, vse drugo pa je super. Na tekmi me bo zadovoljilo, če bom izboljšal še zadnji del leta."

Z dežjem in napovedim za naslednje dni se ne ubada, zato pa to zanima reprezentančni kolega. "Nisem vremenar, ne gledam ga. Jerneja Damjana vprašajte. On je vremenar. Danes zjutraj je vse portale pogledal, kako je možno, da dež pada," se je Peter zasmejal.

Peter Prevc je stopnjeval polete, kar je dober obet pred petkovo posamično preizkušnjo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Peter Prevc je stopnjeval polete, kar je dober obet pred petkovo posamično preizkušnjo. Foto: Grega Valančič/Sportida

Domen: Danes ni bilo nič kaj dobrega

Pravega zadovoljstva pa ni imel najmlajši od bratov Prevc, ki je pretekli konec tedna v Vikersundu poletel 243,5 metra, prvi dan planiškega praznika pa je bila njegova najdaljša daljava 222,5 metra. Postavil jo je pri zadnjem poskusu: "Danes ni bilo nič kaj dobrega. Bi se dalo bolje. Nisem našel pravega položaja v počepu," je bil kratek in jedrnat Domen.

Domen Prevc ni bil zadovoljen z današnjimi predstavami. | Foto: Grega Valančič/Sportida Domen Prevc ni bil zadovoljen z današnjimi predstavami. Foto: Grega Valančič/Sportida

Zmagovalec kvalifikacij je z 233 metri postal nekdanji svetovni rekorder Robert Johansson, ki je v Vikersundu z 252 metri spisal posebno poglavje v osebnem življenju.

Sodeč po videnem se obeta neizprosen boj za veliki in tudi mali kristalni globus. V rumeno majico odet Stefan Kraft in Kamil Stoch sta v boju za skupno zmago v svetovnem pokalu oddaljena vsega 31 točk. Zelo podobno sta skakala tudi v četrtek. Pri obeh trening poletih je bil malenkost daljši Avstrijec, oba pa sta kvalifikacijskega izpustila, saj sta videla, kar sta morala videti.

Napeto bo tudi v boju za skupno zmago v poletih. Kraft ima pred Stochom 56, pred Wellingerjem 72, pred četrtim Petrom Prevcem pa 115 točk naskoka.

Rezultati kvalifikacij v Planici

1. R. Johansson (Nor) 215,8 točke/233
2. P. Zyla (Pol) 213,8/226
3. M. Eisenbichler (Nem) 212,2/236
4. A. Insam (Ita) 207,8/230,5
5. D. Ito (Jap) 207,2/229
6. A. Stjernen (Nor) 206,4/220,5
7. K. Geiger (Nem) 205,9/224
8. A. Semenič (Slo) 205/227,5
9. R. Koudelka (Češ) 202,5/229
10. R. Freitag (Nem) 201,2/219
11. J. Damjan (Slo) 197/221

22. T. Bartol (Slo) 186,5/211,5

34. A. Lanišek (Slo) 178,5/205
35. J. Hvala (Slo) 178,5/208
38. C. Prevc (Slo) 175,8/205
39. N. Dežman (Slo) 175,8/207
40. R. Tarman (Slo) 174,5/208
50. M. Zupančič (Slo) 150,3/182

Skakalci, ki so že imeli nastop na tekmi zagotovljen

J. Tepeš  (Slo) 238
P. Prevc  (Slo) 231
D. Prevc  (Slo) 222,5

D. A. Tande (Nor) 207,5

Niso skakali: Stefan Kraft, Kamil Stoch, Andreas Wellinger, Michael Hayböck, Noriaki Kasai in Maciej Kot

Gledalce je v Planici pričakal dež. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Gledalce je v Planici pričakal dež. Foto: Žiga Zupan/Sportida


Ne prezrite:


 

Ne spreglejte