Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 3. 2017,
20.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Planica Planica Letalnica bratov Gorišek

Sreda, 22. 3. 2017, 20.20

6 let, 6 mesecev

Planica 2017

Kaj morate nujno vedeti ob prihodu na polete v Planico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Planica 2016 | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Pred vrati je slovenska marčevska norost, kot pravijo skakalnemu prazniku na Letalnici bratov Gorišek v Planici. A niso le akterji v zraku tisti, ki morajo biti pripravljeni, temveč tudi gledalci, ki bodo prišli v dolino pod Poncami.

Konec skakalne sezone bo tudi letos tradicionalno v Planici, kjer se bodo skakalci pomerili za točke na Letalnici bratov Gorišek.

Lani je dolina pod Poncami pokala po šivih, saj se je v vseh dneh zbralo približno 111 tisoč ljubiteljev poletov. Letos takšnega navala ne bo, saj je bil lani Peter Prevc osrednji junak zime, kljub temu pa za gledalce, ki si bodo tekme ogledali v živo, naslednja navodila ne bodo odveč.


Ne prezrite:


Lani je v Planici vladala prava evforija.  | Foto: Vid Ponikvar Lani je v Planici vladala prava evforija. Foto: Vid Ponikvar

"Radi bi opozorili na tri stvari – pravočasen odhod obiskovalcev od doma, upoštevanje navodil na trasi in da v primeru manjših prometnih nezgod te čim prej odstranijo s ceste, da ne povzročajo zastojev," pravi predstavnik policije Boštjan Repinc.

Kako sta potekala pot skakalcev do Planice in preizkus letalnice?

Paziti na osebne predmete

V Planici so letos zimsko-spomladanske razmere, kar pomeni sneg in lahko tudi dež. Organizatorji pozivajo vse obiskovalce, da se primerno opremijo in v Planico pridejo pripravljeni na te vremenske razmere.

"Obiskovalce pozivamo na samozaščitno ravnanje, da ne puščajo osebnih predmetov brez nadzora in da na primernem mestu hranijo denar in dokumente. Organizator bo zaradi varnosti obiskovalcev in tekmovalcev poleg policijskega varovanja zagotovil tudi varnostno službo, rediteljsko službo, ki bo v dneh prireditve opravljala varovanje ljudi in premoženja," razlaga Marjan Jakše, vodja varnostno-organizacijske službe.

Primerno varovanje bo zagotovljeno tudi s postavitvijo varnostnih ograj. Zaradi večje informiranosti obiskovalcev bodo ob vstopu na prireditveni prostor in športni objekt postavljene opozorilne in obvestilne table. Te bodo opozarjale obiskovalce na prepoved vnosa prepovedanih predmetov in snovi, kot npr. orožje, eksplozivne stvari, pirotehnični izdelki in nevarni predmeti, s katerimi se lahko hudo poškoduje zdravje posameznikov.

Pri Kompasu ocenjujejo, da je prodaja vstopnic za tekme v Planici približno 30 odstotkov nižja kot lani. Organizatorji za to vidijo več razlogov: tekma manj kot lani, rezultatsko skromnejša sezona od lanske in slabša vremenska napoved. | Foto: Vid Ponikvar Pri Kompasu ocenjujejo, da je prodaja vstopnic za tekme v Planici približno 30 odstotkov nižja kot lani. Organizatorji za to vidijo več razlogov: tekma manj kot lani, rezultatsko skromnejša sezona od lanske in slabša vremenska napoved. Foto: Vid Ponikvar

30 odstotkov manj prodanih vstopnic kot lani

Lani je Planica gostila rekordnih 111 tisoč navijačev, letos jih organizatorji pričakujejo 70 tisoč. Za vstopnice se ni bati, za vse dneve planiškega praznika so še vedno na voljo.

Trenutno je prodanih okrog 45 tisoč vstopnic. Najbolj polna je za zdaj sobota, ko si boste vstopnice lahko zagotovili edino še na prizorišču, za preostale dneve so na prodaj po ustaljenih kanalih.

Jure Uranjek iz Kompasa ocenjuje, da je prodaja za 30 odstotkov nižja kot lani, zanimanje za poslovne in VIP-pakete pa je podobno kot lani. "Paket Planica je že skoraj razprodan, večinoma se zanj zanimajo podjetja, ki obisk športnega dogodka izkoristijo tudi za negovanje poslovnih vezi," ocenjuje Urankar.

Zanimanje je tudi za najrazkošnejši paket, VIP Crystal Globe Lounge, kjer boste za 900 evrov poleg ogleda tekme z najboljše tribune, hrane in izbrane ponudbe pijače, deležni še helikopterskega prevoza do prizorišča.

Pet tisoč vstopnic so prodali na Poljskem, dva tisoč v Avstriji in približno tisoč na Norveškem. Pričakujejo tudi navijača iz daljne Avstralije.

Planica 2016 | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Vinjene osebe bodo zavrnili, prepovedan vnos pirotehničnih predmetov …

Informativno-obvestilne table bodo obiskovalce na označenih vhodih na prireditveni prostor obveščale o lokacijah začasno postavljenih objektov, kot so boksi prve pomoči, toaletni prostori in informacijske pisarne.

Obiskovalce bodo prek ozvočenja obveščali tudi o prepovedi vnosa določenih predmetov, izvajali bodo videonadzor. Ozvočenje bodo uporabljali tudi za obveščanje o izgubljenih osebah in predmetih ter seveda za druge pomembne podatke. Organizator bo za hitrejše lokaliziranje posameznih dogodkov na petih mestih pripravil t. i. orientacijsko-označevalne table, ki bodo postavljene tako, da bodo vidne okolici in se bo hitro lahko ugotovilo, kje se lahko intervencija izvede.

Na vseh vstopnih točkah bo poostren fizični nadzor, kjer bodo preprečevali vnos prepovedanih predmetov, snovi in alkohola. Osebam pod vidnim učinkom alkohola in tistim, od katerih se bo upravičeno pričakovalo, da bodo kršile javni red, bodo prepovedali vstop.

Lani se je Planica kopala v soncu, letos bo doživela pestro vremensko kuliso. Vreme bo najlepše v petek popoldne in soboto, v nedeljo pa gledalce čaka marsikaj. | Foto: Vid Ponikvar Lani se je Planica kopala v soncu, letos bo doživela pestro vremensko kuliso. Vreme bo najlepše v petek popoldne in soboto, v nedeljo pa gledalce čaka marsikaj. Foto: Vid Ponikvar

Najlepša bosta petek popoldne in sobota, za druge dni vzemite pelerino

Ko smo dober teden dni pred finalom SP v smučarskih skokih obiskali Planico, so nam organizatorji namignili, da skakalno karavano in navijače čaka vremensko zanimiv konec tedna. Z oceno se strinja tudi Jure Jerman, meteorolog iz agencije za okolje, ki že skoraj 20 let zagotavlja vremenske podatke za Planico. Napoveduje pestro vremensko kuliso.

V četrtek in v prvi polovici petka bo čez zahodni del Slovenije potovalo ciklonsko območje, z jugozahodnimi vetrovi pa bo pritekel relativno vlažen zrak. To pomeni, da bo ta čas večinoma oblačno, mogoče so tudi manjše padavine v obliki dežja, rahlo rosenje, na primer, a nič hujšega, pravi. "Za vsak primer s seboj vzemite pelerino," svetuje.

V petek popoldne se bo vreme izboljšalo, kar je idealno, saj se petkov spored tekmovanja začenja šele ob 15. uri. Morda bodo posijali celo sončni žarki. V soboto bo nad dolino pod Poncami visoka oblačnost, morda bodo navijači dočakali celo nekaj sonca, za nedeljo pa zaradi prehoda vremenske fronte kaže na več scenarijev. Od tega, da bo ta vidna le zgolj kot oblačnost in spremembe vetra do snega, a vse v mejah običajnega, miri Jerman.

Meteorologi z organizacijskim komitejem Planica ne sodelujejo samo zadnje dni v marcu, ampak vso zimo, vse od konca novembra, z metereološkimi podatki pa pomembno pripomorejo k optimizaciji dela in zniževanju stroškov. Kako? Njihovi podatki delavcem v Planici pomagajo pri organizaciji kadra v času (tudi nočne) priprave kompaktnega snega. "Vsako jutro smo v stiku in veseli smo, da imamo uporabnika, ki je tako zadovoljen z našim delom," je namignil Jerman.

Planica 2016 | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

V četrtek brez alkohola

V Planici je v četrtek organiziran dan otrok, zato je ta dan dan brez alkohola. "Vsi skupaj moramo dati mladim pravi vzor. Rad bi še opozoril, da si organizatorji želimo, da se obiskovalci počutijo varne, kar pa nam bo uspelo samo z njihovo pomočjo. Obiskovalci naj upoštevajo vse odredbe policije, varnostnikov in rediteljev," pravi Jakše.

Zelo pomembna bo tudi strpnost na cesti, poudarja prvi mož logistične službe Jože Ajdišek: "Nadaljevali bomo trajnostni razvoj. Pokazali bomo, kako naj ljudje v Planico čim bolj množično prihajajo peš. Te poti bi lahko bile letos v primeru slabega vremena blatne, a s primerno obutvijo to ni večja težava. Krožni prevozi so se lani zelo prijeli v kombinaciji z vlakom v Planico. Če bo zanimanje tudi letos veliko, bomo znova pognali izredne vlake. S krožnimi prevozi so vedno težave ob vrnitvi iz Planice. Lani smo v soboto poskusili z enim posegom, letos imamo novost. Vstopa se na boksih 1, 2, 3. Boks 1 bo šel za Kranjsko Goro in Podkoren, boks 2 za Rateče in po uri in pol tudi za Jesenice, boks 3 pa je namenjen vsem akreditiranim osebam."

Planica je odprta od 5. ure. | Foto: Vid Ponikvar Planica je odprta od 5. ure. Foto: Vid Ponikvar

Boste letos obiskali slovenski skakalni praznik v Planici?

  • Obvezno!
    71,56 %
    317 glasov
  • Letos pa res nimam razloga.
    19,86 %
    88 glasov
  • Smučarski skoki me ne zanimajo.
    8,58 %
    38 glasov
Oddanih 443 glasov

V Planico zgodaj, a ne prezgodaj. Do 5. ure je še zaprta.

Širši prireditveni prostor je ograjen, vstope bodo organizirali na treh glavnih mestih. Letos bodo predstavili novost, da bi se izognili gneči. Ustvarili bodo kontrolno cono, kjer bo potekal nadzor nad vstopnicami, in nato pregledna mesta za pregled prtljage. S tem bodo množico umirjali in pregled izvajali izredno hitro.

Za konec organizator gledalce opozarja še, naj gredo od doma čim prej, saj se lahko čas na poti podaljša. "Če pa pridejo prezgodaj, je to nova težava. Planica je zaprta do 5. ure zjutraj. Po tej uri spuščamo v Planico, prej ne. Torej – zgodaj, a ne prezgodaj v Planico," dodaja Ajdišek.

Program v Planici

Sreda, 22. 3. 2017
10.30, uradni preizkus letalnice

Četrtek, 23. 3. 2017
Kvalifikacije

9.00 Uradni trening
10.00 Uradni trening
11.00 Kvalifikacije

Petek, 24. 3. 2017
Posamična tekma

14.00 Poskusna serija
15.00 Prva serija
 Finalna serija

Sobota, 25. 3. 2017
Ekipna tekma

9.00 Poskusna serija
10.00 Prva serija
Finalna serija

Nedelja, 26. 3. 2017
Posamična tekma

9.00 Poskusna serija
10.00 Prva serija
Finalna serija

Ne spreglejte