Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
5. 2. 2019,
14.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

Nicole Schmidhofer Lindsey Vonn Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Ilka Štuhec Ilka Štuhec svetovno prvenstvo v alpskem smučanju Aare 2019

Torek, 5. 2. 2019, 14.00

5 let, 2 meseca

Aare, svetovno prvenstvo, superveleslalom (Ž)

Drama stotink z različnimi vlogami Shiffrinove, Vonnove in Štuhčeve

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Mikaela Shiffrin | Mikaela Shiffrin na poti do naslova svetovne prvakinje v superveleslalomu. | Foto Reuters

Mikaela Shiffrin na poti do naslova svetovne prvakinje v superveleslalomu.

Foto: Reuters

Ob grdem padcu Lindsey Vonn in osmem mestu Ilke Štuhec je na prvi tekmi svetovnega prvenstva v Aareju prvakinja v superveleslalomu postala najboljša smučarka zadnjih let Mikaela Shiffrin.

aARE 2019
Sportal Konec vrhunca zime: nasvidenje v Cortini d'Amezzo

Prav na današnji dan leta 2013 je najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov Tina Maze v Schladmingu postala svetovna prvakinja v superveleslalomu. Ko je v ciljnem izteku še zbirala zadovoljne misli, je na široko odprla usta in z zgroženostjo opazovala grd padec Lindsey Vonn. Šest let pozneje je s podobnimi mešanimi občutki in strahom na veliki zaslon ciljnega izteka proge v Aareju, ki gosti 45. svetovno prvenstvo, pogledala Mikaela Shiffrin. Njena rojakinja je namreč v zgornjem delu svojega zadnjega superveleslaloma v karieri ubrala previsoko linijo, zajela vratca in grdo padla. Tekma je bila nato prekinjena, Vonnova se je ob vidnih bolečinah sicer postavila na noge in se odpravila v dolino. Kot kaže, hujših posledic tokrat ne bo.

Fotogalerija
1 / 16

Drama stotink  

Le malo pred padcem Vonnove, ki se s tem prvenstvom poslavlja od smučarske karavane, pa je z nastopom dneva postregla Shiffrinova. Na skrajšani progi (zaradi vetra v zgornjem delu so namreč organizatorji štart prestavili na rezervno lokacijo), na kateri je vsaka napaka prišla še toliko bolj do izraza, se je prepustila svojemu igrivemu značaju. Čeprav so ji merilne naprave pri vseh merjenjih namerile skromne hitrosti, pa je bila v tehničnih odsekih vendarle bolj odločna in natančna od konkurence. Ob prečkanju ciljne črte je za vsega dve stotinki sekunde prehitela Italijanko Sofio Goggio, ki je še tretjo hitrostno preizkušnjo po vrnitvi po poškodbi končala med najboljšo trojico.

Ilka Štuhec je bila ob prihodu v cilj četrta, na koncu osma. | Foto: Reuters Ilka Štuhec je bila ob prihodu v cilj četrta, na koncu osma. Foto: Reuters

Četrtič zlata, prvič v superveleslalomu

Shiffrinova je torej že na prvi tekmi smučarskega vrhunca sezone v Aareju poskrbela, da bo še četrtič zapored svetovno prvenstvo zapuščala kot svetovna prvakinja. V Schladmingu, Vailu in St. Moritzu je bila najboljša v slalomu. Na zadnjem prvenstvu je bila ob tem še druga v veleslalomu. Tokrat je za predvajanje ameriške himne poskrbela že v prvem dejanju, kar pa vendarle ni presenečenje. Vodilna smučarka svetovnega pokala je namreč v tej zimi dobila že tri superveleslalomske preizkušnje, ob čemer velja dodati, da je na le treh tudi nastopila. Na superveleslalomskem prestolu je nasledila Avstrijko Nicole Schmidhofer, ki je bila ob porazu favoriziranih Avstrijk enajsta.

Sanjski začetek sezone za Mikaelo Shiffrin. | Foto: Reuters Sanjski začetek sezone za Mikaelo Shiffrin. Foto: Reuters

Ilka Štuhec blizu, a daleč

Vsega 26 stotink sekunde je za Shiffrinovo zaostala najboljša aktivna slovenska smučarka Ilka Štuhec, kar pa je Mariborčanko vseeno kar oddaljilo od želenega odra za zmagovalke in jo pahnilo na osmo mesto. Aktualna smukaška prvakinja je sicer nastopila dobro in bila v precejšnem delu proge zelo hitra. Prav zaradi hitrosti je na dveh delih nekoliko podaljšala zavoj. To se je na tako specifični tekmi takoj poznalo. O zgoščenosti deklet dovolj pove podatek, da je Viktoria Rebensburg na četrtem mestu za zmagovalko zaostala le sedem stotink, prva šesterica pa je bila zbrana v 16 stotinkah.

51 centimetrov za zlato

Razlika med Shiffrinovo in Goggio je, preračunano v razdaljo, znašala 51 centimetrov. Ilka Štuhec je za Američanko zaostala za 666 centimetrov.
Martin Čater in Miha Hrobat
Sportal Brutalna resnica: brez tveganja (tudi poškodb) ni uspeha

Dan D v nedeljo

Štuhčevo je na koncu od brona ločilo 21 stotink sekunde. "Zaostanek sem si verjetno nabrala povsod po malem. Na tako kratki progi in v zgoščeni konkurenci se to hitro pozna," je v prvi izjavi za TV Slovenija dejala Štajerka, ki je bila na omenjeni superveleslalomski tekmi SP 2013 šesta. Predlani je bila v St. Moritzu enajsta, a spomnimo, tedaj je pet dni pozneje v velikem slogu postala svetovna prvakinja v smuku. V najhitrejši disciplini bo visoko povsem upravičeno merila tudi tokrat. Smuk bo na sporedu v nedeljo. Do takrat Ilko čakata dodatno osvajanje proge na uradnih treningih in kombinacijski nastop, kjer prav tako, kljub pomanjkanju slalomskega treninga, ne bo brez možnosti za vrhunski rezultat.

Lindsey Vonn je preizkušnjo končala v snegu. | Foto: Reuters Lindsey Vonn je preizkušnjo končala v snegu. Foto: Reuters

Svetovno prvenstvo, superveleslalom (Ž):

 

Preberite še:

Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec v mrazu še ni pokazala zob
Ilka Štuhec
Sportal Mama kot Ilkina senca. Kaj pa oče?
Mikaela Shiffrin
Sportal Mikaela Shiffrin: Lindsey, vemo, da nisi obupala!
Zlata lisica
Sportal Organizatorji Zlate lisice nemogoče naredili mogoče
Ne spreglejte