Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
4. 2. 2019,
14.44

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

2

Natisni članek

Lindsey Vonn Ilka Štuhec Ilka Štuhec Aare 2019

Ponedeljek, 4. 2. 2019, 14.44

5 let, 2 meseca

PRED SVETOVNIM PRVENSTVOM

Ilka Štuhec v mrazu še ni pokazala zob

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

2

Ilka Štuhec | Ilka Štuhec je prvi trening končala na 14. mestu. | Foto Reuters

Ilka Štuhec je prvi trening končala na 14. mestu.

Foto: Reuters

Avstrijka Tamara Tippler je dobila uvodni trening pred nedeljskim smukom svetovnega prvenstva v Aareju. Ilka Štuhec, ki bo visoko merila tudi na torkovem superveleslalomu, je bila tokrat 14.

Kot bi se narava vsem tistim, ki so zaradi odpovedanih poletov v Aare pripotovali z veliko zamudo in/ali brez prtljage, skušala oddolžiti, je uvodni trening ženskega smuka pred začetkom svetovnega prvenstva potekal pred pravljično zimsko kuliso. Resda tudi v precej nizkih temperaturah (-10), ki pa niso zmedle Tamare Tipler. Avstrijka, ki je v svetovnem pokalu do zdaj štirikrat stala na stopničkah, a nikoli na najvišji, je bila namreč najhitrejša. Kar 38 stotink sekunde je za njo zaostala Corinne Suter, tretja pa je bila presenetljivo Norvežanka Kajsa Vichoff Lie.  

Ilka Štuhec
Sportal Mama kot Ilkina senca. Kaj pa oče?

Štuhčeva še ni pokazal zob

Medtem ko je prva smukačica svetovnega pokala Nicole Schdidhofer postavila četrti čas, pa Ilka Štuhec na prvem treningu še ni napenjala mišic in kazala zob. Dobesedno. Skrila jih je za zaščitno masko proti mrazu. V prenesenem pomenu besede pa je uvodni trening izkoristila za spoznavanje proge in še ni iskala najbolj neposrednih linij. Z zaostankom sekunde in pol je bila tokrat štirinajsta. Še bolj zadržana je bila Maruša Ferk, ki se je treninga udeležila zaradi kombinacije. Z zaostankom 8,16 in predvsem brez svoje opreme, ki je ostala nekje na poti v Aare, je pristala povsem na dnu.

Aare | Foto: Reuters Foto: Reuters

V torek napad na prve kolajne

Novo priložnost za spoznavanje proge in ponotranjenje zamišljenih linij bodo imele smukačice že v sredo. Še pred tem bo za njimi prva tekma prvenstva. V torek bo na sporedu superveleslalom, kar bo tudi realna prva priložnost za napad na slovensko kolajno. Štuhčeva namreč spada v krog favoritinj. Navsezadnje je dobila eno od petih superveleslalomskih tekem svetovnega pokala, in sicer v Val Gardeni. Spregledati ne gre niti dejstva, da je bila nato tudi v Cortini d'Ampezzo na dobri poti k zmagi, a je storila napako in odstopila. Predvsem pa ob izzvani sproščenosti lahko znova deluje igrivo in hitro.

Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec: Ne bom odšla kot invalid

Širok krog favoritinj

Poleg Štuhčeve bodo v središču pozornosti zanesljivo tudi vodilna smučarka svetovnega pokala Mikaela Shiffrin, sicer zmagovalka treh superveleslalomov sezone, a ob opombi, da je le na treh tudi nastopila, vselej nevarni Tina Weirather in Lara Gut Behrami, prerojena Norvežanka Ragnhild Mowinckle, olimpijska prvakinja Ester Ledecka (na treningu je padla, a brez posledic), ki se je prav na račun tekem v Aareju odpovedala nastopu na svetovnem prvenstvu v deskanju, nevarna povratnica po poškodbi Sofia Gogia in načeta, a vseeno zastrašujoče močna avstrijska ekipa na čelu z Nicole Schmidhofer. Prav ta bo nastopila tudi v vlogi branilke naslova.

Zadnji delovni teden za Lindsey Vonn. | Foto: Reuters Zadnji delovni teden za Lindsey Vonn. Foto: Reuters (Pred)zadnjič: Lindsey Vonn

Pod prav posebnimi žarometi pa se bo po 2236 metrov dolgi progi, ki bo potrebovala še nekaj popravkov organizatorjev, v tem tednu spuščala Lindsey Vonn. S torkovim superveleslalomom in nedeljskim smukom se namreč 34-letna Američanka ne poslavlja le od svetovnih prvenstev, temveč končuje dolgo in izjemno uspešno kariero. V njej je med drugim dobila kar 82 tekem svetovnega pokala, v zrak dvignila štiri velike in 16 malih globusov ter osvojila deset kolajn na velikih tekmovanjih. Lahko v Aareju, kjer je bila na prvem treningu enajsta, šest stotink pred Štuhčevo, doda še kakšno?

Prvi test tudi za smukače

Torkov program svetovnega prvenstva predvideva tudi prvi uradni trening za smukače. Slovenske barve bodo branili Boštjan Kline, Klemen Kosi, Miha Hrobat in Martin Čater. Pred potjo v Aare je o pričakovanjih spregovoril zadnji. Več v spodnji videoizjavi.

Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec v nov napad
Mikaela Shiffrin
Sportal Mikaela Shiffrin: Lindsey, vemo, da nisi obupala!
Ilka Štuhec
Sportal Trinajsterica v Ilkini senci
Ne spreglejte