Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
4. 2. 2019,
11.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,80

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Darja Črnko Igor Štuhec Aare 2019

Ponedeljek, 4. 2. 2019, 11.00

5 let, 2 meseca

KDO JE IGOR ŠTUHEC?

Mama kot Ilkina senca. Kaj pa oče?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,80
Ilka Štuhec | Ilka Štuhec: na tekmah pod maminim okriljem, oče pa je eden največjih navijačev. | Foto Matic Ritonja/Sportida

Ilka Štuhec: na tekmah pod maminim okriljem, oče pa je eden največjih navijačev.

Foto: Matic Ritonja/Sportida

"Svetovno prvenstvo bom spremljal z domačega naslanjača. Živčen? Malo že, a prepričan o tem, da tudi Ilka sama ve, česa je sposobna," na pragu svetovnega prvenstva v Aareju poudarja Igor Štuhec, oče prve dame slovenskega alpskega smučanja.

Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec v nov napad

Da je Darja Črnko, mama Ilke Štuhec, gonilna sila njene tekmovalne ekipe in svojevrsten smerokaz kariere, poudarjamo ob skoraj vsakem njenem uspehu. Po izobrazbi gradbena inženirka, ki se je preživljala tudi s smučarskim servisom in prodajo otroških igral, je kot trenerka in serviserka hčerki stala ob strani v prelomnih trenutkih kariere. Tudi takrat, ko so mlado Mariborčanko, kot je nekoč sama poudarila, mnogi že odpisali. V zadnjih letih je, tudi zaradi tekmovalnega razcveta in boljše finančne kondicije, vendarle nekoliko izpregla.

Na zasebnem letalu, ki je svetovno prvakinjo v soboto v družbi Mikaele Shiffrin, Federice Brignone in Wendy Holdener iz Maribora popeljalo na Švedsko, kjer se s torkovim superveleslalomom začenja svetovno prvenstvo, jo je tako spremljala kot vodja ekipe. Na letališču pa se je ob tem mudil tudi Igor Štuhec, Ilkin oče, ki pa je odpravo spremljal zgolj do terminala. "V Aare ne potujem. Tekme bom spremljal doma. Glasno in strastno," pravi.

Igor Štuhec med nedavnim obiskom tekem v Garmisch-Partenkirchnu | Foto: MaPa Igor Štuhec med nedavnim obiskom tekem v Garmisch-Partenkirchnu Foto: MaPa

Raje v cilju kot doma

In kdo pravzaprav je oče najmočnejšega orožja slovenske reprezentance na svetovnem prvenstvu? "V prvi vrsti nekdo, ki hčerki želi veliko sreče in uspehov. Sicer pa delujem v gradbeništvu, natančneje v projektivi," odgovarja naš štajerski sogovornik, ki že vrsto let ne živi s Črnkovo, a vseeno ostajata v dobrih odnosih.

Na hčerkinih tekmah je prisoten, kolikor je pač lahko, pravi. "Če gre za tekme, do katerih nas od doma loči od pet do šest ur, se s še nekaj družinskimi člani ali prijatelji z veseljem odpravim. Tako smo bili, recimo, v Cortini d'Ampezzo in Garmisch-Partenkirchnu. Tekme seveda raje spremljam v živo, torej v cilju, kot pa v domači dnevni sobi," dodaja.

Igor Štuhec v družbi partnerice Darje Kramberger, ki je bila kot fizioterapevtka Ilki po poškodbah v veliko pomoč. | Foto: Mediaspeed Igor Štuhec v družbi partnerice Darje Kramberger, ki je bila kot fizioterapevtka Ilki po poškodbah v veliko pomoč. Foto: Mediaspeed

Na dan tekme brez klica

Pred vrhuncem tekmovalne sezone deluje mirno. "Seveda, saj je Ilka suverena. Ko je takšna, jo je lažje gledati. Malce težje je takrat, ko se malo išče. To se tudi hitro vidi," odgovarja Štuhec, ki je s hčerko med sezono redno v stiku. "Na predvečer tekme se še slišiva, na dan tekme pa jo pustim povsem pri miru. Tisto je njen čas. Če pa sem na tekmi, jo nato tudi takoj pozdravim," pravi in ponosno pokaže na zastavo navijaškega kluba. Ta vključuje že 140 članov, a na tekme organizirano še ne potujejo.

V tej zimi se je že veselil kar dveh zmag in skupno štirih uvrstitev na stopničke za zmagovalce. Je pričakoval tako hitro in predvsem uspešno vrnitev po sezoni tekmovalne odsotnosti zaradi poškodbe kolena? "Težko bi govoril o pričakovanjih. Predvsem smo vsi skupaj upali," odgovarja Igor Štuhec, sicer tudi sam navdušen smučar. Prav zaradi tega tudi na drugačen način dojema Ilkino spogledovanje s hitrostjo. "Rad smučam hitro. Vem, da tudi ona uživa v tem. Privoščim ji, da to lahko počne na tako visoki ravni. Ni me strah," zatrjuje, medtem ko za poškodbe s cmokov grlu dodaja, da so del poklica.

Sportal Druga plat Ilkine zgodbe o uspehu: bolečina, dolgovi, strah …
Darja Črnko
Sportal Ko Ilki ni treba spraševati, ali ima dovolj denarja za tekmo
Sportal Je normalno, da vsak teden odpeljejo vsaj enega smučarja?
Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec: Ne bom odšla kot invalid
Ilka Štuhec
Sportal Trinajsterica v Ilkini senci
Ne spreglejte