Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
2. 2. 2019,
15.35

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

Natisni članek

Aare 2019 Ilka Štuhec Ilka Štuhec Lindsey Vonn Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Zlata lisica

Sobota, 2. 2. 2019, 15.35

5 let, 2 meseca

JUNAKINJA ZLATE LISICE

Mikaela Shiffrin: Lindsey, vemo, da nisi obupala!

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24
Mikaela Shiffrin | Mikaela Shiffrin: prišla, videla, (dvakrat) zmagala. | Foto Matic Ritonja/Sportida

Mikaela Shiffrin: prišla, videla, (dvakrat) zmagala.

Foto: Matic Ritonja/Sportida

"Pravijo, da je dolgočasno, če zmaguje ena in ista oseba. Meni vsekakor ni dolgočasno," po dveh zmagah v Mariboru poudarja Mikaela Shiffrin, ki se je pred selitvijo na Švedsko, kamor odhaja v družbi Ilke Štuhec, dotaknila tudi skorajšnje upokojitve Lindsey Vonn.

Mikaela Shiffrin
Sportal Shiffrinova na vrhu brez klasične družbe

Lani je dobila obe preizkušnji v Kranjski Gori. Letos je bila dvakrat najboljša še v Mariboru. Vnovič je dokazala, da ni le mojstrica različnih terenov, temveč tudi različnih podlag. Vselej napadalna, odzivna in pripravljena na pospeševanje. "Vsaka tekma je nov izziv. Tokrat je bil za vse izziv prilagajanje na podlago v teh visokih temperaturah. Izziv sem dobro sprejela. Smučala sem pametno in tudi dovolj hitro. Bila sem taktično dovolj močna in v odločilnih delih dovolj hitra," je po že 56. zmagi v karieri dejala Mikaela Shiffrin, znova tudi zmagovalka obeh tekem, torej prava zlata lisica.

"Se vidimo prihodnje leto!" | Foto: Matic Ritonja / Sportida "Se vidimo prihodnje leto!" Foto: Matic Ritonja / Sportida Ne mara številk

Zmage se kopičijo, rekordi padajo. Le v tej zimi je vknjižila že 13 zmag. Skupno že 56. Jasno, ob dveh zlatih olimpijskih kolajnah, treh naslovih svetovne prvakinje ter dveh velikih in petih malih globusih. Ob podobnem nadaljevanju bi v nekaj letih lahko ogrozila tudi Ingemarja Stenmarka in njegovih 86 zmag.

"Skoraj po vsaki tekmi mi postrežejo s kakšnim statističnim podatkom. Iskreno? Te številke razčlovečijo to, kar delamo. Enega dneva pač ne moreš dati v številko. Ljudje pravijo, da je dolgočasno, če zmaguje ena in ista športnica. A zame ni dolgočasno. Trdo delam, si postavljam nove izzive in se izboljšujem. Tekmic je veliko. Tudi njim zanesljivo ni dolgočasno," odgovarja 23-letna Američanka, zdaj nesporna prva zvezdnica "belega cirkusa".

Maribor ji je pri srcu

"Čestitke organizatorjem za dobro delo. V Mariboru vedno rada nastopam. Všeč mi je tudi stik z mestom. Podobno je v Zagrebu, kamor grem prav tako zelo rada. Večinoma smo v manjših krajih, zato se je lepo sprehoditi po mestnih ulicah. Jaz sem si vzela čas celo za obisk frizerja. Priporočila mi ga je Ilka Štuhec," je Štajercem na dušo popihala vodilna smučarka svetovnega pokala, ki bo danes z mariborskega letališča z zasebnim letalom poletela proti Švedski. Mesto v letalu ji je ponudila prav Štuhčeva.

Lindsey Vonn
Sportal Lindsey Vonn ima dovolj

"Lindsey Vonn je največja"

Ob slovesu iz Maribora se je dotaknila tudi rojakinje Lindsey Vonn, ki je dan pred tem naznanila, da po svetovnem prvenstvu v Aareju končuje kariero. "Mislim, da nihče ni pripravljen na njeno slovo. Tudi ona ni. Je pa v svojem sporočilu zapisala, da ni obupala. Pomembno je, da ji damo vedeti, da nam je to jasno. Ni obupala. Vedno se je borila. Med poškodbami, med količki. Zato zanesljivo ni obupala. Ona je največja. O tem ni nobenega dvoma," je z izbranimi besedami spregovorila o rojakinji, s katero se bo na terenu še zadnjič pomerila v torek, ko bo Aare gostil superveleslalom svetovnega prvenstva.

Petkovo zmago si je razdelila s Petro Vlohovo. V soboto je na najvišjo stopničko stopila sama. | Foto: Vid Ponikvar Petkovo zmago si je razdelila s Petro Vlohovo. V soboto je na najvišjo stopničko stopila sama. Foto: Vid Ponikvar

"Ne, ne grem v njene čevlje"

Zdravstvena kalvarija Vonnove sproža tudi vprašanja o idealnem času za upokojitev. Pogled Mikaele Shiffrin? "Nikoli ni pravi čas, da se posloviš od nečesa, kar imaš tako zelo rad. Lindsey je lep primer. Dolgo je bila del tega športa. In šport je bil del nje. Ona je bila velik navdih za športnike in spremljevalce tega dogajanja. Je prava zvezdnica," odgovarja stara in nova "lisička", ki nikakor ni pripravljena prevzeti vloge njene naslednice. "Njenih čevljev ni mogoče zapolniti. Jaz tega ne bom niti poizkusila. Morda sem lahko obraz tega športa. Morda me imate lahko za zvezdnico. Bode Miller, Lindsey Vonn, Marcel Hirscher … To so velika imena našega športa. Morda sem del tega. Se trudim. Nemogoče pa je naslediti Lindsey. Kar je storila za šport, je neverjetno. To je njeno. Naj tako tudi ostane," odgovarja.

Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec v nov napad
Zlata lisica 2019 veleslalom Petra Vlhova, Mikaela Shiffrin, Ragnhild Mowinckel
Sportal Vrhunec rivalstva: pod Pohorjem kar dve zmagovalki
Ne spreglejte