SiolNET. Sportal Zimski športi
6,72

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Odločitev je padla

Lindsey Vonn ima dovolj

6,72

termometer

Lindsey Vonn | Lindsey Vonn se je odločila, da hitreje, kot je želela, konča svojo bogato športno pot. | Foto: Sportida
Lindsey Vonn se je odločila, da hitreje, kot je želela, konča svojo bogato športno pot. Foto: Sportida

Ameriška smučarska zvezdnica Lindsey Vonn je napovedala konec kariere. Telo ji sporoča, naj odneha. Po svetovnem prvenstvu v Aareju mu bo tudi prisluhnila.

Zlata lisica 2019 veleslalom Petra Vlhova, Mikaela Shiffrin, Ragnhild Mowinckel Sportal Vrhunec rivalstva: pod Pohorjem kar dve zmagovalki

Ni je v Mariboru. Od Zlate lisice se je, ne da bi tedaj to vedela, poslovila že leta 2016. Ob tem je zanimivo, da je Lindsey Vonn eno od bund v svoji kolekciji proizvajalca Under Armour poimenovala prav Maribor. A to ni razlog, da je Američankino ime v petkovih popoldanskih urah, ko se je vrvež s snežnega štadiona, kjer sta si veleslalomsko zmago razdelili njena rojakinja Mikaela Shiffrin in Slovakinja Petra Vlhova, razpršil, še enkrat zakrožilo po smučarskih krogih. Vonnova je v središčno vlogo vstopila zaradi končne naznanitve konca dolge in uspešne športne kariere. Podobno kot pred dnevi Aksel Lund Svindal je sporočila, da bo na bližajočem se svetovnem prvenstvu v Aareju nastopila še v smuku in superveleslalomu, nato pa smuči postavila v kot.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

It’s been an emotional 2 weeks making the hardest decision of my life, but I have accepted that I cannot continue ski racing. I will compete at the World Championships in Downhill and SG next week in Åre, Sweden and they will be the final races of my career. I have always pushed the limits of ski racing and it has allowed me to have amazing success but also dramatic crashes. I have never wanted the storyline of my career to be about injuries and because of that I decided not to tell anyone that I underwent surgery this past spring. A large portion of cartilage that had delaminated from my bone was removed. My crash in Lake Louise last year was much more painful than I let on, but I continued to race because I wanted to win a medal in the Olympics for my late grandfather. Again, I rehabbed my way back this summer and I felt better than I had in a long time. Then I crashed in Copper this November and injured my left knee, tearing my LCL plus sustaining 3 fractures. Despite extensive therapy, training and a knee brace, I am not able make the turns necessary to compete the way I know I can. My body is broken beyond repair and it isn't letting me have the final season I dreamed of. My body is screaming at me to STOP and it’s time for me to listen. Honestly, retiring isn’t what upsets me. Retiring without reaching my goal is what will stay with me forever. However, I can look back at 82 World Cup wins, 20 World Cup titles, 3 Olympic medals, 7 World Championship medals and say that I have accomplished something that no other woman in HISTORY has ever done, and that is something that I will be proud of FOREVER! I always say, “Never give up!” So to all the the kids out there, to my fans who have sent me messages of encouragement to keep going… I need to tell you that I’m not giving up! I’m just starting a new chapter. Don’t lose faith in your dreams, keep fighting for what you love, and if you always give everything you have you’ll be happy no matter what the outcome. Thank you for the amazing years, for always supporting me, and for making my job so fun. Can’t wait to see some of you in the finish in Åre where I will give it my all one last time. Love always, Lindsey

A post shared by L I N D S E Y • V O N N (@lindseyvonn) on

Telo ji govori ...

"Zadnja dva tedna sta bila čustvena, sprejeti pa se morala najtežjo odločitev v svojem življenju," je konec kariere na družbenih omrežjih naznanila 34-letna Američanka iz Minnesote, ki pa že vrsto let živi v Koloradu. "Vedno sem iskala skrajne smučarske meje, kar mi je prineslo tako izjemne uspehe kot dramatične padce. Nikoli pa nisem želela, da bi mojo kariero zaznamovale predvsem poškodbe, zato sem lansko pomlad zamolčala tudi novo operacijo," razkriva Vonnova. "Moje telo je nepopravljivo zlomljeno. Ne dovoli mi zadnje sezone, o kateri sem sanjala. Govori mi, naj se ustavim, in zdaj mu bom prisluhnila," je dodala.

Veličastna kariera

Z napovedanim odhodom Lindsey Vonn se končuje ena od najbolj veličastnih karier v zgodovini alpskega smučanja. Američanka jo je zaznamovala predvsem z uspešnostjo na tekmah svetovnega pokala, kjer je slavila kar 82 zmag. Daleč največ med dekleti in le štiri manj od Ingemarja Stenmarka. Skupno je zbrala kar 137 uvrstitev na oder za zmagovalke. V domači vitrini ima tudi kar štiri velike kristalne globuse. Ob tem je osvojila še osem malih globusov v smuku, pet v superveleslalomu in tri v kombinaciji. Pomemben del opusa je ustvarila tudi na velikih tekmovanjih, s katerih se je vrnila z desetimi kolajnami. Dvakrat je bila svetovna in enkrat olimpijska prvakinja.

Lindsey Vonn | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Ingemar Stenmark ostaja rekorder

Smučarka, ki je v smučarski svet vnesla zvezdniški blišč in zanimanje za ta šport deloma vzbudila tudi v Združenih državah Amerike, pa se poslavljala z manjšim cmokom v grlu. Za popolno zadovoljstvo ob koncu kariere ji ob boljšem zdravstvenem stanju manjkajo vsaj še štiri zmage, s katerimi bi na večni lestvici prehitela Ingemarja Stenmarka. To je bil v zadnjih letih njen največji cilj. "Ta občutek me bo stalno spremljal. Vseeno pa mi je uspelo nekaj, kar ni še nobeni ženski. Na to bom vedno ponosna," je ob naštevanju svojih dosežkov še dodala LV.

 

 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 557
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin