Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 2. 2019,
11.10

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

3

Natisni članek

Zlata lisica Maribor alpsko smučanje Meta Hrovat

Nedelja, 3. 2. 2019, 11.10

5 let, 3 mesece

Po koncu Zlate lisice

Organizatorji Zlate lisice nemogoče naredili mogoče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

3

Zlata lisica | Pod streho je nova Zlata lisica. | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Pod streho je nova Zlata lisica.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Mariborčani so se znova izkazali z organizacijo Zlate lisice. Nemogoče so naredili mogoče. Kljub odjugi so izpeljali obe načrtovani tekmovanji, na katerih sta zmagali najboljši v tem trenutku. Najboljša slovenska lisička je bila Gorenjka Meta Hrovat, ki so jo, kot pravi prvi med pohorskimi lisjaki Srečko Vilar, v Mariboru vzeli za svojo.

"Letos ni bilo lahko organizirati in izpeljati tekmovanja v obeh dnevih. Uspelo nam je vse, kar smo si zadali. Še posebej smo zadovoljni zato, ker je proga zdržala po tehnični plati. Proga je bila narejena zelo dobro, predvsem njena osnova, bazična priprava. V nadaljevanju so bile narejene prave stvari, zato pohvala našim ljudem na progi, ki jim je to uspelo narediti, omeniti pa moram tudi upravljavca smučišč Marprom. Pomagali smo drug drugemu in to izpeljali," je bil po po novi uspešno izbojevani bitki z vremenom v izjavi za STA zadovoljen generalni sekretar organizacijskega odbora Zlate lisice Srečko Vilar.

"Organizacijsko smo zadevo peljali po nekem standardnem programu, se pravi z delom v mestu in na stadionu. Tudi to nam je uspelo. Uspelo nam je izpeljati tudi zelo pomemben vidik organizacije velikega tekmovanja, to je prometni režim, to so parkirišča, brezplačna vožnja avtobusa z lokalnim avtobusom. Tudi s te plati vsa pohvala Mestni občini Maribor na čelu z novim županom, saj so znali prisluhniti našim željam," je še dejal.

Zlata lisica | Foto: Matic Ritonja/Sportida Foto: Matic Ritonja/Sportida

"Prav tako moram reči, da smo, športno gledano, zelo zadovoljni z obema dnevoma tekmovanja, kajti že dolgo časa se v svetovnem pokalu ni zgodilo, da bi bilo tako zelo zanimivo gledati finalno vožnjo. Skoraj vsaka tekmovalka, ki je na veleslalomu in slalomu prišla v cilj, je postala vodilna in to da draž smučanju, temu, da je občinstvo živelo s tem tekmovanjem, sodelovalo. Zato z moje strani pohvala občinstvu, da se je znalo - ne glede na to, da vreme prvi dan, v petek, ni bilo idealno, drugi dan pa smo imeli malo mešano vreme, malo sonca, dežja, vetra - vživeti v ta smučarski spektakel, ki se je zgodil pod Pohorjem na 55. Zlati lisici," je poudaril Vilar.

Zadovoljni s številom obiskovalcev

Pred Zlato lisico so ocenjevali, da si bo tekmi skupaj ogledalo 20 tisoč obiskovalcev: "Žal tega nismo dosegli. To je bila naša želja, smo bili pa blizu 15 tisoč obiskovalcem v dveh dnevih tekmovanja, vključno z VIP-šotori in preostalim. Kot organizatorji smo zelo zadovoljni s številom obiskovalcev. Vse je tako, kot mora biti."

Pomemben del Zalet lisice je tudi poslovni vidik: "Poslovni vidik je vsaj v tem trenutku, ko na hitro vlečemo številke skupaj, tudi pozitiven. To pomeni, da nismo v projektu izstopali z nekimi dodatnimi stroški. Nad vsem smo imeli nadzor. Verjamem, da bomo tudi v zaključnem poročilu prikazali pričakovano zelene številke, kar pomeni normalno delovanje Alpsko-smučarskega kluba (ASK) Branik oziroma sofinanciranje programa mladih."

Zlato lisico je obiskalo približno 15 tisoč obiskovalcev. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Zlato lisico je obiskalo približno 15 tisoč obiskovalcev. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

In kako je razdeljen kolač? "Približno 70 odstotkov sredstev je zagotovljenih skozi mednarodne pogodbe, televizijske pravice in marketing. Trideset odstotkov pa ustvarimo z lastnim delom," o proračunu prireditve, ki presega milijon evrov, pravi Vilar.

Zadovoljne tudi tekmovalke

Z letošnjo "Lisičko" niso bili zadovoljni le pohorski lisjaki, ampak tudi lisičke, torej tekmovalke: "Moram reči, da so bile zadovoljne, res pa je, da so povedale, da na vreme ne moremo vplivati. Vreme ni bilo ravno naklonjeno tekmovanju. Bile so zadovoljne predvsem s tem, da se je spet športno pokazalo, da so zmagale najboljše. Zadnji vstop Mikaele Shiffrin v cilj, da tako rečem, je dal tekmovanju piko na i. Če si res dober, si res dober, kar je tudi dokazala."

O najbolj priljubljeni Mariborčanki ta hip pa: "Ilka Štuhec je izpolnila našo željo, verjamem, da je izpolnila tudi svoja pričakovanja. Njen drugi tek v drugi polovici je bil ne dober, ampak fantastičen. Mislim, da je sama sebi dokazala, da je res v izvrstni formi in da lahko s svetovnega prvenstva pričakujemo res, res dobre rezultate."

Ilka Štuhec je navdušila z nastopom v veleslalomu. | Foto: Vid Ponikvar Ilka Štuhec je navdušila z nastopom v veleslalomu. Foto: Vid Ponikvar

Odlično se je odrezala tudi mlada Kranjskogorčanka Meta Hrovat z osmim mestom na veleslalomu, 11. na slalomu ter skupno šestim mestom v pohorski kombinaciji: "Mi v Mariboru smo jo vzeli za svojo, ker je res ženska, ki ne popušča. Tako kot mi organizatorji ne popuščamo, borimo se do zadnje sekunde, tako se tudi ona bori z nami skupaj."

O letošnji upravičeno zlati lisički Mikaeli Shiffrin, ki je dobila obe preizkušnji, veleslalomsko zmago si je razdelila s Slovakinjo Petro Vlhovo, v slalomu pa je bila na najvišji stopnički zmagovalnega odra sama: "Mikale je skoraj že postala Mariborčank in je res neverjetna. V Mariboru se zelo dobro počuti in upam, da bo tako tudi vnaprej."

Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec v nov napad

Še naprej na sporedu februarja

Zlata lisica tudi v prihodnje ostaja na sporedu februarja: "Februarski termin nam najbolj ustreza, kar pomeni, da bomo v prihodnje zelo veseli, če bomo v tem terminu - v drugi polovici januarja ali na začetku februarja. Počakali bomo, da vidimo, kaj se bo zgodilo v Mednarodni smučarski zvezi glede sprememb v koledarju, ampak zagotovo bomo zraven."

Organizatorji so sobotni slalom začeli že ob pol štirih zjutraj. Noč je bila topla, pod Pohorjem je bilo plus deset stopinj, zato je bilo treba posredovati s soljo. Ko so si tekmovalke nato ogledale progo, je bilo že jasno, da je bila odločitev pravilna in da je snežna površina utrjena dovolj globoko.

V pomladnih razmerah - vremenska napoved je bila na srečo napačna in namesto dežja je občasno celo posijalo sonce - je Zlata lisica kot že tolikokrat do zdaj tekmo izpeljala ne glede na vreme. Pod Pohorjem je najboljše smučarke na svetu bodrilo 6.000 navijačev, med njimi je bil ob slovenskem zunanjem ministru Miru Cerarju tudi slovaški premier Peter Pellegrini.

Za izvedbo tekmovanja je skrbelo 600 ljudi. Veliko je bilo zanimanje tudi za televizijski prenos Zlate lisice, ki ga je v dogovoru z Infrontom, lastnikom TV-pravic, kot vedno izvedla TV Slovenija. Neposredno so Zlato lisico prenašale televizije v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Slovaškem, Norveškem, Švedskem, v Švici, na Finskem, prek Eurosporta v vsej Evropi in Aziji, v ZDA pa NBC.

Preberite še:

Mikaela Shiffrin
Sportal Mikaela Shiffrin: Lindsey, vemo, da nisi obupala!
Mikaela Shiffrin
Sportal Shiffrinova na vrhu brez klasične družbe
Maruša Ferk
Sportal "Kot 30-letnica v telesu 20-letnice"
Zlata lisica 2019 veleslalom Petra Vlhova, Mikaela Shiffrin, Ragnhild Mowinckel
Sportal Vrhunec rivalstva: pod Pohorjem kar dve zmagovalki
Ne spreglejte