Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
1. 10. 2018,
4.31

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,79

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Grega Koštomaj Anja Šešum Sölden Lake Louise Lindsey Vonn

Ponedeljek, 1. 10. 2018, 4.31

5 let, 6 mesecev

ILKA ŠTUHEC NA PRIPRAVAH ZA NOVO SEZONO

Ilka blizu, a še tako daleč

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,79
Ilka Štuhec smučanje | Še slaba dva meseca do prave tekmovalne vrnitve. | Foto Matjaž Vertuš

Še slaba dva meseca do prave tekmovalne vrnitve.

Foto: Matjaž Vertuš

Medtem ko se bodo veleslalomsko usmerjeni alpski smučarji že ta teden v Söldnu podali v novo tekmovalno sezono, pa Ilko Štuhec do trenutka, ko bo stopila pred štartno palico, čakata še skoraj dva meseca. "Dva meseca trdega dela," dodaja povratnica v "beli cirkus".

"Koleno? Za katero me sprašujete," na zdaj že kar tradicionalna vprašanja o zdravju odgovarja Ilka Štuhec in s tem osvetljuje dejstvo, da je v zadnjem desetletju po dveh hujših poškodbah prestala že več operacij. A po zadnji, od katere bosta ta mesec minili že dve leti, si je vzela dovolj časa za temeljito rehabilitacijo in postopno vračanje v trenažni proces. Predvsem pa si je v luči sezone 2018/19 vzela pravico do časovno zelo obsežnega pripravljalnega obdobja.

Mikaela Shiffrin
Sportal Zlata ameriška smučarska kraljica bo sama sebi največja tekmica

Na sneg je namreč prvič stopila februarja, nato ob strogem nadzoru in omejitvah smučanje potegnila globoko v pomlad, zadnje mesece pa posvetila klasičnim kondicijskim in snežnim treningom. Prav zaradi tega ne skriva, da je tekmovalno že nekoliko neučakana, a bo vseeno "zdržala" vse do 30. novembra in prve smukaške tekme v Lake Louiseu.    

Do prave zime jo čaka še kar nekaj kondicijskega dela. | Foto: Matjaž Vertuš Do prave zime jo čaka še kar nekaj kondicijskega dela. Foto: Matjaž Vertuš Blizu, a daleč

"Vsekakor bi bila v tem trenutku najraje na snegu, a trenutno sem zadovoljna. Raven pripravljenosti je za ta čas ustrezna. Vem pa, da me do Lake Louisea čaka še veliko dela. Ob tem sem vesela, da v ekipi stanje kolena, o katerem ste me spraševali, ni več tema pogovorov," sproščeno pripoveduje še vedno aktualna svetovna prvakinja v smuku, ki se je tudi zaradi že omejene zajetne tekmovalne vrzeli ob robu priprav v Čilu odločila za nastop na tekmi južnoameriškega pokala in v skromni konkurenci slavila prepričljivo superveleslalomsko zmago.

"Tekme smo se lotili povsem zares. Celotna priprava je potekala tako, kot da bi šlo za preizkušnjo svetovnega pokala. Začutila sem želeni tekmovalni adrenalin. Bilo je prijetno napeto. Počutila sem se domače," o obujenih tekmovalnih občutkih pripoveduje Mariborčanka, ki bo ta mesec dopolnila 28 let.

Veslaški eksperiment na Ljubljanici. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Veslaški eksperiment na Ljubljanici. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Potrditev pravega smukaškega položaja

In kako naprej? "Trenirati! Kondicija, čim več smučanja in vse spremljevalne obveznosti. Sprva v Evropi, nato pa se bomo z ekipo pred začetkom tekem v hitrih disciplinah odpravili še na treninge v Naisko v Kanadi," pripoveduje Štuhčeva, ki se je v petek v družbi Boštjana Klineta na povabilo opremljevalca Energiapura udeležila tudi testa v vetrovnem kanalu. Z videnim je bila zadovoljna.

"Vem, da je moj smukaški položaj dober. Spreminjanje bi bilo nesmiselno. Sem pa dobila točne podatke in pravzaprav potrditve tistega, kar že vem. Predvsem pa je pomembno, da so tisti, ki se ukvarjajo z našimi tekmovalnimi dresi, dobili koristne povratne informacije," novo izkušnjo, ki je bila še pred leti za slovenske smučarje težko dosegljiva, opisuje slovenska športnica leta 2017.

Ilka Štuhec se že četrto leto pripravlja v sodelovanju z Anjo Šešum. | Foto: MaPa Ilka Štuhec se že četrto leto pripravlja v sodelovanju z Anjo Šešum. Foto: MaPa "Pripravljena je!"

S trditvijo, da ni več "uboga povratnica po poškodbi", je, kot vse kaže, okužila tudi preostale člane svoje ekipe. Tako je za smučanje odgovorni trener Gregor Koštomaj treningom v Čilu pripisal visoko oceno, zadovoljna pa je tudi kineziologinja Anja Šešum, ki je letos v celoti prevzela program kondicijske vadbe. Zanj je bil v preteklosti zadolžen Marko Borko, sicer trener v NK Maribor.

"Ilka deluje dobro. Z videnim sem zadovoljna. Nekateri parametri so se celo izboljšali. V nekaterih ni bila še nikoli tako dobra. Seveda so tudi še kakšna slabša področja, a vse to spremljamo in se znamo odzvati. Zdaj vstopamo v zadnji del kondicijskih priprav. Želimo dopolniti poletno delo," pravi Šešumova, sicer tudi nekdanja veslačica, ki je v Ilkini družbi v soboto znova sedla v čoln in se med dvojnimi dvojci preizkusila na tradicionalni šprinterski regati na Ljubljanici. "Veslanje je dober trening. Prioriteta ostaja smučanje," v en glas zagotavljata Štajerki.  

Razmišlja predvsem o sebi

Tako kot v svoji sanjski sezoni, ko ni prav veliko govorila o rezultatskih ambicijah, še precej manj pa o tekmicah, tudi letos izpostavlja osredotočenost na trenažni program. A ob zanjo značilnem skomigu ramen in smehu, s katerim sklene kratke odgovore, se verjetno tudi sama zaveda, da jo ob vrnitvi v "beli cirkus" ne čaka prav nič popustljiva konkurenca, ki pa bo v hitrih disciplinah tokrat močnejša.

Navsezadnje rekorderka po številu zmag na tekmah svetovnega pokala Lindsey Vonn ne skriva odločnosti pred svojo po vsej verjetnosti zadnjo sezono. Tudi njega rojakinja Mikaela Shiffrin bo kljub tehnični osnovi svojo priložnost vsaj nekajkrat iskala tudi v hitrih disciplinah. Tam pa bodo na dobro nadaljevanje stavile tudi letos starejša in s tem bolj izkušena Soffia Goggia, Lara Gut, ki se bo odpovedala kombinacijam, pa Tina Weirather

Veslanje Ljubljanica Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec znova v akciji, a tokrat malce drugačni
Ana Drev
Sportal Negotov slovenski pogled proti Söldnu
Ne spreglejte