Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 1. 2023,
10.27

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,62

9

Natisni članek

Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Sljeme Zagreb

Četrtek, 5. 1. 2023, 10.27

1 leto, 3 mesece

Zagreb, Sljeme

Veter in spomladanske temperature odnesle slalom na Sljemenu, Hrvati že v sredo pod plazom kritik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,62

9

Zagreb Sljeme | Zaradi slabih razmer so organizatorji odpovedali drugi slalom na Sljemenu. | Foto Guliverimage

Zaradi slabih razmer so organizatorji odpovedali drugi slalom na Sljemenu.

Foto: Guliverimage

Potem ko se je v sredo marsikdo zgražal nad razrito progo na Sljemenu nad Zagrebom, kjer so izpeljali že tradicionalni ponovoletni slalom pod žarometi, ki je 81. zmago v karieri prinesel Američanki Mikaeli Shiffrin, so organizatorji danes naravi morali priznati premoč in odpovedati drugo slalomsko preizkušnjo na istem prizorišču. To hkrati tudi pomeni, da bo Shiffrinova na izenačitev po številu zmag v svetovnem pokalu, ki je v lasti njene rojakinje Lindsey Vonn (82), morala počakati vsaj do Kranjske Gore, kjer bosta ta konec tedna na sporedu dva veleslaloma za zlato lisico.

Mikaela Shiffrin
Sportal Neustavljiva Shiffrinova diha za ovratnik Vonnovi, Bucikova do izida sezone

Zaradi slabih razmer, ki jih je povzročilo spomladansko vreme z visokimi temperaturami in vetrom, organizatorjem zagrebških preizkušenj enostavno ni preostalo drugega, kot da današnji slalom odpovejo.


To hkrati tudi pomeni, da bo Američanka Mikaela Shiffrin, ki je v sredo na Sljemenu vknjižila 81. zmago v svetovnem pokalu, na izenačitev ženskega rekorda po številu zmag v svetovnem pokalu, ki je v lasti njene rojakinje Lindsey Vonn (82), morala počakati vsaj do Kranjske Gore, kjer bosta ta konec tedna na sporedu dva veleslaloma za zlato lisico.

Zagreb Sljeme | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Na udaru kritik

O slabih razmerah na Sljemenu se je veliko govorilo že v sredo, ko so na smučišču nad Zagrebom izpeljali prvi slalom za ženske v tem letu. Temperatura na Sljemenu je bila visoko nad lediščem, na progi pa so se hitro pojavile številne luknje, ki so smučarkam močno oteževale delo, o čemer so na glas tarnale tudi po koncu preizkušnje.

"Vse je bilo precej težko, a se na progi nisem počutila ogroženo. V drugi vožnji je bila v spodnjem delu res velika luknja, s katero so nekatere smučarke imele težave, a sem jo sama videla med ogledom proge in vedela, da moram biti tam še posebej previdna. Praktično povsod so bile luknje, a sem presodila, da ne bom imela večjih težav," je po koncu o progi dejala Američanka Mikaela Shiffrin.

Mikaela Shiffrin je v sredo na Sljemenu dosegla že 81. zmago v svetovnem pokalu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Mikaela Shiffrin je v sredo na Sljemenu dosegla že 81. zmago v svetovnem pokalu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Preživela sem. Dobesedno. Še nikoli nisem videla česa takega, še nikoli nisem videla takšnih lukenj na progi. Navdušena sem nad uvrstitvijo in tem, da sem zdržala vse," je povedala italijanska smučarka Marta Rossetti, ki je osvojila 19. mesto.

"Upali smo, da se lanska polomija iz Zagreba ne bo nikoli več ponovila"

Še posebej na glas pa so prizorišče v Zagrebu kritizirali na švicarskem portalu SkiAct. "O tem, kakšno stanje je na Sljemenu, najbolje priča podatek, da se je moral švicarski trener Christoph Kienzl izogniti luknjam, da je lahko postavil progo. Vsi le upamo, da se ne bo kdo poškodoval, kot se je lani Victor Muffat-Jeandet. Upali smo, da se lanska polomija iz Zagreba ne bo nikoli več ponovila. A se ponavlja ... Slišimo smučarke, ki se med seboj pogovarjajo, da so zaskrbljene, ker se zdi, da se ta zadeva ne dotakne nikogar. Kot kaže, to pomeni, da se bomo morali v prihodnjih letih vse bolj prilagajati katastrofalnim razmeram," so zapisali Švicarji.

Z zelo podobnimi razmerami so se spopadli tudi moški smučarski kolegi, in sicer z luknjami na prizorišču v Garmisch-Partenkirchnu, kjer je bil na koncu najhitrejši Norvežan Henrik Kristoffersen.

Preberite še:

Urs Kryenbühl
Sportal Komaj se je vrnil, pa si je spet strgal vezi
Podkoren Zlata lisica
Sportal Zelena luč za Zlato lisico v Kranjski Gori
Semmering Ana Bucik
Sportal Ana Bucik kot nekoč Tina Maze, 80. zmaga za Shiffrinovo
Ne spreglejte