Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 12. 2022,
19.32

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,72

2

Natisni članek

Tina Maze Paula Moltzan Anna Swenn Larsson Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin slalom Nika Tomšič Semmering Tina Robnik Ana Bucik alpsko smučanje

Četrtek, 29. 12. 2022, 19.32

1 leto, 3 mesece

alpsko smučanje, slalom (ž), semmering

Ana Bucik kot nekoč Tina Maze, 80. zmaga za Shiffrinovo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,72

2

Semmering Ana Bucik | Ana Bucik številke 1 ni najbolje unovčila, a po boljšem finalnem nastopu je osvojila osmo mesto | Foto Guliver Image

Ana Bucik številke 1 ni najbolje unovčila, a po boljšem finalnem nastopu je osvojila osmo mesto

Foto: Guliver Image

Mikaela Shiffrin je na slalomu na Semmeringu dosegla 80. zmago v svetovnem pokalu. Ana Bucik je osvojila osmo mesto. Kljub štartni številki 1 prva vožnja za Goričanko ni bila najboljša, saj je bila z zaostankom sekunde in 64 stotink deseta. Bolje je smučala v finalu. Na tem slalomu je bila doslej v prvi deseterici ena sama Slovenka, pred desetimi leti Tina Maze (tretja).

Mikaela Shiffrin
Sportal Shiffrin z novo zmago vse bližje rekordnim številkam, Ana Bucik med 15

Drugi vožnji dveh veleslalomov na Semmeringu Ani Bucik ta teden nista uspeli, drugače je bilo na četrtkovem slalomu na tem avstrijskem prizorišču tekem svetovnega pokala. Premalo napadalna je bila v prvi vožnji in na desetem mestu je za najhitrejšo Mikaelo Shiffrin zaostala kar sekundo in 64 stotink. Bolj odločno pa se je pognala iz štartne hišice v finalu. In v cilju zadovoljna stisnila dlan. Prevzela je vodstvo. Dve tekmovalki sta zaostali za njo in tako je peti slalom sezone končala na osmem mestu. Dvakrat je bila boljša, iz Levija ima šesto mesto, sedmo pa iz Killingtona.

Mikaela Shiffrin | Foto: AP / Guliverimage Mikaela Shiffrin Foto: AP / Guliverimage Zadnja ženska tekma v letu 2022 se je končala z dvojnim ameriškim slavjem. Zmagala je Shiffrinova, kar je njena 50. slalomska zmaga v svetovnem pokalu in skupno že 80. V treh dneh je tako zmagala trikrat!  Od ženskega rekorda rojakinje Lindsey Vonn (82) jo ločita dve zmagi, od absolutnega rekorda Šveda Ingemerja Stenmarka (86) pa šest.

Po veliki prednosti po prvi vožnji je imela po finalu sicer samo še 29 stotink prednosti pred prvo tekmico. To pa je bila prvič njena rojakinja Paula Moltzan. Do te tekme je bila najboljša uvrstitev 28-letne Američanke peto mesto. Moltzanova prihaja iz smučarske šole Buck Hill, kjer je kariero začela Lindsey Vonn. Ko je Moltzanova še smučala za Buck Hill, je tam kot trener delal Uroš Pavlovčič.

Junakinji slaloma na Semmeringu Paula Moltzan in Mikaela Shiffrin | Foto: AP / Guliverimage Junakinji slaloma na Semmeringu Paula Moltzan in Mikaela Shiffrin Foto: AP / Guliverimage

"Ne vem, kaj naj rečem o 80. zmagi. To je neverjetno," je čustveno dejala Shiffrin. "Paula je imela res noro vožnjo. Tako lepo je deliti stopničke z njo." Ameriška šampionka bo v novo leto vstopila kot vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala ter kot vodilna slalomistka. Od oktobra je vpisala šest zmag, kar je največ od vseh v karavani.

Uroš Pavlovčič 2002
Sportal 18 let vzgaja ameriške smučarje, 21 let pa čaka naslednika v Kranjski Gori
Semmering, slalom (Ž):

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1:43,26

2. Paula Molzal (ZDA) +0,29
3. Lena Dürr (Nem) +0,34
4. Petra Vlhova (Svk) +0,76
5. Wendy Holdener (Švi) +0,90
6. Zrinka Ljutić (Hrv) +1,01
6. Anna Swenn Larsson (Šve) +1,01
8. Ana Bucik (Slo) +1,55
9. Hanna Aronsson Elfman (Šve) +1,71
10. Martina Dubovska (Češ) +2,07
...
49. Nika Tomšič (Slo)
Odstop: Neja Dvornik

Vrstni red v svetovnem pokalu:

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 875 točk

2. Petra Vlhova (Svk) 506
3. Sofia Goggia (Ita) 470
4. Wendy Holdener (Švi) 445
5. Lara Gut-Behrami (Švi) 371
6. Corinne Suter (Švi) 337
7. Marta Bassino (Ita) 335
8. Ragnhild Mowinchel (Nor) 311
9. Elena Curtoni (Ita) 306
10. Sara Hector (Šve) 303
...
17. Ilka Štuhec (Slo) 208
18. Ana Bucik (Slo) 206
61. Neja Dvornik (Slo) 36


Slalomski seštevek:

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 425 točk

2. Wendy Holdener (Švi) 370
3. Petra Vlhova (Svk) 280
4. Anna Swenn Larsson (Šve) 260
5. Lena Dürr (Nem) 196
6. Hanna Aronsson Elfman (Šve) 156
7. Ana Bucik (Slo) 150
8. Sara Hector (Šve) 131
9. Leona Popović (Hrv) 130
10. Zrinka Ljutić 128

Bucik: Tako si želim nadaljevati v novem letu

Ana Bucik | Foto: AP / Guliverimage Ana Bucik Foto: AP / Guliverimage "S prvo vožnjo zagotovo nisem zadovoljna, nisem prenesla občutkov s tekme in sem bila kar razočarana," je slalom na Semmeringu analizirala Bucikova. "V drugo pa sem uspela bolje napasti. Bila je dobra vožnja v težkih razmerah, na kar precej luknjasti progi. Sem zadovojna in tako si želim nadaljevati v novem letu. Tekem bo še dosti, dosti priložnosti in takrat bo potrebno napasti, kot sem tokrat v drugi vožnji."

Druga Slovenka na tekmi Neja Dvornik ni dokončala prve vožnje. Dvaindvajsetletna Nika Tomšić pa je svojo četrto tekmo v svetovnem pokalu z zaostankom petih sekund in pol končala na 49. mestu (v cilj je prišlo 52 smučark).

Natrpan urnik prvega tedna v 2023

Specialistke za tehnične discipline čaka pester prvi teden leta 2023. Začele ga bodo na Sljemenu, kjer bosta četrtega in petega januarja dva slaloma, nadaljevale pa v Kranjski Gori, kjer bosta v soboto, sedmega januarja, in nedeljo, osmega januarja, dva veleslaloma.

Marco Odermatt Bormio
Sportal Odermatt z novo zmago še pobegnil tekmecem, Čater ujel nekaj točk
Ne spreglejte