Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 12. 2020,
22.24

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

6

Natisni članek

novoletna turneja Klemens Muranka

Ponedeljek, 28. 12. 2020, 22.24

3 leta, 4 mesece

vsi ponedeljkovi testi poljakov negativni

Večerni preobrat: po poljski pritožbi v torek mogoča dva scenarija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

6

klemens muranka | Klemens Muranka je bil na nedeljskem testiranju na koronavirus pozitiven, na ponedeljkovem dopoldanskem pa negativen. V ponedeljek zvečer je celotna poljska ekipa opravila novo testiranje. Če bodo v torek zjutraj rezultati vseh negativni, bodo na torkovi tekmi nastopili tudi Poljaki. | Foto Sportida

Klemens Muranka je bil na nedeljskem testiranju na koronavirus pozitiven, na ponedeljkovem dopoldanskem pa negativen. V ponedeljek zvečer je celotna poljska ekipa opravila novo testiranje. Če bodo v torek zjutraj rezultati vseh negativni, bodo na torkovi tekmi nastopili tudi Poljaki.

Foto: Sportida

Kaj lahko se zgodi, da bodo na torkovi uvodni tekmi 69. novoletne turneje lahko nastopili tudi Poljaki, ki so jim Nemci zaradi pozitivnega nedeljskega testa Klemensa Muranke na koronavirus v ponedeljek prižgali rdečo luč. Na ponovljenem ponedeljkovem testiranju je bil Muranka, pa tudi preostali, negativen, Poljaki so vložili pritožbo, po kateri obstajata dva mogoča scenarija za torkovo preizkušnjo. Vse je odvisno od rezultatov tretjega, večernega testiranja poljske ekipe.

Cene Prevc
Sportal Kvalifikacije Avstrijcu, Cene Prevc med najboljšimi

Poljski skakalni tabor, v katerem je kar nekaj skakalcev, ki bi v boju za zlatega orla lahko posegli visoko, je v nedeljo prejel neprijetno novico. Eden od sedmerice skakalcev Klemens Muranka je bil na prizorišču uvodne tekme v Oberstdorfu na testiranju na novi koronavirus pozitiven. 26-letnika, ki se je počutil dobro in ni občutil nobenega simptoma bolezni, so izolirali od preostale ekipe, ki je bila na nedeljskem testu negativna.

V ponedeljek dopoldan je sledil šok za Poljake. Nemški organi so odločili, da je celotna poljska ekipa zaradi tesnih stikov z Muranko izključena s prve postaje 69. novoletne turneje. 

Na ponedeljkovem testiranju vsi testi negativni

Celotna poljska zasedba je v ponedeljek dopoldan v Nemčiji opravila novo testiranje. Rezultati naj bi bili znani še pred uradnim treningom (okoli 14. ure), a so prišli šele nekaj minut po koncu kvalifikacij za torkovo tekmo, na katerih Poljaki niso smeli nastopiti. Celotna ekipa, vključno z Muranko, je prejela negativne izvide, kar je v pogovoru za Przeglad Sportowy potrdil zdravnik poljske reprezentance Aleksander Winiarski.

Predsednik poljske zveze Apoloniusz Tajner je napovedal, da se bodo borili za torkov nastop poljske ekipe v Oberstdorfu. | Foto: Sportida Predsednik poljske zveze Apoloniusz Tajner je napovedal, da se bodo borili za torkov nastop poljske ekipe v Oberstdorfu. Foto: Sportida

Poljska pritožba in zelena luč v primeru negativnih večernih testov

Nemci so v dopoldanskem sporočilu za javnost zapisali, da bi se Poljaki v primeru naslednjih negativnih testov turneji lahko pridružili na drugi postaji v Garmisch-Partenkirchu, a po prejetih rezultatih današnjega testiranja so v poljskemu taboru napovedali pritožbo. 

Predsednik poljske smučarske zveze Apoloniusz Tajner je napovedal, da se bodo borili že za nastop na torkovi uvodni tekmi. Da bodo tako na Fis kot na organizatorja novoletne turneje naslovili pritožbo, je po pisanju poljskih medijev zatrdil tudi športni direktor za skoke in nordijsko kombinacijo pri poljski zvezi, nekdanji odlični skakalec Adam Malysz. Še več, oglasil se je tudi poljski minister za kulturo in šport Piotr Gliński, ki po negativnih testih zahteva, da ekipa v torek lahko sodeluje na tekmi.

Pritožba Poljakov – celotna ekipa se je v ponedeljek zvečer znova testirala – zna spremeniti torkov potek dogodkov na turneji. Na večernem ponedeljkovem tehničnem sestanku so namreč potrdili nov program. A ta bo obveljal le, če bodo rezultati večernega testiranja vseh Poljakov negativni. Rezultati naj bi bili znani v torek zjutraj.

Piotr Žyla in rojaki bodo v torek lahko nastopili, če bodo vsi testi Poljakov z večernega ponedeljkovega testiranja negativni. | Foto: Sportida Piotr Žyla in rojaki bodo v torek lahko nastopili, če bodo vsi testi Poljakov z večernega ponedeljkovega testiranja negativni. Foto: Sportida

Spremenjen program: trening Poljakov, nato tekma z vsemi 62 skakalci

Če bodo rezultati negativni, v torek ob 14.30 sledi trening sedmih Poljakov, ki danes niso smeli na skakalnico. Ekipo ob Muranki sestavljajo branilec zlatega orla Dawid Kubacki, dvakratni zmagovalec turneje Kamil Stoch, četrti skakalec sezone Piotr Žyla, Maciej Kot, Aleksander Zniszczol in Andrzej Stekala.

Ob 15. uri bi bila nato poskusna serija, ob 16.30 pa tekma brez izločanja (brez skakanja v parih) z vsemi 62 skakalci, saj kvalifikacij ne bi ponavljali. V tem primeru bi nastopil tudi Žiga Jelar, edini Slovenec, ki je obstal v kvalifikacijah.

Če bo kdo iz poljske ekipe pozitiven, program ostaja enak, kot je bil pred poljsko pritožbo. Torej tekma v parih s 50 skakalci, ki so uspešno prestali kvalifikacije.

69. novoletna turneja, Oberstdorf

Torek, 29. december

1. scenarij (v primeru negativnih testov celotne poljske ekipe)
14.30 trening poljske reprezentance
15.00 poskusna serija
16.30 prva serija tekme z vsemi 62 tekmovalci, brez izločanja

2. scenarij (v primeru pozitivnega testa v poljski ekipi)
15.00 poskusna serija
16.30 prva serija tekme na izločanje s 50 skakalci, ki so uspešno prestali kvalifikacije

Dawid Kubacki Bischofshofen
Sportal Šok za Poljake: celotna ekipa izključena iz Oberstdorfa

 

Ne spreglejte