SiolNET. Sportal Zimski športi
2,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger
PRIPRAVE SLOVENSKIH SMUČARK

Čas za novo smučarsko garderobo

2,43

termometer

Testiranja SKI
Foto: Nebojša Tejič/STA

Iz vroče Slovenije v hladno Argentino. Zamenjava garderobe. Po zajetnem sklopu kondicijskih priprav, zdravniškem pregledu in preizkusu pripravljenosti se večji del slovenske ženske smučarske reprezentance seli v Ushuaio v Argentino, kjer odpravo čakajo povsem zimske razmere.

Še lani je Nika Radnjenovič kot reprezentančna kondicijska trenerka skrbela za moško ekipo za hitri disciplini. Letošnje poletje pa se je pod njeno taktirko znojil večji del ženske ekipe. "Pričakovala sem večjo razliko. Saj vemo, ženske znamo biti muhaste, zato sem pričakovala več dogovarjanj. A dekleta so presenetila z veliko osredotočenostjo. Vedo, zakaj trenirajo. Morda se, v nasprotju s fanti, več pogovarjamo. Ne gre pa za prepričevanja, temveč ozaveščanje, kaj je treba narediti. Želijo vedeti, kaj počnejo," poudarja Radnjenovičeva, zadovoljna s prizadevnostjo svojih varovank.

Ana Drev ni zdržala

"Napredek je, a vsaka od deklet ima še elemente, pri katerih mora delati," po zdravniškem pregledu in preizkusu eksplozivne moči ter aktivacije mišic zagotavlja kondicijska trenerka, ki je v preteklih tednih urila članice ekipe svetovnega pokala Meto Hrovat, Ano Bucik, Marušo Ferk in eno od dveh smučark iz ekipe evropskega pokala Klaro Livk. Poleg Ilke Štuhec, ki deluje v okviru povsem samostojne ekipe, so ločeno od jedra delale tudi Ana Drev, katere koleno terja drugačen program (skušala se je priključiti treningom, a ni zdržala), rekonvalescentka Tina Robnik, ki še ni pripravljena za največje napore in sneg, ter Neja Dvornik, pod katere bazični program se je podpisal Andrea Massi.

Ana Drev Sportal "Preprosto, nisem bila pripravljena na slovo"

Nov letni čas, nova garderoba

Medtem ko bo Drevova trenirala na evropskih ledenikih, Robnikova in Dvornikova na Novi Zelandiji, Štuhčeva pa v Čilu, se preostale zdrave članice ekip svetovnega in evropskega pokala že v sredo odpravljajo v Argentino, natančneje v Ushuaio na Ognjeni zemlji. Ob slovesu od vročine in poletnih oblek jih veselijo informacije o zimskih razmerah, ki so v dobro voljo spravile tudi reprezentančnega trenerja Denisa Šteharnika. Ta je tokrat pripravil stopnjevalni načrt, po katerem bo zadnji del tritedenskega snežnega tabora tudi najbolj udaren.

Foto: testiranje smučark na Inštitutu za medicino športa (STA)

1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

Ključni del priprav

"Tokrat sem prav lačna snega. Pogoji na ledenikih so zaradi visokih temperatur vse slabši. Veselim se dela na pravem snegu, na nižji nadmorski višini, ki omogoča večjo količino. Vem pa, da me čaka veliko dela," pred skorajšnjo selitvijo v Južno Ameriko razmišlja prodorna Kranjskogorčanka Meta Hrovat, njena reprezentančna sotekmovalka Ana Bucik pa dodaja: "Verjamem, da smo telesno dobro pripravljene, a v osnovi smo seveda predvsem smučarke, zato se res veselim smučanja. Se pa zavedam, da bo to ključni del priprav."

Ilka Štuhec smučanje Sportal Smučarska budnica za Ilko Štuhec Ana Bucik Sportal Slovenske smučarke tudi o Millerju in Hirscherju Peter Pen Sportal Sreča v nesreči: Pen izgubil tla pod nogami in padel 17 metrov globoko Aksel Lund Svindal Sportal Svindal ostal brez "sporne" čelade

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 38
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin