Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 12. 2020,
14.01

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,19

2

Natisni članek

Filip Zubčić svetovni pokal Alta Badia veleslalom Štefan Hadalin Žan Kranjec Žan Kranjec

Nedelja, 20. 12. 2020, 14.01

3 leta, 4 mesece

Alta Badia, veleslalom (m)

Posrečen zmagovalni oder, Kranjec v spomin na očeta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,19

2

Alexis Pinturault, | Francoz Alexis Pinturault je veliki zmagovalec Alta Badie.  | Foto Reuters

Francoz Alexis Pinturault je veliki zmagovalec Alta Badie.

Foto: Reuters

V Alta Badii v Italiji se je z zmago Francoza Alexisa Pinturaulta končal četrti veleslalom te sezone. Žan Kranjec, ki je nastopil prvič po družinski tragediji, v kateri je izgubil očeta, in je danes smučal s posebnim posvetilom na čeladi, je bil na koncu deveti (+0.93). Štefan Hadalin je odstopil že v prvi vožnji. 

Zmagovalna trojica z Alexisom Pinturaultom v osrednji vlogi. To je že njegova 30. zmaga v svetovnem pokalu in 15. v veleslalomu. | Foto: Reuters Zmagovalna trojica z Alexisom Pinturaultom v osrednji vlogi. To je že njegova 30. zmaga v svetovnem pokalu in 15. v veleslalomu. Foto: Reuters

Pravo senzacijo je na progi Gran Risa pripravil 20-letni Norvežan Atle Lie McGrath, sin nekdanjega smučarja Felixa McGratha, ki je presenetil že v prvi vožnji, ko se je s štartno številko 29 zavihtel na 4. mesto.

Še bolje mu je šlo v finalni vožnji, kjer je zaostal samo za Francozom Alexisom Pinturaultom, ki je vodil že po prvi vožnji. Do zmage ga je ločilo pičlih sedem stotink sekunde. To je sploh njegova prva uvrstitev med prvo deseterico in kakopak tudi uvrstitev med najboljše tri.

Dvajsetletni Norvežan Atle Lie McGrath je bil presrečen ob uspehu kariere. S štartno številko 29 je skočil tik pod vrh na 2. mesto. | Foto: Reuters Dvajsetletni Norvežan Atle Lie McGrath je bil presrečen ob uspehu kariere. S štartno številko 29 je skočil tik pod vrh na 2. mesto. Foto: Reuters

Tudi 3. mesto je svojevrstno presenečenje. Švicarski dvoboj je dobil Justin Murisier, ki je za svoje prve stopničke v svetovnem pokalu za štiri stotinke premagal rojaka Marca Odermatta, vodilnega v veleslalomski razvrstitvi, na zmagovalnem odru pa plenil poglede s posrečeno zaščitno masko. 

Švicar Justin Murisier je presenetil s 3. mestom, ob tem pa zabaval s posrečeno zaščitno masko. | Foto: Reuters Švicar Justin Murisier je presenetil s 3. mestom, ob tem pa zabaval s posrečeno zaščitno masko. Foto: Reuters

Na tekmi sta nastopila dva Slovenca. Žan Kranjec je bil po prvi vožnji šesti, na koncu pa je nekoliko pokvaril uvrstitev in pristal na 9. mestu. Tik za njim se je z zaostankom debelih 94 stotink za vodilnim uvrstil njegov hrvaški kolega Filip Zubčić, ki je bil po prvi vožnji na odličnem 2. mestu. 

Drugi slovenski predstavnik Štefan Hadalin, ki je štartal kot 54., je po padcu odstopil že v prvi vožnji. 

Žan Kranjec se je s posvetilom na čeladi spomnil na svojega pokojnega očeta.  | Foto: Reuters Žan Kranjec se je s posvetilom na čeladi spomnil na svojega pokojnega očeta. Foto: Reuters

Jubilejna 100. tekma z globokim sporočilom

Za najboljšega slovenskega veleslalomista je bila današnja tekma pomembna v več pogledih. Gre za njegovo jubilejno stoto tekmo v svetovnem pokalu in prvi štart po smrti očeta, ta je pred natanko desetimi dnevi umrl v tragični delovni nesreči v Ratečah.

V njegov spomin Kranjec na čeladi nosi posebno sporočilo – namesto sponzorskega napisa ima na njej posvetilo v spomin očetu  ("Dad, for you" oziroma "Oče, zate").

Kranjec ima na Alta Badio lepe spomine, tu se je namreč decembra 2017 prvič povzpel na zmagovalni oder (3. mesto), pred sedmimi leti pa je s 23. mestom osvojil tudi svoje prve točke v svetovnem pokalu. 

Filip Zubčić
Sportal Filip Zubčić: Najlepše je, ko z Žanom premagava velesile

Alta Badia, veleslalom, 2. tek

 

Alta Badia, veleslalom, 1. tek:

 

Preberite še:

Martin Čater
Sportal Čater tokrat zadržano, Kline najboljši Slovenec
Ne spreglejte