Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 1. 2024,
14.08

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

Natisni članek

Istok Rodeš Lucas Braathen Henrik Kristoffersen Manuel Feller Marco Schwarz alpsko smučanje Štefan Hadalin slalom Wengen

Nedelja, 14. 1. 2024, 14.08

3 mesece, 2 tedna

Alpsko smučanje, Wengen, slalom (m)

Feller drugič zapored z vrhunskim finalom ugnal Norvežane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39
Wengen Manuel Feller | Manuel Feller je še drugič zapored v finalu zmago "ukradel" Norveški. | Foto Reuters

Manuel Feller je še drugič zapored v finalu zmago "ukradel" Norveški.

Foto: Reuters

Slalom to sezono ostaja avstrijska disciplina, enega je dobil Marco Schwarz, zdaj pa je še tretjič slavil Manuel Feller. In to na prestižnem slalomu v Wengnu. Tako kot pred dnevi v Adelbodnu je z vrhunskim finalnim nastopom za sabo pustil Norvežana, pravzaprav tokrat kar dva, Atleja Lieja McGratha in Henrika Kristoffersena, ki sta bila prvi in drugi po prvi vožnji. Edini Slovenec na tekmi Štefan Hadalin je odstopil.

Aleksander Aamodt Kilde
Sportal Kako huda je poškodba Norvežana?

Lie McGrath je bil prvi po prvi vožnji. | Foto: Reuters Lie McGrath je bil prvi po prvi vožnji. Foto: Reuters V prvi vožnji sta bila po nastopu prve sedmerice razred zase Norvežan Henrik Kristoffersen in Avstrijec Manuel Feller. Ločilo ju le 16 stotink. Bi pa oba morda prehitel Nemec Linus Strasser, ki je imel na polovici proge 43 stotink prednosti, a je nato odstopil. Nekaj hitrejši je bil na vmesnem času tudi Bolgar Albret Popov, a tudi on ni prišel do cilja. Smo se pa zmotili, ko smo mislili, da bosta Kristoffersen in Feller ostala na prvih dveh mestih. S številko 10 je izvrstno odsmučal Norvežan Atle Lie McGrath in povedel 36 stotink pred rojakom. Triindvajsetletnik je lani marca dosegel svoji prvi slalomski zmagi, to zimo pa je bil dvakrat drugi. 

Istok Rodeš s številko 35 ni prišel samo v finale, ampak kar na deveto mesto. | Foto: Reuters Istok Rodeš s številko 35 ni prišel samo v finale, ampak kar na deveto mesto. Foto: Reuters Da višje številke niso nujno slabše, so dokazali Italijana Alex Vinatzer (16) in Tommasso Sala (13) ter Avstrijec Adrian Pertl (19), ki so se z zaostankom, manjšim od sekunde, zvrstili na mesta od štiri do šest. Sekundo in devet stotink pa je zaostal hrvaški smučar Istok Rodeš, ki je imel številko 35 in presenetil z devetim mestom. Rodeš je sicer štirikrat že bil uvrščen med prvih 10, v Zagrebu 2019 in Madonni 2018 je bil najboljši na sedmem mestu.

Tretja slalomska zmaga sezone za Manuela Fellerja. | Foto: Reuters Tretja slalomska zmaga sezone za Manuela Fellerja. Foto: Reuters Finale je bil še bolj dramatičen, vrstni red pa se je pošteno spremenil. Vinatzerju se je nastop povsem ponesrečil in je zdrsnil na 26. mesto. Še bolj Pertlu, ki je končal na 28. Tudi Sala s 17. mestom ni bil zadovoljen. Rodeš prav tako ni odpeljal tako dobro, a je vseeno osvojil zanj solidno 10. mesto. Z najboljšim časom finala pa je dvakratni zmagovalec Wengna Francoz Clement Noel napredoval z 12. na četrto mesto. 

Za zmago so se udarili najboljši trije iz prve vožnje. Vrhunski nastop je uspel Fellerju (drugi čas finala), ki je tako premagal McGratha in Kristoffersena, ki ostaja pri treh wengenskih zmagah. Za njim sta zaostala 10 oziroma 21 stotink. Na podoben način je v Adelbodnu zmago "ukradel" še enemu Norvežanu Alexandru Steenu Olsenu, ki je tokrat odstopil že v prvi vožnji. Za Fellerja je to tretja slalomska zmaga v sezoni in peta v karieri. Z njo je še povečal prednost v slalomskem skupnem seštevku.

Wengen, slalom (M):

1. Manuel Feller (Avt) 1:50,28
2. Atle Lie McGrath (Nor) +0,10
3. Henrik Kristoffersen (Nor) +0,21
4. Clement Noel (Fra) +0,44
5. Loic Meillard (Švi) +0,98
6. Marc Rochat (Švi) +1,06
7. Michael Matt (Avt) +1,20
8. Fabio Gstrein (Avt) +1,26
9. Timon Haigan (Nor) +1,32
10. Istok Rodeš (Hrv) +1,45

Odstop: Štefan Hadalin (Slo), Albert Popov (Bol), Linus Strasser (Nem), Ramon Zenhäusern (Švi), Alexander Steen Olsen (Nor), Luca Ärni (Švi)

Edini Slovenec odstopil še pred prvim vmesnim časom

Štefan Hadalin je ostal brez uvrstitve, lani je bil 27. | Foto: Guliverimage Štefan Hadalin je ostal brez uvrstitve, lani je bil 27. Foto: Guliverimage Edini slovenski smučar na tekmi Štefan Hadalin je imel številko 48. Odstopil je še pred prvim vmesnim časom. Za Vrhničana je bil to deveti slalom na tem prizorišču, najboljši je bil leta 2019 (14.). Lani ga je končal na 27. mestu, to pa so tudi zadnje slovenske slalomske točke v svetovnem pokalu. Od 60 tekmovalcev na štartu prve vožnje jih je to dokončalo le 38. Brez Slovenca v finalu, ampak s kar s tremi Hrvati. Ob Rodešu sta se med prvih 30 prebila še Samuel Kolega in Filip Zubčić. Kolega je bil na koncu 16., Zubčić pa 21.

Na končni razpredelnici pa je še eno zanimivo ime oziroma priimek – Amiez. Na drugem slalomu zapored (v Adelbodnu je bil 11.) in tretjič v karieri je točke osvojil Francoz Steven Amiez, sin Sebastiena Amieza, ki je v svetovnem pokalu uspešno nastopal v 90. letih. Steven je bil tudi tokrat 11., zaostal je sekundo in pol za zmagovalcem Fellerjem.

Karavana se naslednji teden seli v Avstrijo, kjer bosta naslednji konec tedna v mondenem Kitzbühlu na sporedu dva smuka in slalom.

Svetovni pokal, skupni seštevek (16/41):

1. Marco Odermatt (Švi) 1.016 točk

2. Marco Schwarz (Avt) 464
3. Cyprien Sarrazin (Fra) 460
4. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) 440
5. Manuel Feller (Avt) 384
6. Vincent Kriechmayr (Avt) 316
7. Atle Lie McGrath (Nor) 290
8. Henrik Kristoffersen (Nor) 285
10. Filip Zubčić (Hrv) 268
...
18. Žan Kranjec (Slo) 166
68. Miha Hrobat (Slo) 44
121. Martin Čater (Slo) 1

Slalomski seštevek (4/12):

1. Manuel Feller (Avt) 345 točk

2. Atle Lie McGrath 192
3. Marco Schwarz (Avt) 180
4. Clement Noel (Fra) 152
5. Timon Haugan (Nor) 148
6. Dave Ryding (VB) 142
7. Henrik Kristoffersen (Nor) 136
8. Michael Matt (Avt) 112
9. Linus Strasser (Nem) 108
10. Marc Rochat (Švi) 105
Bormio Marco Schwarz
Sportal Šok za Avstrijo: konec sezone za Odermattovega izzivalca
Wengen Marco Odermatt
Sportal Najprej osupnil Odermatt, nato zastal dih ob padcu Kildeja
Aleksander Aamodt Kilde
Sportal Francoz se po novem hudem padcu ni zadrževal: To nima smisla
Ne spreglejte