Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
17. 1. 2020,
15.16

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,02

Natisni članek

alpska kombinacija Wengen Martin Čater Štefan Hadalin Miha Hrobat Klemen Kosi Boštjan Kline Matthias Mayer Alexis Pinturault

Petek, 17. 1. 2020, 15.16

4 leta, 3 mesece

Alpska kombinacija, Wengen (moški)

Čater v Wengnu do dosežka kariere, Avstrijec izkoristil novo pravilo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,02
Matthias Mayer | Avstrijec Matthias Mayer je izkoristil novo pravilo, ko si je zaradi najhitrejšega smuka zagotovil prvo štartno mesto v slalomu. | Foto Reuters

Avstrijec Matthias Mayer je izkoristil novo pravilo, ko si je zaradi najhitrejšega smuka zagotovil prvo štartno mesto v slalomu.

Foto: Reuters

Drugo alpsko kombinacijo v tej sezoni, s katero se je začelo tekmovanje za 90. pokal Lauberhorn v Wengnu, je dobil Matthias Mayer. Avstrijec je bil razred zase v smukaškem delu, si nato zaradi novega pravila zagotovil prvi štartni položaj v slalomu in ga spretno pretopil v zmago. Sedem stotink sekunde je zaostal Francoz Alexis Pinturault, za največji uspeh v slovenskem taboru pa je s šestim mestom poskrbel Martin Čater. Štefan Hadalin je zapravil imenitno priložnost za vrhunsko uvrstitev.

Tekmovanje za 90. pokal Lauberhorn v Wengnu se je začelo po avstrijskih notah. Alpsko kombinacijo, drugo v tej sezoni, je dobil Matthias Mayer in se razveselil sedme zmage za svetovni pokal v karieri, hkrati pa tudi prve, kar se tiče kombinacije.

"Čutil sem nekaj pritiska, ampak moral sem napasti. Veseli me, da sem prišel do cilja tudi v slalomu. V zgornjem delu mi je vožnja dobro uspela, na strmini pa sem imel nekaj težav. Za moje razmere mi je uspela zelo dobra vožnja," je za nemški Bild dejal olimpijski prvak v superveleslalomu.

Najbolje mu je kazalo že po "prvem polčasu", ko je bil najhitrejši v smukaški preizkušnji in dokazal, da dobri rezultati na zadnjih treningih niso bili naključni. V smuku je vse tekmece prehitel za več kot pol sekunde, še najbolj se mu je približal Švicar Gilles Roulin (53 stotink zaostanka), ki pa je v slalomu krepko zaostal za Avstrijcem.

Najbolj se mu je približal Pinturault

Alexis Pinturault je za zmagovalcem zaostal pičlih sedem stotink sekunde. | Foto: Reuters Alexis Pinturault je za zmagovalcem zaostal pičlih sedem stotink sekunde. Foto: Reuters Mayerju je po zaslugi novega pravila pripadla čast, da v slalomski preizkušnji alpske kombinacije nastopi kot prvi. Avstrijec je izkoristil privilegij in z dobrim slalomskim nastopom vrgel rokavico preostalim tekmecem, ki jih je čakala že bolj načeta proga.

29-letni Mayer je ostal v vodstvu do konca, še najbolj pa je trepetal za zmago ob nastopu Francoza Alexisa Pinturaulta, ki je bil pričakovano boljši v slalomu, a je na koncu za presrečnim severnim slovenskim sosedom zaostal 7 stotink sekunde.

Na stopničke se je uvrstil še en Francoz, Victor Muffat Jeandet, ki je zaostal 67 stotink, Pinturault (613 točk) pa je v skupnem seštevku svetovnega pokala prehitel Norvežana Henrika Kristoffersena (611). Vodilni je tudi v seštevku alpske kombinacije (180 točk), tako da se mu nasmiha mali kristalni globus, saj bo do konca sezone na sporedu le še ena tekma v tej disciplini. Najbližji zasledovalec, Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, za njim zaostaja 68 točk (112).

Čater navdušil, Hadalin zapravil priložnost

Martin Čater je dokazal, da je huda poškodba kolena, ki jo je utrpel pred slabim letom, že preteklost.  | Foto: Sportida Martin Čater je dokazal, da je huda poškodba kolena, ki jo je utrpel pred slabim letom, že preteklost. Foto: Sportida V slovenskem taboru je za najboljši dosežek poskrbel Martin Čater. Celjan, ki se vrača po hudi poškodbi kolena, je v smuku zaostal le za petimi tekmovalci, v slalomu pa je izkoristil dober štartni položaj in na koncu za zmagovalcem zaostal 1,34 sekunde. To je na koncu zadoščalo za šesto mesto, s čimer je izenačil najboljšo uvrstitev na tekmi za svetovni pokal v karieri. Šesti je bil tudi leta 2017 na tekmi v superveleslalomu v Kvitfjellu.

"V Wengnu se zelo dobro počutim. Všeč mi je mesto, smučišče in vzdušje, najbrž sem tudi zato tu tako uspešen. Tako v smuku kot slalomu sem odpeljal solidno. Imam pa še nekaj rezerv in upam, da se bo jutri znova dobro izšlo," je po kombinaciji dejal 27-letni Celjan.

"Super Martinov rezultat. Smučanje in pristop. Z malenkost bolj sproščenim slalomskim nastopom bi lahko iztržil še kaj več, ampak takšnemu vrhunskemu rezultatu se ne gleda v zobe," je po tekmi pristavil Grega Koštomaj, ki je na trenerskem mestu nasledil Petra Pena.

Od alpske kombinacije si je veliko obetal Štefan Hadalin. Slalomskemu specialistu, a tudi aktualnemu svetovnemu podprvaku v kombinaciji, je šel na roko tudi podatek, da je slalomsko progo postavil njegov trener Rok Šatej, a se mu pozneje nastop ni posrečil. Že v zgornjem delu je povozil količek, s tem pa zapravil lepo priložnost za vrhunsko uvrstitev.

Hadalin ni osvojil novih točk svetovnega pokala, z desetimi novimi pa se lahko pohvali Miha Hrobat. Osvojil je 21. mesto, štiri točke pa je za 27. mesto prejel Klemen Kosi, ki je v smukaški preizkušnji podobno kot rojak Boštjan Kline (v slalomu je naredil napako in ostal brez uvrstitve) zaostal celo za Hadalinom.

Hud padec Norvežana

Na sloviti progi Lauberhorn jo je v petek skupil Norvežan Adrian Smiseth Sejersted. Po padcu je treščil v zaščitne ograde, nato pa ga je helikopter prepeljal v bolnišnico. Po prvih informacijah jo je odnesel s pretresom možganov in poškodbo rame.

Na smukaški preizkušnji, končalo jo je 46 od 55 prijavljenih tekmovalcev, so odstopili tudi nekateri izmed najboljših smukačev na svetu, Švicar Mauro Caviezel ter Nemec Thomas Dressen, Romed Baumann pa je po veliki napaki prismučal v cilj s skoraj osemsekundnim zaostankom.

Štefan Hadalin se je po smukaškem delu alpske kombinacije znašel v spodnji polovici razpredelnice, a je prehitel tudi dva rojaka. Po slalomu mu ni bilo do smeha, saj je storil napako v zgodnjem delu proge in odstopil. | Foto: Reuters Štefan Hadalin se je po smukaškem delu alpske kombinacije znašel v spodnji polovici razpredelnice, a je prehitel tudi dva rojaka. Po slalomu mu ni bilo do smeha, saj je storil napako v zgodnjem delu proge in odstopil. Foto: Reuters

Rezultati po slalomski preizkušnji:

 

Rezultati po smukaški preizkušnji:

 
Matthias Mayer
Sportal Drugi trening v Wengnu pripadel Mayerju, Čater in Kline med 30
Mauro Caviezel
Sportal Švicar v Wengnu pred vsemi, Hrobat najhitrejši Slovenec
Daniel Yule
Sportal Evforija v Adelbodnu: domačin na prestolu, Hadalin po odličnih obetih popustil
Ne spreglejte