Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 7. 2011,
22.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Primož Peterka

Sobota, 2. 7. 2011, 22.08

8 let

"Adijo Peti, dobrodošel med nami, rookie"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Najboljši slovenski smučar skakalec Primož Peterka je pred domačimi navijači na skakalnici v Kranju naredil tri poslovilne skoke in tekmovalne smuči dokončno postavil v kot.

Peterka je končal kariero že ob koncu minule sezone svetovnega pokala, tokrat pa se je poslovil še od svojih navijačev. Teh se je ob skakalnici v največjem gorenjskem mestu zbralo okrog 1500. "Pričakoval sem še več ljudi. Ampak tisti, ki so prišli, so tisti pravi, tisti, ki so bili z mano celo kariero. Zahvaljujem se vsem," je kanček nezadovoljstva izrazil Primož Peterka.

Moravčan je eden izmed redkih slovenskih serijskih zmagovalcev. V smučarskih skokih je kraljeval sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja. V vrh se je izstrelil v trenutku, že kot 16-leten fantič je V Zakopanah na Poljskem šokiral vse in vknjžil svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Pozneje jih je nanizal še 14, največ pa v sezoni 1996/1997, ko se je veselil svojega prvega globusa za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Dosežek je ponovil tudi v naslednji sezoni, obakrat pa je prestižni globus dvignil v zrak pred nekaj deset tisoč navijačev v dolini pod Poncami. V svoji karieri je med drugim postal zmagovalec novoletne turneje, dobitnik olimpijske medalje, svetovni prvak v poletih pa prvi Slovenec, ki je preletel 200 metrov … "Na prvo mesto bi postavil oba globusa za zmago v svetovnem pokalu. To je tekmovanje, ki traja štiri mesece oziroma 30 tekem, zato mi to največ pomeni," je kot iz topa izstrelil človek, ki je ob koncih tedna pred televizijske ekrane prikoval tudi tiste ne največje športne navdušence.

Ob zadnjem skoku padel, a nič ne de

Tokrat je v Kranju v okviru tekme celinskega pokala naredil tri skoke. Prvič je skočil 108, drugič 108,5 in tretjič 106 metrov. Ob zadnjem doskoku je padel, zato se ni mogel peljati v špalir, ki so mu ga postavili nekdanji kolegi iz reprezentance. So pa zato ti prišli do njega. "Pri vsakem skoku mi je bilo malo težje. Kar se tiče tehnike, v to se ne bom spuščal, ker nisem niti natreniran, niti fizično pripravljen, sem pa užival. Že zjutraj sem užival, ko sem tu naredil dva dolga skoka. Kljub temu, da se je zadnji zaključil s padcem, ni nič narobe, jaz sem skočil daleč in to je bistvo skokov," je bil dobre volje dobitnik bronaste olimpijske medalje z ekipne tekme na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju.

Nekdanji šampion se bo v prihodnosti po vsej verjetnosti posvetil trenerskemu poslu. Pri Smučarski zvezi Slovenije so mu ponudili mesto pomočnika trenerja ženske skakalne reprezentance Matjaža Triplata. Njegove bodoče varovanke so mu že postregle s transparentom: "Adijo Peti, dobrodošel med nami rookie." "O skokih kar nekaj vem. O trenerstvu pa se trenutno še učim. Kako bo prišlo vse skupaj ven, bomo pa še videli. Prepričan sem, da se bo zgodba uspešno nadaljevala," je dejal 32-letnik.

Peterki so se zahvalili mnogi, dobil je tudi kopico priznanj in daril. Od mestne občine Kranj je prejel plaketo, od kranjskega kluba sliko, med drugim je dobil tudi kipec bloškega smučarja in pa celo avtomobil citroen C4.

Ne spreglejte