Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
15. 2. 2019,
18.46

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,94

3

Natisni članek

Žan Kranjec Žan Kranjec Aare 2019 Marcel Hirscher Marcel Hirscher Štefan Hadalin Miha Hrobat

Petek, 15. 2. 2019, 18.46

5 let, 2 meseca

AARE 2019, VELESLALOM (M)

Kranjec pod odrom, na katerem je Kristoffersen izkoristil Hirscherjevo ranljivost

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,94

3

Henrik Kristofferen | Henrik Kristoffersen je postal svetovni prvak v veleslalomu. | Foto Reuters

Henrik Kristoffersen je postal svetovni prvak v veleslalomu.

Foto: Reuters

Norvežan Henrik Kristoffersen je ob vrhunskem petem mestu Žana Kranjca in v pravem obračunu velikanov ugnal obolelega Marcela Hirscherja in Francoza Alexisa Pinturaulta ter v Aareju postal svetovni prvak v veleslalomu.

aARE 2019
Sportal Konec vrhunca zime: nasvidenje v Cortini d'Amezzo

Eden od najboljših slovenskih veleslalomistov vseh časov Žan Kranjec je nedvomno na tekmi sezone dokazal, da spada v veleslalomsko elito. A ta je tako zgoščena in na tako vrhunski ravni, da dva dobra nastopa nista zadostovala za tako želeno kolajno na svetovnem prvenstvu v Aareju. Skupaj z Avstrijcem Marcom Schwarzem si je na popoldansko-večerni tekmi pod žarometi v zahtevnih snežnih razmerah razdelil peto mesto. Od odra za zmagovalce ju je ločilo dobrih šest desetink.  Po tekmi je lahko le skomignil z rameni, si priznal, da bi kakšno desetinko še lahko pridobil, a sklenil, da so bili najboljši tokrat pač zavoj pred njim.

Član elite: po četrtem mestu na ZOI 2018  je bil Žan Kranjec na SP 2019 peti. | Foto: Reuters Član elite: po četrtem mestu na ZOI 2018 je bil Žan Kranjec na SP 2019 peti. Foto: Reuters

Kralj Henrik

Kranjec, čigar zdravstveno stanje v zadnjih tednih ni bilo brezhibno, je bi po prvi vožnji šesti, v drugo pa je po napaki Thomasa Fanaraja pridobil eno mesto. Kljub dobrima predstavama pa je bil slovenski prvokategornik vendarle v senci spopada najboljših treh veleslalomistov zadnjih let. Med njimi je bil v vlogi favorita Marcel Hirscher, ki pa je v zadnjem tednu zaradi gripe večinoma ležal v postelji. Vseeno je postregel z vrhunskima vožnjama, a je pokazal ranljivost in tekmecem ponudil priložnost. Izkoristil jo je predvsem fizično odlično pripravljeni Henrik Kristoffersen, ki je po kar treh četrtih mestih prišel do prve zlate kolajne na članskih svetovnih prvenstvih. Ko je zmagoslavno dvignil roki, se je verjetno dobro spomnil, kolikokrat ga je na drugem mestu ugnal prav Hirscher.

Srebrni Marcel Hirscher | Foto: Reuters Srebrni Marcel Hirscher Foto: Reuters Spopad velikanov s finalno rokado

Dramatični spektakel je napovedoval že vrstni red prve vožnje. Le 18 stotink je namreč po prvi polovico preizkušnje ločilo vodilno trojico, ki so jo sestavljali vodilni trije veleslalomisti svetovnega pokala, prav tisti trije, ki so si kolajne razdelili že na zadnjih olimpijskih igrah v Pjongčangu in v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala. V najboljšem položaju je bil Francoz Alezix Pinturault, desetinko je za njim zaostajal Hirscher, še osem stotink več pa Kristoffersen. V finalu je na zelo načeti in nemirni progi Avstrijec obdržal drugo mesto, Norvežan in Francoz pa sta zamenjala položaja.

Avstrija še brez zlata

"Res sem veliko vložil v to tekmo. No, ne le v današnjo, temveč v moje smučanje, v moj veleslalom. Trudil sem se z očetom, opremljevalcem in ekipo. Zdaj se je izplačalo," je v ciljnem izteku pripovedoval novi svetovni veleslalomski prvak, ki je na koncu Hirscherja prehitel za dve desetinki. Še 22 stotink sekunde počasnejši pa je bil Pinturault. "Po svoje je zmaga že dejstvo, da sem danes nastopil," je ob tem na posledice nedavne bolezni opozarjal Hirscher, ki je Avstriji priboril novo kolajno, pri čemer pa v oči bode, da naši severni sosednje v Aareju še niso osvojili zlate.

Žan Kranjec | Foto: Reuters Foto: Reuters Blizu, a daleč

"Boril sem se in poizkušal iz sebe iztisniti vse, kar imam. V prvi vožnji sem storil dve napaki, zaradi katerih sem izgubil nekaj hitrosti. Z drugo vožnjo sem zadovoljen, saj je bil pristop borben, a če hočeš biti čisto na vrhu, ti mora vse popolno uspeti. Proga je bila res takšna, da nisi smel narediti napake oziroma nisi smel na progi pustiti nič časa. Najboljši trije so bili zanesljivo boljši," je po odločnih predstavah na hitrih progah ob pogledu proti odru za zmagovalce ugotavljal Kranjec in si prislužil tudi pohvalno oceno trenerja Klemna Berganta, zavedajoč se dejstva, da Žanu tokrat pogoji pač niso bili pisani na kožo. Ni pa še smučar, ki se med najboljše tri lahko zavihti na vsaki podlagi in na vsakem terenu.

Štefan Hadalin tokrat na 22. mestu. | Foto: Reuters Štefan Hadalin tokrat na 22. mestu. Foto: Reuters

Hadalin borbeno, a nenatančno

V senci Kranjčevega ogrožanja najboljših je Miha Hrobat  že v prvi vožnji ostal rezultata, srebrni slovenski junak kombinacijske tekme Štefan Hadalin pa je preizkušnjo končal na 22. mestu. Ob tem je ostal grenak priokus, saj si je na načeti prvi progi priboril solidno izhodišče, ki pa ga ni unovčil. Vrhničan, ki si borbenosti ne more očitati, je v prvem teku z zaostankom 2,67 zasedel 21. mesto. V drugo si je privoščil večjo napako, po kateri se je sicer hitro rešil, a je izgubil nekaj časa. Tudi na splošno ni bil natančen. Uštel pa se je pri tempu, kar je njegova težava že v večjem delu sezone. V tej zimi namreč  v štirih poskusih še ni prišel do veleslalomskih točk svetovnega pokala. Vnovič bo poskusil čez tri tedne, ko se bo smučarska karavana ustavila v Kranjski Gori.

Sportal Pod Vitrancem v pričakovanju ohladitve in telefonskega klica

Slalomski zaključek SP

Prvenstvo v Aareju se bo ob koncu tedna nadaljevalo in tudi zaključilo s slalomskim programom, v katerem pa Slovenci, za razliko od "starih" časov, ne bodo več reševali rezultatske uspešnosti tekmovanja. S kolajnama zlate Ilke Štuhec in srebrnega Štefana Hadalina ima Aare 2019 v slovenskem zavihku že zdaj zagotovljeno visoko oceno. Vseeno pa tudi zaključek prinaša priložnost za kakšen viden rezultat, predvsem velike dolžnice Mete Hrovat in pa vidno razbremenjenega in navdahnjenega Hadalina.  

top 3 | Foto: Reuters Foto: Reuters

SP 2019: veleslalom (m)

Drugi tek

 

Prvi tek

 

Ana Drev
Sportal SP na berglah: v glavi ostaja vrhunska smučarka
Petra Vlhova
Sportal Petra Vlhova je poskrbela za prvi "poraz" Ilkinega letala
Žan Kranjec
Sportal Žan Kranjec: Hirscher malokdaj ponudi priložnost #video
Ne spreglejte