SiolNET. Sportal Zimski športi
1,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger
POKAL VITRANC

Pod Vitrancem v pričakovanju ohladitve in telefonskega klica

1,64

termometer

Tri tedne pred tradicionalnim pokalom Vitranc (9. in 10. marec) se v Kranjski Gori lahko pohvalijo z zadostno količino snega. Potrebujejo pa ohladitev za zaključno pripravo in odločitev Mednarodne smučarske zveze o morebitnem dodatnem veleslalomu.

Žan Kranjec Sportal Žan Kranjec: Hirscher malokdaj ponudi priložnost #video

Medtem ko so tedni pred Zlato lisico že po tradicijo prežeti s precejšnjo negotovostjo in zakulisno pripravo rezervnega načrta, pa v Kranjski Gori pred pokalom Vitranc večje negotovosti ni. Zadnja odpoved zaradi pomanjkanja snega in neugodnih vremenskih razmer namreč sega v sezono 2000/01, v zadnjih letih pa se je Podkoren dodobra uveljavil v marčevskem terminu. Tudi pred 58. pokalom Vitranc večjih skrbi v gorenjskem organizacijskem odboru ni zaznati. Snega je namreč v Podkorenu že lep čas dovolj, vseeno pa ekipo za pripravo proge čaka še veliko dela.

Pokal Vitranc | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Čakajoč na ohladitev

Vodja tekmovanja Aleš Vidic je prav za danes načrtoval vodno pripravo štartne veleslalomske strmine, a je akcijo zaradi temperaturne inverzije odpovedal. Tudi kratkoročna napoved še ne obljublja ohladitve. "Potrebujemo mraz, a brez skrbi. Časa je še dovolj," pravi Vidic, ki je s sodelavci kakovostno bazo na večjem delu proge pripravil že pred nedavnim svetovnim prvenstvom smučarjev invalidov. "Takrat smo progo vse od rezervnega veleslalomskega štarta do cilja pripravili z vbrizgavanje vode v snežno površino. Pod nami je tako pol metra pomrznjenega kompaktnega snega z ustrezno težo. Tudi rekreativno smučanje med šolskimi počitnicami ne bo povzročilo škode," dodaja.

"Vse je pod nadzorom," pravi Aleš Vidic. | Foto: MaPa "Vse je pod nadzorom," pravi Aleš Vidic. Foto: MaPa Zelena luč ni vprašljiva

"Imamo bazo, kar je zelo pomembno, saj struktura snega tudi ob višjih temperaturah ostaja dobra. Tri tedne pred tekmovanjem je vse torej pod nadzorom. Jasno, želimo pa si več zimskih razmer. Niti ne zaradi priprave snega, saj ga imamo dovolj. Lotiti pa se moramo še zgornjega dela in nato seveda zaključnih priprav," pojasnjuje Vidic, ki je tudi v stalnem stiku z vodstvom svetovnega pokala. Za uradno snežno kontrolo je tudi letos določen koordinator moških tekem Emmanuel Couder, a ne bi bilo presenečenje, če bi zeleno luč tudi letos prižgal po le telefonskem pogovoru.

aARE 2019 Sportal Konec vrhunca zime: nasvidenje v Cortini d'Amezzo

Klasični ali razširjeni program?

Pomemben telefonski klic pa na Gorenjskem pričakujejo že pred tem. Kranjskogorčane čaka letos še posebej obsežen organizacijski zalogaj, saj bo pokalu Vitranc sledil še finale evropskega pokala v obeh tehničnih disciplinah (11. in 12. 3.). Že vse od odpovedi veleslaloma v Garmisch-Partenkirchnu se prav Kranjska Gora omenja kot morebitno nadomestno prizorišče. Pod Vitrancem sicer ne skrivajo, da so pripravljeni sprejeti izziv, ki bi proračun v višini 1,4 milijona evrov povečal za dobrih 300 tisočakov, a je vprašanje, ali se bodo pri FIS sploh odločili za nadomeščanje tekme. "Vse skupaj težko komentiram, ker je odprtih vprašanj kar nekaj. Verjetno se bodo pri FIS tega vprašanja lotili takoj po svetovnem prvenstvu," pravi generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Medven, sicer zadovoljen z dozdajšnjim delom priprav.

Drago Grubelnik (15. 1. 1976–17. 11. 2015) | Foto: Getty Images Drago Grubelnik (15. 1. 1976–17. 11. 2015) Foto: Getty Images

V spomin na Draga Grubelnika

Ne glede na usodo morebitne petkove tekme pa bo v Kranjski Gori zanesljivo živahno že v petek. Na progi Kekec bo namreč na sporedu zdaj že tradicionalni 4. Grubin memorial, veleslalomska preizkušnja v spomin na pokojnega slovenskega olimpijca Draga Grubelnika. "Udeležba bo letos pestra. Nastop so med drugim potrdili Ivica Kostelić, Christian Mayer, Thomas Sykora, Bernhard Knauss in celotna slovenska smučarka 'garda'. Znotraj preizkušnje bodo imeli interno tekmo tudi glasbeniki. Poudariti pa velja, da bo dogodek znova dobrodelne narave. Letos zbiramo sredstva za družino očeta samohranilca iz Slovenske Bistrice," pojasnjuje pobudnik in organizator dogodka Rene Mlekuž.

Henrik Kristofferen Sportal Kranjec pod odrom, na katerem je Kristoffersen izkoristil Hirscherjevo ranljivost Petra Vlhova Sportal Petra Vlhova je poskrbela za prvi "poraz" Ilkinega letala Štefan Hadalin Sportal Štefan Hadalin in njegov užitek na "replay"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 67
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin