Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 5. 2018,
18.46

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Roland Garros Blaž Rola Dalila Jakupović Tamara Zidanšek

Ponedeljek, 21. 5. 2018, 18.46

5 let, 11 mesecev

Zmagovalcema Roland Garrosa letos čeka za 2,2 milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Roland Garros | Foto Reuters

Foto: Reuters

V nedeljo se bo na pesku v Parizu začelo odprto prvenstvo Francije, uradno Tournoi de Roland-Garros. Zmagovalca drugega turnirja po vrsti za veliki slam v koledarskem letu v konkurenci posameznikov in posameznic bosta letos prejela glavno nagrado v višini 2,2 milijona evrov, vsak.

Organizatorji enega od turnirjev velike četverice bodo razdelili skupni denarni sklad, ki znaša kar 39.197.000 milijona evrov.

Zmagovalca v posamični konkurenci bosta prejela nagradi, ki bosta za skoraj pet odstotkov višji v primerjavi z lanskim turnirjem. Tudi poraženca v finalu bosta zadovoljna, saj bosta vsak, tako v ženski kot moški posamični konkurenci, prejela 1.120.000 evrov, kar je za 5,66 odstotka več kot lani.

Največjih denarnih nagrad si lahko obetajo udeleženci in udeleženke glavnega dela turnirja v posamični konkurenci. Nastop v polfinalu je vreden 560.000 evrov, kar je 5,66 odstotka več kot lani, vrednost preboja v četrtfinale znaša 380.000 evrov, kar je kar 11,76 odstotka več v primerjavi s turnirjem leta 2017.

Nastop v četrtem krogu je ovrednoten na 222.000 evrov (11 odstotno povišanje), nastop v tretjem krogu znaša 130.000 evrov (10,17 odstotno povišanje v primerjavi z letom 2017). Tisti, ki bodo izpadli v drugem krogu, bodo zaslužili zavidljivih 79.000 evrov, kar je 12,86 odstotka več kot lani, tisti, ki se bodo poslovili že po uvodnem obračunu, pa bodo vseeno domov odšli s čekom v višini 40.000 evrov, kar je dvakrat več od tega, kar povprečni Slovenec zasluži v enem letu, brez obračunanega davka.

Splačalo se bo tudi kvalifikantom

Nastop v Parizu se splača tudi tistim, ki igrajo zgolj v kvalifikacijah in bodo glavni turnir lahko spremljali zgolj s tribun ali pred malimi zasloni. Izpad v prvem krogu kvalifikacij je vreden 6000 evrov, kar je 20 odstotkov več kot lani. Izpad v drugem krogu kvalifikacij pomeni ček za 11.000 evrov, 22,22 odstotka več kot lani, tretji krog kvalifikacij pa je ovrednoten z zneskom v višini 21.000 evrov, kar je 16,67 odstotka več v primerjavi z minulim turnirjem.

Zmagovalna para turnirja dvojic v ženski in moški konkurenci bosta prejela 560.000 evrov, obračunano na zmagovalni par. Finalistoma ženskega in moškega turnirja dvojic pa bo vsakemu v finalu poraženemu paru pripadel ček v višini 280.000 evrov. Zmagovalca turnirja mešanih dvojic bosta zaslužila znesek v višini 120.000 evrov.

Kvalifikacije za drugi grand slam sezone, odprto prvenstvo Francije v Parizu, so se danes že začela, a žal za slovensko zastopstvo neuspešno. Blaž Kavčič je predal dvoboj prvega kroga proti Čehu Adamu Pavlaseku, potem ko je v prvem nizu že vodil s 3:1, a ga na koncu izgubil s 3:6.

Dalila Jakupović | Foto: Guliverimage/Getty Images Dalila Jakupović Foto: Guliverimage/Getty Images

V kvalifikacijah Slovenka in Slovenki

V kvalifikacijah bo nastopil še Blaž Rola, ki se bo v torek v prvem krogu pomeril Egipčanom Mohamedom Safwatom, v kvalifikacijah za turnir posameznic pa Dalila Jakupovič in Tamara Zidanšek.

V glavni del turnirja, ki se bo začel v nedeljo, 27. maja, sta v posamični konkurenci že uvrščena Aljaž Bedene in Polona Hercog.

Lanski turnir je pripadel španskemu asu Rafaelu Nadalu, ki se je ovenčal z že desetim naslovom za nesporni naziv kralja peska. Turnir posameznic pa je prvič dobila Latvijka Jelena Aljona Ostapenko.

Tamara Zidanšek
Sportal Rekordni uvrstitvi Dalile Jakupovič in Tamare Zidanšek
Ne spreglejte