Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 7. 2024,
21.10

Osveženo pred

4 dni, 16 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,99

Natisni članek

Barbora Krejčikova Elena Ribakina Jasmine Paolini Donna Vekić Wimbledon

Četrtek, 11. 7. 2024, 21.10

4 dni, 16 ur

Wimbledon (WTA), 11. dan

Italijanka v epskem polfinalu spravila v solze Hrvatico. V soboto za naslov s Čehinjo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,99
Jasmine Paolini | Jasmine Paolini je po slabih treh urah le strla odpor Hrvatice. | Foto Reuters

Jasmine Paolini je po slabih treh urah le strla odpor Hrvatice.

Foto: Reuters

Na sveti angleški travi je znana prva finalistka. V uvodnem polfinalnem dvoboju sta se pomerili slovenski sosedi, Italijanka Jasmine Paolini pa je po preobratu v rekordno dolgem polfinalnem obračunu, ki je trajal kar dve uri in 51 minut, le strla odpor Hrvatice Donne Vekić. Zmagala je z 2:6, 6:4 in 7:6, podaljšano igro v zadnjem nizu pa dobila z 10:8. V drugem polfinalu je 31. nosilka Barbora Krejčikova odpravila četrtopostavljeno Kazahstanko Jeleno Ribakino prav tako v treh nizih.

Wimbledon Donna Vekić
Sportal Donna Vekić v solzah prvič v polfinale grand slama

Italijanka Jasmine Paolini letos niza podvige. Po finalu v Roland Garrosu bo zaigrala še na sklepnem dejanju turnirja v Wimbledonu. 28-letna Italijanka poljskih in ganskih korenin je tako postala prva teniška igralka po Sereni Williams in letu 2016, ki se je v istem letu uvrstila v finale največjih turnirjev na peščeni in travnati podlagi. Pred Američanko je to v zgodovini moderne teniške dobe uspelo le še Nemki Steffi Graf, Belgijki Justine Henin in njeni sestri Venus Williams.

Donna Vekić je dobila uvodni niz s 6:2, nato pa imela v drugem nizu že brejk prednosti. | Foto: Reuters Donna Vekić je dobila uvodni niz s 6:2, nato pa imela v drugem nizu že brejk prednosti. Foto: Reuters

Hrvaško teniško igralko Donno Vekić so delile le malenkosti od največjega uspeha kariere. V polfinalu Wimbledona je proti sedmi nosilki Paolinijevi dobila uvodni nizu (6:2), nato pa imela v drugem že brejk prednosti. Tekmica se je vendarle vrnila, pokazala zobe, dobila drugi niz s 6:4, v tretjem zapravila že dve zaključni žogici, a je Vekićeva le izsilila podaljšano igro.

V njej je sprva kazalo bolje 28-letni Hrvatici, ki je še vodila z 8:7, nato pa do konca ni več dobila točke. V Londonu se je tako lahko začelo veliko slavje št. 7 na svetovni jakostni lestvici, sploh prve Italijanke, ki se je prebila v finale Wimbledona. "Precej težko je bilo, a sem si rekla, da se moram boriti za vsako žogo. Res sem presrečna. Ta dvoboj si bom zapomnila za vedno," je po uvrstitvi v finale dejala 28-letna Italijanka in se zahvalila tudi navijačem: "Ni lepšega prostora za tenis, kot je tale. Čudovito je bilo igrati pred vami, hvala vam."

Jasmine Paolini je postala prva teniška igralka po Sereni Williams in letu 2016, ki se je v istem letu uvrstila v finale OP Francije in Wimbledona. | Foto: Reuters Jasmine Paolini je postala prva teniška igralka po Sereni Williams in letu 2016, ki se je v istem letu uvrstila v finale OP Francije in Wimbledona. Foto: Reuters

Krejčikova se je po dvoboju spomnila na pokojno Novotno

Barbora Krejčikova bo na novi lestvici WTA napredovala med najboljših 15. | Foto: Reuters Barbora Krejčikova bo na novi lestvici WTA napredovala med najboljših 15. Foto: Reuters Tekmica Italijanke v velikem finalu bo Barbora Krejčikova, zmagovalka Roland Garrosa 2021, ki pa je v Wimbledonu prvič prišla do finala. Po prvem nizu, ki ga je s 6:3 dobila Rusinja s kazahstanskim potnim listom, je Čehinja poskrbela za preobrat. Drugi niz je dobila s 6:3, v tretjem pa nato zmagala s 6:4 ter se po dveh urah in sedmih minutah veselila vozovnice za finale.

Kazahstanska igralka je imela pred dvobojem vlogo favoritinje, toda zmagovalka Wimbledona leta 2022 je danes dobro odigrala le prvi niz. V odločilnem tretjem je nato zaostajala, po 3:5 je še znižala na 4:5, toda Krejčikova si je v deseti igri priigrala tri zaključne žoge in nato tudi zanesljivo zmagala. Poraz Ribakine pomeni, da bodo v Wimbledonu pozdravili osmo različno zmagovalko v zadnjih osmih letih.

Zmagovalka polfinala je uspeh doživela zelo čustveno, po dvoboju pa je najprej poudarila pomen sodelovanja z nekdanjo trenerko Jano Novotno. Nekdanja češka zvezdnica je pred sedmimi leti umrla zaradi hude bolezni.

"Vedno mi je govorila, kako je rada prihaja v Wimbledon in poskušala zmagati. Ko sva se takrat pogovarjali, je bilo zame vse zelo oddaljeno. Zdaj pa sem tukaj in bom igrala v finalu," je dejala Krejčikova in dodala: "Nanjo me veže veliko lepih spominov. Ko stopim na osrednje igrišče, udarim vsako žogico natančno tako, kot bi želela ona."

Novotna je osvojila turnir v Wimbledonu leta 1998, a je pred tem izgubila finalna boja v letih 1993 in 1997.

V finalu se bo Čehinja pomerila s Paolini. V njunem doslej edinem medsebojnem obračunu na OP Avstralije 2018 je zmagala Krejčikova, ki bo z uvrstitvijo v finale na novi lestvici WTA napredovala med najboljših 15.

Polfinale:

Jasmine Paolini (Ita, 7) - Donna Vekić (Hrv) 2:6, 6:4, 7:6 (8)
Barbora Krejčikova (Češ, 31) - Elena Ribakina (Kaz, 4) 3:6, 6:3, 6:4

Preberite še:

Novak Đoković
Sportal Novaku Đokoviću v Wimbledonu očitno niso oprostili #video
Lorenzo Musetti
Sportal Đoković se bo za finale Wimbledona meril z Musettijem #video
Barbora Krejčikova
Sportal Ribakina in Krejčikova v polfinalu Wimbledona
Nole_thumb
Sportal Nezadovoljni Đoković po dobri minuti odvihral iz studia #video
 
Ne spreglejte