Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 6. 2022,
7.00

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

1

Natisni članek

Roland Garros Andrej Rubljev Casper Ruud Holger Rune ATP OP Francije Marin Čilić

Četrtek, 2. 6. 2022, 7.00

1 leto, 10 mesecev

OP Francije (ATP), 11. dan, četrtfinale

Hrvat Čilić v 17. poskusu prvič v polfinale Roland Garrosa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

1

Roland Garros četrtfinale Čilić | Marin Čilić na OP Francije nastopa že 17. leto. Prvič je prišel v polfinale. | Foto Reuters

Marin Čilić na OP Francije nastopa že 17. leto. Prvič je prišel v polfinale.

Foto: Reuters

Tretji polfinalist OP Francije je Hrvat Marin Čilić. Rusa Andreja Rubljova je premagal s 5:7, 6:4, 6:3, 3:6 in 7:6 in za to potreboval štiri ure in deset minut. Dobil je prvi "super tie break" (10:2) v zgodovini pariškega turnirja. To je njegov največji uspeh na OP Francije. Podobno velja za Norvežana Casperja Ruuda, ki je v skandinavskem obračunu izločil 19-letnega Danca Holgerja Runeja. Že v torek sta se v polfinale uvrstila Rafael Nadal in Alexander Zverev.

Rafael Nadal
Sportal Nadal po poslastici velikanov: Prav velikokrat tu ne bom več igral

V polovici razpredelnice OP Francije, v kateri sta bila najvišje postavljena nosilca Rus Danil Medvedjev in Grk Stefanos Cicipas, so se zgodila številna presenečenja. Najboljši hrvaški teniški igralec Marin Čilić, ki je dosegel vrhunec kariere leta 2014, ko je osvojil OP ZDA, na OP Avstralije in v Wimbledonu pa je že zaigral v finalu, na letošnjem turnirju v Parizu igra kot prerojen. Tretjič v karieri se je uvrstil med najboljših osem in zdaj prvič v polfinale. Pa na pariškem pesku nastopa že 17. sezono!

Marin Čilić | Foto: Reuters Marin Čilić Foto: Reuters 33-letni Čilić je postal šele peti še aktivni igralec, ki se je v polfinale uvrstil na vseh turnirjih za veliki slam. Pred tem je to uspelo le Novaku Đokoviću, Rogerju Federerju, Rafaelu Nadalu in Andyju Murrayju. Čilić je Rubljova premagal že drugič letos na turnirju grand slam, saj mu je prekrižal načrte tudi v začetku leta na OP Avstralije v Melbournu, v polfinale največjih turnirjev pa se je uvrstil prvič po letu 2018.

Do zmage je prišel z odličnim serviranjem. Dosegel je kar 33 asov, servis ga je reševal v odločilnih trenutkih, ko se je dvoboj lomil. Rus, ki je pred tem tudi ubranil zaključno žogo, je imel v 11. igri zadnjega niza priložnost za odvzem servisa, a se je Hrvat rešil z asom in "winnerjem", ki jih je prav tako dosegel veliko (88).

Andrej Rubljev je izgubil še peti četrtfinalni dvoboj na turnirjih za nagrado grand slam v karieri. Še nikoli se ni prebil med štiri najboljše. | Foto: Reuters Andrej Rubljev je izgubil še peti četrtfinalni dvoboj na turnirjih za nagrado grand slam v karieri. Še nikoli se ni prebil med štiri najboljše. Foto: Reuters "Proti Andreju je težko igrati. Dobro servira, močno udarja, a sem ga po hudem boju premagal, na kar sem izredno ponosen. Servis mi je res enkratno šel od rok, bil sem agresiven, le tako sem ga lahko premagal. Lahko bi storil kakšno napako manj, a zdaj to ni več pomembno. Ko je dvoboj tako dolg, so v igri vedno vzponi in padci. Močno sem utrujen, a bolj mentalno kot telesno," je po dvoboju dejal 33-letni Hrvat, ki je zaostanek v medsebojnih dvobojih proti Rubljovu znižal na 3:4.

Skandinavski nočni dvoboj pripadel Norvežanu

V drugem četrtfinalnem spopadu sta se pozno zvečer predstavila Skandinavca. Za največjo senzacijo turnirja je pred tem poskrbel 19-letni Danec Holger Rune, sicer 40. igralec na svetovni lestvici. Najprej je presenetil Kanadčana Denisa Shapovalova, nato še lanskega finalista pariškega turnirja Stefanosa Cicipasa.

Osmi nosilec Casper Ruud se bo v polfinalu pomeril z Marinom Čilićem. | Foto: Reuters Osmi nosilec Casper Ruud se bo v polfinalu pomeril z Marinom Čilićem. Foto: Reuters Ko pa je naletel na "soseda" Casperja Ruuda, s katerim je pred tem izgubil vse tri dozdajšnje medsebojne dvoboje, se je končal njegov zmagoviti niz. Osmi nosilec je bil boljši v štirih nizih ter na krilih 13 asov in 55 winnerjev poskrbel za zgodovinski dosežek, saj se lahko Norveška končno pohvali z udeležencem v polfinalu. Danska bo morala na kaj takšnega še počakati.

V petek bosta tako v Parizu na sporedu moška polfinalna dvoboja Čilić - Ruud in Nadal - Zverev.

OP Francije (ATP), 11. dan, četrtfinale:

Sreda, 1. junij:
Marin Čilić (Hrv/20) : Andrej Rubljov (Rus/7) 5:7, 6:3, 6:4, 3:6, 7:6 (2);
Casper Ruud (Nor/8) : Holger Rune (Dan) 6:1, 4:6, 7:6 (2), 6:3.

Rafael Nadal
Sportal Nadal po pravem trilerju do zmage nad Đokovićem
Novak Đoković
Sportal "Če nameravaš žvižgati Đokoviću, potem ne hodi"
 
Ne spreglejte