Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2022,
7.53

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66

10

Natisni članek

OP Francije Roland Garros Novak Đoković Rafael Nadal

Sreda, 1. 6. 2022, 7.53

1 leto, 10 mesecev

Po četrtfinalnem obračunu med Nadalom in Đokovićem

Nadal po poslastici velikanov: Prav velikokrat tu ne bom več igral

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66

10

Rafael Nadal | "To je bila ena tistih magičnih noči kariere, iz sebe sem iztisnil vse, kar sem imel," je po preboju v polfinale dejal Rafael Nadal. | Foto Reuters

"To je bila ena tistih magičnih noči kariere, iz sebe sem iztisnil vse, kar sem imel," je po preboju v polfinale dejal Rafael Nadal.

Foto: Reuters

Španski teniški as Rafael Nadal zaradi poškodbe stopala pred dvema tednoma ni vedel, ali bo resnično zaigral na OP Francije, pred dvema dnevoma v Parizu je dejal, da želi uživati, saj nikoli ne ve, kolikokrat bo še tu nastopil, nato pa po nočni poslastici, ki se je končala v zgodnjih sredinih urah, izločil številko 1 svetovnega tenisa Novaka Đokovića in ostal v igri za 14. naslov Roland Garrosa in rekordni 22. grand slam. "To je bila ena tistih nepozabnih noči kariere, iz sebe sem iztisnil vse," je po veliki zmagi (6:2, 4:6, 6:2, 7:6 (4)) dejal Nadal, ki bo v petek dopolnil 36 let.

Rafael Nadal
Sportal Nadal po pravem trilerju do zmage nad Đokovićem

Finale pred finalom na igrišču Philippe-Chatrier med dvema ikonama tenisa je bil tako dolg, da se je začel maja, končal pa junija. Po njem pa veliko veselje Španca Rafaela Nadala, ki je pred dnevi priznal, da zaradi poškodbe stopala še pred dvema tednoma ni vedel, ali bo nastopil na svojem najljubšem grand slamu ali ne. Po štiriurni četrtfinalni poslastici proti Novaku Đokoviću je v polfinalu OP Francije in ostaja v igri za že 14. lovoriko Roland Garrosa in 22. na grand slamih. Đoković in Švicar Roger Federer jih imata 20.

"To je bila ena tistih magičnih noči kariere, iz sebe sem iztisnil vse, kar sem imel. Občinstvo je bilo neverjetno že od začetka turnirja. Mislim, da verjetno vedo, da prav velikokrat tu ne bom več igral. To je brez dvoma najbolj posebno in pomembno igrišče v moji karieri," je takoj po zmagi s 6:2, 4:6, 6:2, 7:6 (4) dejal 35-letni Španec.

"Lahko rečem, da mi v zadnjih treh mesecih in pol ni bilo lahko, zato je vse skupaj zelo čustveno. Ne bom več govoril o vseh stvareh, ki sem jih doživel v zadnjih nekaj mesecih, ti nikakor niso bili zabavni. Vse te stvari ... zaradi vsega dogajanja je bil ta dvoboj zame brez dvoma še bolj poseben, večer pa še toliko bolj čustven. Še vedno vztrajam prav zaradi takšnih večerov. A naredil nisem še nič. To je bil šele četrtfinale. Želim si dati možnost, da se čez dva dneva vrnem na igrišče in odigram še en polfinale tukaj v Roland Garrosu. To mi res veliko pomeni," se je na novinarski konferenci zahtevnega obdobja, ki ga je krojila poškodba, dotaknil Nadal.

"Občinstvo je bilo neverjetno že od začetka turnirja. Mislim, da verjetno vedo, da prav velikokrat tu ne bom več igral. To je brez dvoma najbolj posebno in pomembno igrišče v moji karieri." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Občinstvo je bilo neverjetno že od začetka turnirja. Mislim, da verjetno vedo, da prav velikokrat tu ne bom več igral. To je brez dvoma najbolj posebno in pomembno igrišče v moji karieri." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Če ne bodo našli rešitve za stopalo, bo zanj zelo težko

Na vprašanje, ali čuti dodatno čustveno breme, saj se zaveda, da bi lahko bila katerakoli tekma njegova zadnja, pa je odvrnil, da ne želi pretirano razmišljati, kaj se lahko zgodi v prihodnosti, in da se bo "še naprej boril za iskanje rešitve": "Ne vem, kaj se lahko zgodi. Kot sem že rekel, bom odigral ta turnir, saj smo naredili ogromno stvari, da sem ga sploh lahko začel. Ne vem pa, kaj se bo zgodilo od tu naprej. Moje stopalo je, kakršno je, če ne bomo našli rešitve, kako izboljšati stvari, potem bo zame zelo težko. za zdaj lahko rečem, da se vidimo čez dva dneva."

Osvojeni grand slami Rafaela Nadala

OP Avstralije: 2009, 2022
OP Francije: 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018, 2019, 2020
Wimbledon: 2008, 2010
OP ZDA: 2010, 2013, 2017, 2019

"Nočete tega vedeti"

"Ponosen sem, da sem se boril vse do zadnje točke. Ponavljam, danes je zmagal boljši igralec." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Ponosen sem, da sem se boril vse do zadnje točke. Ponavljam, danes je zmagal boljši igralec." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko To je bil 59. dvoboj v karieri teniških velikanov. Đoković v zmagah vodi s 30:29, na turnirjih za grand slam pa je Nadal še povečal prednost na 11:7.

Nadal je v desetem obračunu na rdečem pariškem pesku vknjižil osmo zmago in se Đokoviću oddolžil za lanski poraz v polfinalu. 

"Dal sem vse od sebe, a vem, da bi lahko igral bolje. Izgubil sem proti boljšemu nasprotniku. Ponosen sem, da sem se boril vse do zadnje točke. Ponavljam, danes je zmagal boljši igralec. Po več kot štirih urah boja moram sprejeti ta poraz. Nadal je znova pokazal, zakaj je velik. Ostal je psihično trden in končal tekmo tako, kot jo je. V preteklosti je že večkrat dokazal, da se lahko le nekaj dni zatem, ko so ga pestile poškodbe in je komaj stal, vrne še kako močan," je po koncu upov na 21. grand slam dejal Srb.

"Televizija odloča ..."

Potem ko je v drugem nizu zaostajal z 0:3, a ga uspel preobrniti v svojo korist, je začutil, da mu lahko uspe, a ...: "Rekel sem si "Zdaj si nazaj v igri." Imel sem svoje priložnosti, a jih nisem izkoristil."

Prav sredi drugega niza se je smejal in govoril sam s sabo, zato so ga novinarji povprašali, kaj mu je takrat šlo skozi glavo: "Nočete, da veste. Različne čustvene stvari gredo po glavi in v takšnem dvoboju. Imaš vzpone in padce v igri, vse skupaj pa je čustveno."

35-letni Srb je na vprašanje, kaj si misli o nočnem terminu četrtfinala − začel se je po 21. uri, končal po 1. uri zjutraj, odvrnil: "Televizija odloča, oni vložijo denar. To je svet, v katerem živimo."

Tudi Nadalu pozni termin ni najbolj po godu, čeprav zgodaj zjutraj ni imel razloga za pritoževanje: "Zelo se je zavleklo. Sam se ne morem pritoževati, saj imam en dan več, da se pripravim na naslednji obračun. A če imaš po tako pozno končani tekmi na voljo le en dan za pripravo, je to težava. Razumem pa drugo plat našega posla, televizije za to plačajo ogromno denarja. Moramo pa najti ravnotežje."

Nadala v petkovem polfinalu čaka Alexander Zverev. | Foto: Reuters Nadala v petkovem polfinalu čaka Alexander Zverev. Foto: Reuters Na 36. rojstni dan proti Zverevu

Nadal se bo na svoj 36. rojstni dan v petek v polfinalu pomeril z Nemcem Alexandrom Zverevom. Ta je po štirih nizih s 6:4, 6:4, 4:6, 7:6 (7) izločil španskega najstnika Carlosa Alcaraza. 

"Če ne bom igral dobro ali če bom izgubil tisti polfinale, to ne bo, ker ne bi bil osredotočen ... Nisem tip igralca, ki bi ga čustva zanesla. Mislim, da sem čustveno zelo stabilen. Imam veliko izkušenj, vem, kako stvari delujejo. Danes je čas za uživanje, saj je za menoj brez dvoma lepa noč. Zelo čustvena. Toda jutri bom začel razmišljati o stvareh, ki jih moram narediti, da bom pripravljen na ta polfinale. Glavni cilj je, da ostanem osredotočen in ohranim raven, ki sem jo prikazal tokrat."

Cori Gauff
Sportal Znani prvi polfinalistki Roland Garrosa
Ne spreglejte