Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 10. 2023,
6.59

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Simona Halep

Sreda, 25. 10. 2023, 6.59

8 mesecev, 3 tedne

Nekdanja prva teniška igralka se je pritožila zaradi štiriletnega suspenza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
Simona Halep | Romunka Simona Halep se je na Mednarodno razsodišče za šport (Cas) v Lozani pritožila na kazen štiriletne prepovedi igranja zaradi kršenja protidopinških pravil.  | Foto Guliverimage

Romunka Simona Halep se je na Mednarodno razsodišče za šport (Cas) v Lozani pritožila na kazen štiriletne prepovedi igranja zaradi kršenja protidopinških pravil. 

Foto: Guliverimage

Nekdanja prva teniška igralka sveta, Romunka Simona Halep se je na Mednarodno razsodišče za šport (Cas) v Lozani pritožila na kazen štiriletne prepovedi igranja zaradi kršenja protidopinških pravil. Kazen ji je 12. septembra potrdila tudi komisija za integriteto pri Mednarodni teniški zvezi (ITF).

Simona Halep je dvakrat kršila dopinški pravilnik. Zmagovalka dveh turnirjev za grand slam je bila najprej začasno suspendirana zaradi pozitivnega dopinškega testa na lanskem odprtem prvenstvu ZDA. V oddanem vzorcu so v laboratoriju našli prepovedano snov roksadustat, ki vzpodbuja hemoglobin in nastajanje rdečih krvnih telesc, v splošnem pa je namenjena zdravljenju obolenj ledvic.

Drugi prekršek pa je bil povezan z nepravilnostmi v biološkem potnem listu. Že konec junija je primer obravnavalo tudi sodišče in zaslišalo znanstveno razlago strokovnjakov z obeh strani, nato je neodvisno sodišče odločilo, da je 31-letna športnica kršila protidopinške pravilnike.

Igralka je za oba očitka trdila, da je nedolžna, pozitiven test pa razlaga s kontaminacijo preko drugih snovi. Sodišče na drugi strani pa je bilo mnenja, da kontaminacija ne bi povzročila tako velike količine roksadustata v vzorcu.

Igralka je leta 2018 osvojila odprto prvenstvo Francije, leto kasneje pa Wimbledon. Med letoma 2017 in 2010 je bila 64 tednov na vrhu lestvice WTA.

Preberite še:

Simona Halep
Sportal Kaznovana: za kariero je naredila vse, tudi prsi si je zmanjšala
Eugenie Bouchard
Sportal Alergična je na doping in tega ne skriva
Simona Halep
Sportal Je to konec kariere dopinške grešnice? Odločena se je boriti naprej.
Simona Halep
Sportal Nekdanji prvi igralki sveta prepoved nastopa na OP ZDA
Simona Halep
Sportal Nova dopinška kršitev romunske tenisačice
Simona Halep
Sportal Romunka še čaka na zaslišanje zaradi dopinga: To ni ravno pošteno
Ne spreglejte