Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
16. 6. 2021,
4.00

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

OP Francije Tamara Zidanšek

Sreda, 16. 6. 2021, 4.00

2 leti, 10 mesecev

Tamara Zidanšek, pogovor

Garati in uživati: Drugače se ti lahko zmeša #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
Tamara Zidanšek | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Tamara Zidanšek, slovenska teniška igralka, se je po velikem pariškem uspehu počasi že dojela, kaj ji je uspelo. Videti je, da ostaja na trdnih tleh in se zaveda, da jo bosta le prava ekipa in trdo delo peljala naprej po tej poti. Ob tem ne pozabi povedati, da na igrišču še vedno tako uživa kot pri desetih letih.

Spomnimo, Tamara Zidanšek je na OP Francije dosegla izjemen slovenski uspeh, potem ko se je uvrstila v polfinale največjega turnirja na pesku. Kot je dejala, je vedno delala za takšen preboj na največjih turnirjih. "Nisem si predstavljala, da bo ta dosežek toliko pomenil vsem. Res lepo je videti, da je odziv Slovenije takšen, kot je," je uvodoma povedala 23-letna teniška igralka.

S ponedeljkom je Tamara Zidanšek postala najvišje uvrščena slovenska igralka. Zavihtela se je na 47. mesto lestvice WTA. Ta preboj pomeni, da bo lahko zdaj igrala tudi na večjih turnirjih. Pred OP ZDA sicer niso načrtovali ameriške turneje, zdaj pa se bo verjetno udeležila turnirjev v Montrealu in Cincinnatiju. Kot je še razkrila, si želi na lestvici WTA v prihodnosti posegati še višje. "V športu je mentaliteta, da se ne zadovoljiš z ničemer. Torej želimo posegati po najvišjih mestih."

"Tukaj je glavno vlogo odigral Marjan (Čuk, op. p.) s svojo neverjetno energijo. Matej (Lunežnik, op. p.) ravno tako." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Tukaj je glavno vlogo odigral Marjan (Čuk, op. p.) s svojo neverjetno energijo. Matej (Lunežnik, op. p.) ravno tako." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kdo je odigral glavno vlogo v Parizu?

Pred kratkim je v njeni ekipi prišlo do spremembe. Pridružil se jim je namreč španski trener Pancho Alvarino. Ta je pred leti treniral tudi sestro in brata Dinaro in Marata Safina. Oba sta bila nekdaj prva igralca sveta. Koliko je on pripomogel k njenemu zadnjemu uspehu?

"Težko je to tako hitro povedati. Pravzaprav sva bila skupaj en teden v Sloveniji in nekaj dni v Madridu. Ne morem reči, ali je ali ni pripomogel k temu rezultatu. Postal je del ekipe in šel bo z menoj na kakšen turnir, ko se bomo tako dogovorili. Tukaj je glavno vlogo odigral Marjan (Čuk, op. p.) s svojo neverjetno energijo. Matej (Lunežnik, op. p.) ravno tako. Onadva sta navijala in me vodila skozi ta turnir. Onadva imata veliko vlogo pri tem."

Na igrišču še vedno uživa kot desetletnica. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na igrišču še vedno uživa kot desetletnica. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Garati, a ob tem tudi uživati

Ekipa Tamare Zidanšek je videti zelo homogena in kaže, da se zelo dobro razumejo. A za tem stoji tudi veliko trdega dela. "Seveda, zadaj je ogromno dela, pozitivne energije, veliko je motivacije … Marjan vedno pravi, da če ni zabavno, potem to ni v redu. Pravi, da moraš biti delaven in se ob tem imeti lepo, drugače se ti lahko zmeša (smeh, op. p.)," je povedala Zidanškova, ki na igrišču še vedno uživa tako kot takrat, ko je bila stara deset let. "Ne vem, če se bo to kdaj spremenilo. Danes si bolj zaupam in zaupam svoji igri. Vem, koliko sem sposobna in vem, kaj lahko speljem."

Pri Tamari smo lahko na Roland Garrosu videli, da je psihološko zelo močna. V najbolj napetih trenutkih se je lahko osredotočala na svojo igro in s svojimi izjemnimi potezami kazala vso svojo kvaliteto. A najtežje ji je bilo premikati svoje mejnike. "Gre za zelo psihološko igro. Verjeti moraš, da greš lahko na igrišče, ko igraš na tako velikem stadionu pred celim svetom in si pod drobnogledom. Skratka, te stvari te ne smejo zmotiti."

Olimpijske igre v Tokiu bo izpustila To leto je ne bo v Tokiu. | Foto: Grega Valančič/Sportida To leto je ne bo v Tokiu. Foto: Grega Valančič/Sportida

Konjičanka se je že pred časom odločila, da ne bo nastopila na letošnjih olimpijskih igrah. Razlog za to je koronavirus in razmere, ki vladajo po svetu. Tudi olimpijske igre v Tokiu bodo posebne. Zato se bo Tamara raje pripravljala na prihodnje olimpijske igre, ki bodo čez tri leta v Parizu.

"Veliko športnikov se odloča, da ne bodo šli na olimpijske igre. Športniki že tako veliko časa preživljamo v 'mehurčku'. To ne bodo normalne olimpijske igre, zato se bom raje osredotočila na turnirje serije WTA in se nato pripravila na olimpijske igre, ki bodo v Parizu.

Tamara Zidanšek | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Da bo zdaj bolj na očeh teniške javnosti, je ne bo motilo

Med turnirjem v Parizu je Zidanškova staknila manjšo poškodbo, a kot je razkrila, ni nič resnega. Vseeno si bo zato raje vzela nekaj več časa za počitek, saj želi biti do naslednjega turnirja stoodstotna. Naslednji turnir, na katerem jo bomo lahko spremljali, bo Wimbledon. Tam bo trenutno naša najboljša igralka veliko bolj na očeh svetovne teniške javnosti, a je to očitno ne bo motilo.

"Že v četrtem krogu Roland Garrosa sem rekla, da se zelo veselim trave, saj lani nismo imeli te možnosti. Vedno mi je bilo lepo igrati na travi. Igra je posebna in specifična, tako da se je že veselim."

V Parizu včasih ni mogla verjeti svojim zmagam. | Foto: Reuters V Parizu včasih ni mogla verjeti svojim zmagam. Foto: Reuters Vajena je že tudi neobičajnih vprašanj

Po njenem zadnjem uspehu je zanimanje tujih novinarjev zanjo veliko večje. Prav tako je že navajena običajnih, včasih pa tudi neobičajnih vprašanj. V spominu ji je ostalo vprašanje, ko jo je eden izmed novinarjev zaradi njenega priimka vprašal, če je v sorodu z nekdanjim nogometnim zvezdnikom Zinedinem Zidanom.

sprejem Tamara Zidanšek
Sportal Zidanškovo navdušeno sprejeli tudi v domačem kraju
Tamara Zidanšek
Sportal Velik skok Tamare Zidanšek na svetovni lestvici
Tamara Zidanšek
Sportal Slovenska junakinja je doma: življenje se ji je na hitro spremenilo #video
Ne spreglejte